Bôčikovka fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 28. januára 2014
Bôčikovka (fotorecept)
Foto: mariamka

Zostal mi pekný pečený bôčik, niekedy sa to stane. Napadla ma paštéta, ale všetky sú tak nejako nadlho, ja som chcela niečo rýchle a Zobraziť celý popisZostal mi pekný pečený bôčik, niekedy sa to stane. Napadla ma paštéta, ale všetky sú tak nejako nadlho, ja som chcela niečo rýchle a možno aj zdravšie, tak vám ponúkam moju verziu.

Suroviny

500 g
1 ks
1 ks
2 - 3 plátok
1 ks
1 ks
1 strúčik
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Bôčik osolíme, okoreníme, opaprikujeme, orascujeme, podlejeme, upečieme. Píšem to takto zjednodušene, veď to už každý vie a urobí podľa seba. Ja som už mala upečené plátky.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si veľkú cibuľu.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame na plátky a na tuku z bôčika ju pražíme do úplného zmäknutia /10-15 min/.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zároveň pokrájame mrkvu, petržlen, zeler, papriku a na ďalšej lyžici vypraženého tuku restujeme, až takmer necháme karamelizovať, môžeme jemne osoliť.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým nás neminie tá trošku prplavá práca - odkostiť a pokrájať upečený bôčik.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájané mäso pridáme k zelenine, zastrekneme bielym vínom, poprášime tymiánom, ČMK, pridáme opraženú cibuľu, paprikovú pastu /ak máme, a chceme/, osolíme - opatrne. Ešte bude čas všetko ochutiť. Pridala som aj 1 na plátky nakrájaný strúčik cesnaku. Už len necháme prebublať a prejsť varom.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po miernom prechladení presunieme do vyššej nádoby a rozmixujeme. Ak by sa vám to zdalo suché, pridajte bravčovú alebo inú masť, mne sa zdalo tuku dosť.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na moje potešenie som to mala ochutené akurát, aj dosť slané aj primerane pálivé. Ochutnajte, dochuťte. Je toho celkom dosť a je to vynikajúce, vôbec nie mäsové, jemné, delikátne.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja to nebudem sterilizovať, ale určite by sa dalo. Už len dokrojiť chlebík, alebo urobiť hrianky, trošku tej zeleniny a môže sa hodovať.

    Bôčikovka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

eviana
@mariamka , vyzerá to krásne, prudko žravo, výborne si využila zvyšok mäska, veľmi chválim, ukladám a určite niekedy vyskúšam, my sme doma všetci paštétoví, takže každú novú inšpiráciu uvítam :) 5* a veľký potlesk :)
alex37
super receptík a tie fotky plus rukola, chery, chválim. Už je uložený a na 100% bude zrealizovaný :-)
pusta
jéééjha @mariamka moja, tak toto e úžasne chutný receptík a my sme doma nátierkoví, ideme sa utĺcť za takouto dobrotou :-)))
už je v kk a *****
mariamka
@margaretka28 rozmyslala som aj na horcicou a cibulou za surova, ale potom ma presvedcila chut dusenej cibule a prazenej zeleniny, je to tak viac do sladka asi ako pecena zelenina a velmi to ten bocik zjemni, tvoja je super zrychlena verzia, vyskusam nabuduce, dakujem :)
p. @pusta dakujem za pekne hodnotenie, je tu vela natierok, v ktorych je pecen, chcela som vyskusat bez :)
evusik
no teda, tak to si vymyslela úplne super... je my jasné, že toto bude mať určite aj u nás úspech :)
jerica
@maiamka , pre nás z polovičnej dávky, hlavne,že je bez pečienky, ešte či to bude chutiť polovičke, ja si určite pochutím. uložené:-)
mariamka
@jerica mojmu som dnes naladovala do prace 3dl pohar, vyslovene sa tesil :) ak je manzel viac na koreniste, da sa to rozdelit a dochutit osobitne, dakujem,,
@evusik nevymyslela, len "zinovovala" :)
budem rada, ak vyskusate, .. par bocikovych pastet som tu prelustrovala, niektore sa varia, potom melu, inde idu vajcia, ak upeciete bocik s cibulou a zeleninou naraz, je to raz-dva, a zas nieco ine :)
tatranka
@Mariamka ani nevieš,ako ma potešila tvoja nátierka. My si na takejto kombinácii ozaj pochutíme.Už je v kk.Robievam niečo podobné s varenými,alebo pečenými mäskami.Páči sa mi tam tá pridaná zeleninka.
O jednú chutnú nátierku mám teraz viac.
lyali
@mariamka , si to veeelmi dobre zinovovala :-) ked najblizsie budem piect maso, najust tam prihodim bocik :-D a so zeleninou naraz tiez dobry napad! k pecenemu masu niekedy prihadzujem aj jablcka, ale najprv skusim podla teba :-) KK :-)
luss44
výborne si to vymyslela, tá podusená cibuľka + zelenina musí urobiť skvelú chuť, ukladám si rcp
kimlo
Všetko čo sa robí z bôčika je dobré...
bembo
Po prečítaní tohto receptu mi myš automaticky klikla na -uložiť do svojej kuchárky.Okrem toho chcem časť hotovej pomazánky dochutiť chili papričkou a skúsiť ju natrieť na topinky.Verím,že táto bôčikovka bude patriť medzi moje obľúbené.
mariamka
dakujem vsetkym, koho natierka zaujala, budem rada ak vyskusate, verim, ze si pochutite,, ;-)
marianne
vyborny napad @mariamka u nas niekedy pecene maso ostane,takto sa to da dobre zuzitkovat..mne sa tvoj napad urcite prida..
medovnicek
už aj si odkladám recept, keď mi nabudúce zvýši z bôčika, tak budem vedieť čo s ním:)
evusik
vymyslela, zinovovala všetko jedno... hlavne, že to vyzerá prudko jedlé :) už som tu asi 5x čo obdivujem :)
ebaka
určite lahôdka....rcp si ukladám....bôčik u nás nikdy neostáva :-)) takže sa bude piecť spolu zo zeleninkou,takéto papaníčko u nás ide :)
concord
@mariamka
keby si tie kosti z bôčika vytiahla hneď za horúca po upečení a vytiahnutí z trúby, ušetrila by si si tú "piplavú" robotu.
mariamka
@concord vtedy som este nevedela ze ho budem odkostovat :) inak slo to lahko, doslova som ho vyzliekla, skor som to myslela tak, ze si treba zababrat ruky, s cim ja nemam problem , ale dobra rada do buducna,,
@ebaka , mali sme v ten sampinony s ryzou a bocik proste ostal, a ohrievany uz nie je vonco, tak preto toto, diky:)
paploska
paráda @mariamka určite ju vyskúšam, nepatrí síce k diétny m jedlám, ale verím, že bude znamenite chutiť :-) No budem ju asi robiť z polovičnej dávky, keď píšeš, že jej bude dosť :-)
eviana
@mariamka , teraz mi napadá, že robievam zo zvyškov grilovaného kurčaťa - možno pre tých, pre ktorých je bôčik málo diétny - možno použiť aj iné mäsko.
Ja ju robím takto:  varecha.pravda.sk/recepty/natierka-zo-zvyskov-masa-z-gril...

Ale isto by aj z kuraťa bola skvelá na tento Tvoj bôčikový spôsob (čo určite vyskúšam) - pre tých, čo bôčik nechcú, nesmú, nemajú radi :) Postupujte podľa Mariamkinho technologického postupu, len namiesto bôčika zvoľte mäso, ktoré Vám vyhovuje :)
mariamka
@evianka ty si pohotova :), diky za tip na zdravsiu alternativu, pouzit sa da naozaj aj ine masko, ale potom fakt treba nadstavit nejakym tukom, aby to "nedrhlo v krku", ako si to urobila v tvojej natierke :) inak je to zvlastne, je to z bocika ale vobec ho tam nie je citit :)
@paploska jedna dve taketo hrianky nie je az taky hriech, raz za cas :) urob menej alebo vyuzi iba nejaky zvysok masa, ale najlepsie peceneho :)
eviana
@mariamka , inak mňa by zaujímalo, či a ako by išla spraviť taká tá "bůčková", čo sme na nej vyrástli, čo do nej dávali, ako dosiahnuť tú chuť?
Alebo asi lepšie nevedieť, čo vlastne do nej dávali? :)))
paploska
@mariamka jasné, že nie :-) len mne býva ťažko z bôčika, takže preto tá nižšia dávka :-) no možno to neutralizuje práve tá zelenina a spravím ju aj poriadne pikantnú, nech sa to lepšie "vstrebe" :-)
mariamka
@paploska ja som dnes riskla tie cesnakove hrianky /4 ks!!!/ pekne nahrubo a este som si navrch dala csipes pastu, dufam ze do rana prezijem :) inak tuky doporucuju kompenzovat C vitamínom alebo jednoduchu vodou s citrónovou stavou, vraj to ulahcuje vstrebavanie, alebo potom Pancreolan Forte alebo suche vinko :)

@evianka myslis taku tu trochu paprikovu a akoby priudenu? klasika v plechovke, co bola volakedy, dalo by sa s tym experimentovat, dochucovat a snazit sa trafit, akurat asi nemame tu "spravnu chemiu" :)
paploska
@mariamka ja to chápem, moja najobľúbenejšia raňajková mňamka v rannom školskom veku bola - poriadne mastná hrianka, s cesnakom a volským okom. II. verzia - mastná hrianka, cesnak a tuniak :-))) no a z tvojej ponuky si vyberám to víno, ale neviem neviem ako by to dopadlo, ak by bolo na raňajky :-))
paploska
ale dobrovoľne sa priznávam, že aj teraz si občas urobíme cesnakovú poriadne mastnú hrianku! Je síce špaldová a na olivovom oleji, ale "iná" bombička :-)
eviana
@mariamka , hej presne tú... bolo viacero - od viacerých výrobcov, nie každá bola dobrá... slovenská verzia tuším bola "pasta z údeného mäsa" ... a tú "správnu chémiu" chvalabohu naozaj nemáme :)
Ale niekedy by si človek, len pre tú chuť, kúsok chlebíka s ňou dal :)))
mariamka
:)) ja ako skolopovinna som mavala "jedno vajce denne" ako hlasali v tej dobe bilboardy :) taku rychlovku prazenicku iba na troche bravc. masti, to mi este babka robievala, no ved bolo sa treba posilnit pred tym ucenim-mucenim :) inak si mi pripomenula, tie cesnakove hrianky som vzdy robievala v So alebo Ne na ranajky hadam aj z celeho chleba a kybel vonaveho caju, to bola vona, teraz sa uz decka obsluzia same, tak aj tradicia akosi upadla, asi oprasim :)
mariamka
@evi mozno ze ani neboli take chemicke, ako su teraz, tuna "mesiar" by vedel, ja som aj guglila, je plno receptov, ved co slovak nevymysli, uz vieme robit kucup, uncle-bens, ostrokyslu :),.. tak preco nie bocikovu, ci udenu.. aj ked sa na chlp netrafime, aspon vieme, co tam mame
paploska
baby keď ja si myslím, že vtedy tá bôčiková bola možno naozaj mäsová, nie ako to čo teraz kúpite. česť výnimkám, tatrakon PP robí aj čisté verzie :-)
eviana
@mariamka , opáčime zrobiť takú tú echt komunistickú? :)
Pokus, omyl, pokus, omyl..... a raz sa možno podarí :)
mariamka
evi, ja mam zasob dost, mozem skusat, ale to by chcelo original ako vzorku :) a ked sa ti nahodou podari, daj si to patentovat, nie ze to vytrubis na vareche :)
eviana
@mariamka , no tak choď do toho, môžeme si posielať reporty z technologických postupov a výroby ako takej... uvidíme, komu sa skôr podarí trafiť chuť, aj keď tú pôvodnú už asi nezoženieme, či?
Po paštékach v obchodoch nepozerám, ale možno začnem :)
mariamka
dnes sa mi bude o bociku asi aj snivat, dam si nacas pokoj a hyn se uvidi, ty si taka vymyselnicka, urcite tomu prides na kobylku :)
eviana
@kimlo , ale že aká skvelá správa hneď takto zrána, ďakujem za súradnice. Ak má táto bôčikovka odporúčanie od fajnšmekra Tvojho rangu, tak isto bude skvelá.
Ušetril si nám - @mariamka a mne - dlhé hodiny, ba možno roky výskumu a prác na vývoji tejto delikatesy :) Ďakujem za našu dvojčlennú bôčikovú "M&E" skupinu :) Určite ideme do toho :)
mariamka
@kimlo diky za spravu, tak predsa sa niekto trafil @ancicka :)) dobre som tusila tu udenu chut aj nieco paprikove, resp. pretlakove, bude nabuduce
elysa
@mariamka recept ako na zavolanie:), v mrazáku mám nedojedené, pečené rebro- fajné, už viem ako chutno ho spracujem...
mariamka
@elysa mozes to vytunit podla seba, tej masti/tuku tam troska treba aby sa lepsie smykalo :) ja som dnes aj do prace vzala s doma pecenym chlebikom, mala uspech, dakujem za povsimnutie
paploska
Tak mariamka ja som nevydržala do víkendu a dnes kuchtila, polovičke chutí veľmi a zajtra ju beriem do práce :-) Aj mne chutí, ale zvládla som len jeden chlieb :-) ďakujem , určite sa u nás doma udomácni (môj muž skonštatoval, že preňho nie je vôbec mastná :-) )



mariamka
@paploska tak to je mile prekvapenie, taku akciu som ani necakala, vyzera autenticky a tie papricky,, :) dakujem za vyskusanie aj odozvu, vravela som, ze ten bocik sa v tom strati :) nech vam padne na uzitok, a vdaka za foto, potesilo :)
paploska
:-) rada fotím jedlo :-), niet za čo. dnes mi to chodilo v práci celý deň po rozume, takže vyskúšané a bude opakovačka .
mariamka
@elysa ! neviem akym cinom mi tieto tvoje uzasne rebra usli, tak skvele dochutene, krasne vypecene, idealny produkt na moju natierku :) velmi si ma potesila, dakujem za probu aj odozvu, nabuduce peciem podla teba :)
eviana
@mariamka , tak aj u nás prišla na radu Tvoja bôčikovka, nebola síce z bôčika, ale z mäska pečeného prasiatka po oslave u kolegu, ktoré už nevládali zjesť, tak som nastúpila s Tvojim receptom... pridala som chilli pretože tu na juhu máme radi pikantné a musím povedať, že všetkým veľmi chutila, dnes ju moji kolegovia raňajkovali a nevedeli ju prestať chváliť aj jesť :). Ja mám problém s paprikou, mne tam trošku tá chuť papriky zelenej vadila, ale inak musím uznať, že nátierka je fakt skvelá, jemná konzistenciou aj chuťou, takže pre Teba potlesk a foto mojej nátierky podľa Tvojho receptu:


pusta
jéééjha,a too miakosi ušlo, chválim a urite spravím, už je v kk.
*****
mariamka
@evianka no ta vyzera velmi lakavo, hned by som si ju pozicala ako uvodne foto! :) presne si zvysky ako hospodarna slovenska gazdinka skvele schosnovala a este sa aj podelila, ja som tu moju tiez mala v praci na testovanie, nech to je objektivne :) mozno by bola paprika lepsia pecena, to uz je na kazdom, ja ju davam aj do slepacej polievky, mne "vonia" vsade :) a s chilli si to len spravne dorazila, tesim sa, dakujem za vyskusanie aj spätnu vazbu, si mi urobila radost :))
mariamka
p. @pusta dakujem za pochvalu, nie je cudo, ze hocijaky recept ujde pozornosti /v tej zaplave/, mne sa to tiez stane, hlavne ked sa snazim netrcat tu kazdy den :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia