Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Keď som bola doma v rodnom kraji dostala som krásny vylúskaný bôb, bol síce zamrazený, ale takto som si i ja odkladala na zimu mnou dopestovaný. Vyskúšala som ho použiť v spojení s kyslou kapustou, hoci sme vždy na toto jedlo používali sušenú fazuľu, ale toto malo celkom iný šmrnc.

8-10
porcií
25 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila základ. Do hrnca som dala masť, pridala som nakrájanú cibuľu, cesnak, pridala som kryštálový cukor a klobásu nakrájanú na kolieska. Všetko som spolu opiekla. Keď sa cukor skaramelizoval spolu s cibuľou, pridala som nakrájanú kapustu /tento rok mám dlhánsku kapustu, musím pokrájať, lebo by visela z lyžice od pondelka do soboty.-)/ podusila som kapustu s pripraveným základom. Pridala som mletú papriku a podliala vodou. Do tohto základu som pridala údené rebierka a klobásu v celosti. Kapustu som pred krájaním premyla, aby nebola veľmi kyslá.
  2. Pokiaľ sa kapusta varí, pripravila som si zemiaky. Nakrájala som ich na kocky a dala som ich uvariť osobitne v inej rajnici. Vodu z uvarených zemiakov nevylievam, používam ju na zaliatie zápražky.
  3. Pripravila som si bôb. Tento robím tak, že ho varím 3 x po 5 min. zlejem, pridám čistú vodu a opäť privediem k varu. Sušenú fazuľu varím 10 min. a trikrát zlejem vodu. Robím to kvôli nafukovaniu.
  4. Keď bola kapusta uvarená, údené rebierko a klobása tiež, pridala som bôb do kapustnice. Takto predvarený bôb už nepotrebuje veľa času na varenie.
  5. Pripravila som si zápražku. Na panvicu som nakrájala slaninku na drobné kocky. Keď pustila tuk, pridala som hladkú múku. Na veľmi slabom plameni som opekala, kým nebola zlatohnedá. Nakrájala som k nej strúčik cesnaku a podliala som vodou z uvarených zemiakov. Zápražku som pridala do bôbkapusty. Súčasne so zápražkou som pridala aj uvarené zemiaky. Nechala som povariť.
  6. Pridala som smotanu. Opäť som nechala všetko na slabom plameni prejsť varom. Dochutila som mletým čiernym korením.
  7. Hotová bôbkapusta, alebo môžte ju niekde i volať strapkáč. Ten sa spravidla varí so sušenou fazuľou.
  8. Prajem vám dobrú chuť.