Pečený bôčik

Bôčik s medovou kôrkou so šošovicovým šalátom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
180 minút
príprava

Postup

  1. Bravčový bôčik dobre umyjeme pod studenou vodou a osušíme, cez kožu spravíme nožom hlboké zárezy a votrieme do nich soľ a korenie. Fenikel rozkrájame na menšie kúsky a opražíme spolu s cesnakom na masti, pridáme koreniny, biele víno a vývar. Bôčik opečieme z každej strany a vložíme k feniklu (kožou nahor). Dáme piecť pri 150 °C na 1,5–2 hodiny. Po upečení mäso vyberieme, zaťažíme doskou a odložíme vychladiť. Výpek z mäsa precedíme do rajnice, necháme zredukovať a zahustíme maslom.
  2. Po vychladnutí mäso nakrájame na porcie a potrieme zmesou medu, zázvoru a brandy. Dáme zapiecť, kým med nezačne karamelizovať.
  3. Šošovicu prepláchneme a necháme odkvapkať, šalotku urestujeme na masti spolu s pokrájanou mrkvou a zelerom, pridáme šošovicu, koreniny, osolíme a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka, nakoniec dochutíme tymianom, soľou a korením.
  4. Zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme, pridáme maslo, smotanu na varenie a vyšľaháme krémovú zemiakovú kašu. Nakoniec pridáme bryndzu a dobre premiešame.
  5. Na tanier naložíme zemiakovú kašu, teplý šošovicový šalát, pridáme bôčik a prelejeme výpekom.