Bôčiková paštét(k)a fotorecept

luliatko - fotkaluliatko, 12. septembra 2011
Bôčiková paštét(k)a (fotorecept)
Foto: luliatko

túto paštéku som ako dieťa mala najradšej, robievali sme aj pečeňovú, ale tá mi veľmi nebrala...s maminou sme zužitkovali poslednú zeleninku zo záhradky..

30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 a 1/2 kg
1 a 1/2 kg
3/4 kg
 hlávka
1 ks
1/2 balíčka
1 ks (menší pohár
12 ks
7 KL




Postup

  1. 1

    Bôčik si uvaríme v osolenej vode (môžme pridať aj vegetu). Po uvarení a vychladnutí ho rozmixujeme..vývar si zatiaľ necháme...pripravíme si papriku, rajčiny (ja som aj šúpala, ale netreba), ošúpeme cibuľu a cesnak, kto má rád trochu štipľavšie môže pridať aj feferónku..z týchto fáz prípravy nemám žiadne fotky (mamina bola taká akčná, že kým som pripravovala suroviny, ona zatiaľ všetko hádzala do mixéra..:))...pridáme polovicu balíčka čierneho mletého korenia a soľ podľa chuti...na začiatok radšej menej, dochutíme neskôr...dáme variť na 1 a 1/2 hodiny.

    Bôčiková paštét(k)a (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po uvarení necháme vychladnúť..my sme to chceli mať čím skôr za sebou tak sme chladili vo vani so studenou vodou:)

    Bôčiková paštét(k)a (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme horčicu, a 12 vyšľahaných vajec.....

    Bôčiková paštét(k)a (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne dáme do mixéra aby bola paštéka jemnejšia..

    Bôčiková paštét(k)a (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po rozmixovaní ešte dochutíme soľou...celkovo som dala 7 KL soli...ale závisí aj od toho ako osolíte bôčik pri varení... zdala sa nám byť dosť hustá(asi to bolo tým,že bôčik bol samé mäso), tak sme pridali približne 3 dcl vývaru, ktorý nám zostal...

    Bôčiková paštét(k)a (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plníme do pohárikov asi 1/2 cm od okraja a dáme sterilizovať pri 80°C na 1 hodinu.. a ešte upozornenie!!! do hrnca damé vodu min 1/2 cm pod víčko!!inak by vraj poháriky vybuchovali:))) z tejto dávky nám vyšlo 25 pohárikov z tatarskej omáčky

Diskusia k receptu

klaura
paštéky vôbec nejedávam a ani nekupujem ... ale takáto domáca ... ukladám si ... aspoň viem, čo si do nej pomeliem ... :)
hubata
Híííí .... takáto domácu paštétu by veru bolo dobré mať v zásobe. Trošku ma mýlia tie paradajky a paprika (zelená paprika?), ale asi pre chuť sú dobré. A skladujeme len v špajzi, alebo treba chladničku? Ďakujem za recept, ukladám do mojej KK.
braxi
Jej, takého robotka mám aj ja...paštéčka je určite fantastikuš :o)
luliatko
hubata : paprika tomu dá asi najlepšiu chuť, dala som zelenú (resp. bielu); radšej uskladňujeme v chladničke, ale keď sa trošku ochladí tak presuniem do špajzi..(ak sa však skôr nezje:))
sladkacokolada: mamina mi rozprávala, že keď robila paštéku prvýkrát, zaliala poháriky až po vrch, zrazu len veľký rachot a to strielali viečka...:))
tonicka53 : 12 vajec (muselo mi to preskočiť pri vkladaní), ospravedlňujem sa..

milina
sterlizovať iba pri 80 C, nie je to málo ?
zofos
tiež som túto paštiku zbožňoval a určite ju vyskúšam.Možná trochu zaexperimentujem a pridám do nej fajnové hríby.
duschko
celkom sa mi ta bocikova pastetka pozdava. Ukladam do MKK. Urcite vyskusam.
nyja
Mám rada bôčikovú... Hamé búčková :-D Podobá sa táto na ňu, neviete niekto? Ale pozdáva sa mi aj táto Luliatkova, mala by som ju skúsiť. Asi sa do nej pustím teraz niekedy :-) Zatiaľ putuje do kk. Dík, Luli ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia