Bohémka Elka - originál

Autor receptu: honestka

Tento recept je vlemi stary mozno 70rokov aj viac; Bol ziskany od kuchariek, ktore chodievali piect na svatby. Tieto si svoje poklady receptov vtedy velmi strazili. Pekavala ho moja sestricka ked bola este dievcinka na sviatky a ja som sa ako decko nan zakradala. Po tomto originali som dlho patrala, lebo dnes sa objavuju jeho rozne metody dokonca piskotove. Div sa svetu, tu je v plnej parade vyskusany, pochvaleny a zjedeny. Prikladam na poziadanie. Moje fotografie tejto dobroty pridam neskor.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Muku preosejeme spolu so salajkou. Dobre vypracujeme v mixeri, alebo staci aj rucne. Zabalene v potravinarskej folii dame do chladnicky aspon na 1-2 hodiny. Rozdelime si ho na 3 casti /tiez to zalezi od vasej velkosti plechu/. Vyvalkame, popichame vidlickou aby sa cesto nezvlnilo a pecieme pri normalnej teplote na ktoru ste zvyknuti. Ja ho peciem na opacnej strane plechu /ako listkove cesto/ niekolko minut; Cas neudavam, treba to sledovat podla vykonnosti vasej rury. == Niekedy sa stane, ze muka je velmi sucha, ale do cesta NEpridavajte mlieko, radsej PRIDAT 1/2 az 1 zltok.==
  2. Plnka: Troska odoberieme z mlieka, pridame cukor a zacneme varit. Do odobraneho mlieka prisypeme zmesku z maizeny, kakao, hladkej muky, vymiesame a prelejeme k variacemu sa mlieku, aby sme nemali hrcky. Povarime par minut pri sustavnom miesani a ked vychladne prislahame k mase maslo, a moze byt aj Tuzemsky Rum. ==== Niekedy sa do plnky pridavala aj 1 hrst orechov.=== Jednotlive platy naplnime plnkou, zatazime do druheho dna az potom krajame na rezy.
  3. Poleva: Mozeme ju urobit 2 sposobmi: bud vasa oblubena z rozpustenej pravej cokolady, ako Ganaz, alebo si ju zo surovin uvarime tak, ze: cukor, mlieko, kakao a maizenu dobre rozmiesame na kasicku s maslom a na miernom ohni, aby neprihorela uvarime. Nakoniec pridame 1 lyzicku oleja, aby bola krasne leskla.
  4. Poznamka: JELENIA SOL /Salajka/: je to vlastne Hydrogenuhlicitan Ammonny, alebo inac aj Amonium Bicarbonicum a je predpoklad, ze sa da nahradit PDP /Praskom do Peciva/, co je tiez Hydrogenuhlicitan Sodny. Ja to vsak nedoporucujem, lebo som s nim tiez piekla a rozdiel je badatelny. Salajka pri peceni sice smrdi, ale v hotovom kolaci uplne vyprcha a cesto je krasne nadychane.
  5. Podobne recepty so SALAJKOU sem pridali: @Sovka, @Tkatka a @Anicka, tak mozete nahliadnut hoci sa odlisuju, takze je zrejme potrebne vyskusat, komu co chuti. == Verim, ze mne by isli vsetky dole krkom velmi hladko. Moje fotografie pridam neskor, pretoze ich nemozem najst hoci cely postup je zdokumentovany. Pevne Dufam, ze som im omylom nevyhodila, hehe.