Bobaľky s makom alebo opekance s makom

luciasjm - fotkaluciasjm, 23. decembra 2010
Bobaľky s makom alebo opekance s makom
Foto: luciasjm

U nás vianočný chod č.2, hneď po oplátkach.

Suroviny

500 g
1 ks
2 PL
1/2 KL
 ( 1 kocka )
300-400 ml
80 g
500 - 600 ml
400 g
 alebo cukor




Postup

  1. 1

    Spravíme si kvások: vlažné mlieko (nie horúce), 2 PL cukru, rozdrobené droždie. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Spracujeme cesto pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45-60 min.

  2. 2

    Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a vykrajujeme malým pohárikom bobaľky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. ( nie príliž blizko, bobaľky vyrastú ! ) Pečieme pri teplote 250°C do ružova.

  3. 3

    Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli. Sadáme k stedrovečernému stolu. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

mariadra
U nás sú opekance tiež druhým vianočným chodom, ale hovoríme im pupáčky s makom. V poslednej dobe ich už nahrádzame nakrájanými vodovými rohlíkmi. Zaujímavé je, že mojim synom teraz takéto "klamané" pupáčky chutia viac ako originálne.
marta5
Aj ja som za orginal,mam ich upecene,aj zomlety mak,zvyknem dat aj trosku medu.Uz sa na ne tesim.
douglas
Pre celú našu rodinu, či slavíme Vianoce v Prahe, alebo v Pittsburghu sú to BOBAĽKY. Podávame ich taktiež po oplátkách s medom. Celá štedrovečerná večera je bohatá, a zároveň plná pokory z tajomstva narodenia Božieho syna. Požehnané Vianoce!
marienka44
@Luciasjm ,500-600 ml mlieka ohrejeme a tym mliekom prelejeme na sitku opekance? Nie je to z popisu jasne. Myslim, ze az na tanieri potom posypememe makom a cukrom, medom. Mam pravdu?
garanco
@marienka , nemáš pravdu! Bobaľky sa dávajú do misy, zalejú sa horúcim sladkým mliekom, nechajú sa postáť, potom misou ponatriasame, aby sa do mlieka dostali aj tie, čo boli hore, potom posypeme makom a na tanier sa naberajú z misy.
vurkovim
Ja bobaľky /voláme ich pupaky /upečiem aj týždeň pred štedrou večerou
už ráno na štedrý deň ich polejem vareným mliekom z cukrom aby sa rozmačali a pred podavaním ich ešte polejem maslom.Naši priatelia nám obyčajne chodia povinšovať Vianočné sviatky a ja ich vyslúžim pupakmi a makovníkom ,orechovníkom ,lebo že robím najlepšie kysnuté cesto.
luciasjm
@marienka44 , mlieko poriadne ohrejes, aby bolo horuce. k nemu pridás mak a cukor (prip. med) a touto zmesou zalejes bobalky. po nejakej tej minute bobalky premiesam, aby sa dobre namacali aj ostatne. nenechavam ich prilis dlho stat, najlepsie je ich jest teple. u nas sa jedia z jednej misky, alebo si kazdy naberie do taniera
anina6
aj robím z podobného cesta, len ich nevykrajujem, ale si našúlam také dlhé šulance aký dlhý je plech, ukladám tesne vedľa seba, potriem žltkom a upečiem. "Pečiem ich na štedrý deň, doobeda, potom ich len nakrájam na kocky, zasypem makom s cukrom, a zalejem horúcim mliekom. a potom papáme nakoniec ako posledný chod. a zas sú tú Vianoce o chvíľu že?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia