Bôbová kaša
Bôbová kaša

Bôbová kaša s klobásou a cibuľkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. mája 2017

Tento biely bôb sa ťahal po mojom plote. Kvitol červenými, fialovými a bielymi kvetmi. Uložila som si ho do mrazáka a dnes som urobila Zobraziť celý popisTento biely bôb sa ťahal po mojom plote. Kvitol červenými, fialovými a bielymi kvetmi. Uložila som si ho do mrazáka a dnes som urobila z neho výborné starodávne jedlo. Pôvod jedla je zo Sedmohradska.

3
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
podľa chuti
2 ks
3 PL
1 PL
1 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Biely bôb som namočila deň vopred do studenej vody.

    Bôbová kaša s klobásou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tak ako zvyknem vždy 3 krát som ho povarila po 10 min. a vymenila som vodu. Potom som ho vložila do hrnca, pridala som soľ, celé čierne korenie, bobkové listy a nechala som variť do mäkka. Toľko som dala vody, aby bol ponorený vo vode.

    Bôbová kaša s klobásou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po uvarení som vodu zliala, pridala som k nej 3 PL vína a 1 PL múky a všetko som vymiešala do hladka. Pridala som k bôbu ocot a nechala som krátko prejsť varom, aby sa múka uvarila. Potom som bôb popučila vidličkou. Mohla som ho popučiť tyčovým mixérom, ale keďže ide o starodávny recept, robila som ho zo zvedavosti tak po starom.

    Bôbová kaša s klobásou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som dala na panvicu masť, pridala som nakrájanú cibuľu a klobásu, všetko som opiekla a výpekom som poliala bôbovú kašu a ozdobila cibuľkou a klobásou. Jednoduché, ale veľmi chutné jedlo. Podávala som s čerstvým chlebom.Prajem vám dobrú chuť.

    Bôbová kaša s klobásou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Krásné foto, bezva recept, takové dobroty můžu, díky za sdílení!
luss44
To musi byt vyborne, bob lubim, ale vzdy si ho len tak uvarim, osupem a zjem. Uz ako decku mi ho babka varievala.
sracz
Tak toto, milá @izabella929 je tá moja pravá "parketa". Ešte tak "cvekerdle" so sladkou dusenou kapustou a som namäkko, ochotný riešiť a urobiť všetko na svete. Nádhera zo Sedmohradska vonia až tu, v slnkom zaliatej Arizóne!!! Ďakujem Ti za rcp a aj za spomienky s chúťkami!
patroveckypitrs
Takéto strukovinové jedla sú tak dobré, že sa ich neviem nikdy dojesť. Vždy potrebujem aspoň za misu. Veľmi chutné si navarila.
slavka2012
Pekne naservírované jedlo, ale nebude to bob, lez biela fazula- bob sa neťahá na plot, má skôr kríčkovy vzrast, kvitne na bielo a suché plody sú hnedé, nie biele.
evusik
bôb môže mať nielen hnedú farbu aj bielu, zelenú, žltú, purpurovú až po čiernu... takéto jedlo by určite ocenil môj muž :)
izabella929
@zelka12345 ,pôvodne som nechcela odpovedať na tvoj komentár..ale v úvode píšem, že sa jedná o starodávne jedlo, keď ešte neboli supermarkety a ľudia varilo to, čo si dochovali a dopestovali..a vôbec ju nejedli s klobásou, ale iba s opraženou cibuľou na masti..ďalej už nič...lebo to nemá zmysel..
izabella929
@gabriele , s tebou sa o bôbe a fazuli odmietam baviť..tvoje znalosti sú príliš krátke, aby sme o tomto mohli spolu písať..zásadne píšem len o tom, o čom viem..
kecemis
Strukovin nikdy nie je dost a preto si ulkadam a tesim sa na vyskusanie, ci uz s alebo bez klobasy.
izabella929
@kecemis ,možno vám bude chutiť..sme ľudia a máme rôzne chute..nám chutila táto kaša, dozvedela som sa, ako sa museli kedysi stravovať a využiť všetko čo sa v poli urodilo..@marianne , nuž treba to duchuťit podľa svojho.. mne tá klobáska skvele doladila chuť fádnej fazule..Ďakujem pekne za komentáre..)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia