Bohémka Elka - originál
Autor receptu: honestka
Tento recept je vlemi stary mozno 70rokov aj viac;
Bol ziskany od kuchariek, ktore chodievali piect na svatby. Tieto si svoje poklady receptov vtedy velmi strazili. Pekavala ho moja sestricka ked bola este dievcinka na sviatky a ja som sa ako decko nan zakradala. Po tomto originali som dlho patrala, lebo dnes sa objavuju jeho rozne metody dokonca piskotove.
Div sa svetu, tu je v plnej parade vyskusany, pochvaleny a zjedeny.
Prikladam na poziadanie.
Moje fotografie tejto dobroty pridam neskor.
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- Cesto:
Muku preosejeme spolu so salajkou. Dobre vypracujeme v mixeri, alebo staci aj rucne.
Zabalene v potravinarskej folii dame do chladnicky aspon na 1-2 hodiny.
Rozdelime si ho na 3 casti /tiez to zalezi od vasej velkosti plechu/.
Vyvalkame, popichame vidlickou aby sa cesto nezvlnilo a pecieme pri normalnej teplote na ktoru ste zvyknuti. Ja ho peciem na opacnej strane plechu /ako listkove cesto/ niekolko minut;
Cas neudavam, treba to sledovat podla vykonnosti vasej rury.
== Niekedy sa stane, ze muka je velmi sucha, ale do cesta NEpridavajte mlieko, radsej PRIDAT 1/2 az 1 zltok.==
- Plnka:
Troska odoberieme z mlieka, pridame cukor a zacneme varit.
Do odobraneho mlieka prisypeme zmesku z maizeny, kakao, hladkej muky, vymiesame a prelejeme k variacemu sa mlieku, aby sme nemali hrcky. Povarime par minut pri sustavnom miesani a ked vychladne prislahame k mase
maslo, a moze byt aj Tuzemsky Rum.
==== Niekedy sa do plnky pridavala aj 1 hrst orechov.===
Jednotlive platy naplnime plnkou, zatazime do druheho dna az potom krajame na rezy.
- Poleva:
Mozeme ju urobit 2 sposobmi:
bud vasa oblubena z rozpustenej pravej cokolady, ako Ganaz, alebo si ju zo surovin uvarime tak, ze:
cukor, mlieko, kakao a maizenu dobre rozmiesame na kasicku s maslom a na miernom ohni, aby neprihorela uvarime.
Nakoniec pridame 1 lyzicku oleja, aby bola krasne leskla.
- Poznamka:
JELENIA SOL /Salajka/: je to vlastne Hydrogenuhlicitan Ammonny, alebo inac aj Amonium Bicarbonicum a je predpoklad, ze sa da nahradit PDP /Praskom do Peciva/, co je tiez Hydrogenuhlicitan Sodny.
Ja to vsak nedoporucujem, lebo som s nim tiez piekla a rozdiel je badatelny.
Salajka pri peceni sice smrdi, ale v hotovom kolaci uplne vyprcha a cesto je krasne nadychane.
- Podobne recepty so SALAJKOU sem pridali:
@Sovka, @Tkatka a @Anicka, tak mozete nahliadnut hoci sa odlisuju, takze je zrejme potrebne vyskusat, komu co chuti. ==
Verim, ze mne by isli vsetky dole krkom velmi hladko.
Moje fotografie pridam neskor, pretoze ich nemozem najst hoci cely postup je zdokumentovany. Pevne Dufam, ze som im omylom nevyhodila, hehe.
|