Bobáľky – pupáčiky – opekance fotorecept

Ivan Štefula
šéfkuchár hotela Magnus v Trenčíne, 26. decembra 2014
Bobáľky – pupáčiky – opekance (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
10 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
30 g
200 g
štipka
1 čl
150 g
100 g
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme kysnúť v teple. Potom pridáme do múky vajce, trochu soli a kvások. Všetko premiešame a vypracujeme nie príliš husté cesto, ktoré po vypracovaní necháme ešte podkysnúť. Rozdelíme ho na štyri kusy.


  2. 2

    Z cesta urobíme dlhé šúľance s priemerom asi 2 cm. Nakrájame ich na polcentimetrové kúsky, ktoré obalíme v oleji a ukladáme k sebe. V rúre vyhriatej na 160 °C pupáky pečieme asi 16 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť, potom ich oddelíme od seba. Namočíme ich do vody, aby nasiakli tekutinou a boli šťavnaté.


  3. 3

    Potom bobáľky rozdelíme na taniere a posypeme makom alebo orechmi. Prelejeme maslom a posypeme cukrom.


Diskusia k receptu

mariamka
bez nich by neboli u nas Vianoce :) ja ich ale peciem v kuse, az potom krajam, nie su take tvrde, syn si ich dava na ranajky miesto vlociek, dnes dojedol posledne a vraj bolo malo :)

radost
v surovinách vajce niet..v postupe receptu je vajce..
myslím-že nemusí byť..či áno..??
mariamka
@radost ja vajce nedavam, a dokonca ani mlieko :), take chudobne :) na cesto to nema vplyv, ochuti sa to tak ci tak, mliekom, maslom, medom
1x radost
mariamka
@radost taku fotku som nenasla, kde sa Marge cervena,, :) varim, jak to ide, a ty len rymuj, vsetko dobre :)
havino
@mariamka , tiež u nás makové štedráky, tak voláme pupáky musia byť, ježiškova kaša, tiež si ich pečiem, aj dva dni dopredu, tieto sviatky som den pred, podobne ako Ty, dlhé tenké rožky, bez vajca cesto, ja síce s mliekom, ale to je najmenej, plná misa a najlepšie sú na raňajky na božie narodenie a ked zostanú tak ešte lepšie ked sa syn vráti zo stretka so spolužiakmi dnes ráno o 4 tej :-)
mijaita
U nas se to nedela, ale jak ctu recept, neni to jen obycejna veka ze ktere se delaji oblozene chlebicky?
mariamka
@havino moj isiel na didzinu do NR, uz som mu len klobasu stihla nabalit, aj to nechcel, vraj si vystacia /uz to vidim/, a k tomu keroval, vidis, musim zavolat, ale tie stedraky,, ježiškova kaša, ake mile :) male velke starosti :)
mijaita
Co já se tu vsechno nedozvím, nenučím :-) Uzasne jak muze obycejna veka prilákat názvem !
motyka
Nechcem, aby ste to brali len ako kritiku. Ale u nás na východe, nikdy nerobíme bobaľky v jednom kuse a potom to krájame na menšie kusy. Veď to rovno môžete kúpiť rožky v supermarkete a pokrájate. Chuť bobaliek zlepšuje práve ich mašľovanie vajíčkom a osobitné pečenie, aby sa veľmi nezlepili. Nemôžu byť tvrdé, pokiaľ sa pečú deň
pred štedrým večerom. A do vody ich vôbec nedávame. Veď keď sa "napijú" vodou, tak akú majú chuť? Vodovú. Tak to nie sú naše bobaľky. Ja varím na polievanie šťavu z mlieka, maku, medu, vanilkového cukru,hrozienok, trošku sekaných orechov a kapky rumu. Pridávam aj za oriešok masla. Tým polejem bobaľky. Postoja a napijú sa .A to sú bobaľky, a nie namáčané vo vode.
mariamka
@motyka preco by sme mali? ved prave preto su to u vas bobalky a u nas pupaky, iny kraj, iny mrav, resp. tradicia, hlavne, ze vsetkym chutia.
motyka
@mariamka , ja Vám to neberiem, ani nechcem, aby ste to brali, ako kritiku. Len asi tie naše budú lepšie./ he,he - stranda/. Ale určite, každému co jeho jest - hlavne, že chutia, máš pravdu.
havino
nooo @motyka , máš ty pravdu dievka, ale nie je jedno, či ja rožok kúpim, alebo upečiem doma, kúpim z bielej múky, ja upečiem zo špaldovej, v tomto je a mne sa viac osvedčili nakrájané doma rožky,aj som pekávala formou dukátových buchiet, čiže gulky, nie, to nebolo ono, tieto krájané, také akurát nasiaknuté mliekom, medom, cukrom, makom, maslom, joj, niektoré krájance sú v kuse, niektoré na kašu, o tom sú u nás makové štedráky
mariamka
myslim ze @havino to vystihla, ved uz davno rozky nie su rozky :) a aby som to odlahcila, na stedry den rano, co sa mysli kolo obeda, mladsi este v posteli, tisko idem k nemu, a on v polospanku "nejdem nikde", ja ved "nemusis, len ci mam robit pupaciky", on ze "ano, ak sa ti chce", takze chcelo :)
1x havino
motyka
No však samozrejme, čo by mamky neurobili pre svojich synkov a manžela. A tak to má byť. Keď si rozumiete, je to v poriadku.Veď štedrá večera je takmer všade väčšinou mamkina záležitosť./pravdaže aj s pomocou ostatných/ A keď Vám chutia Vaše, ja Vám to neberiem, ale ja zase ostanem pri tých našich.
motyka
@mariamka , ja som ani tak nereagovala na tvoje rožky / to robia aj niektoré naše žienky/ ale "hrklo" vo mne to vyberanie do vody, čo spomína v recepte šefkuchár hotela Magnus v Trenčíne. Do vody vyberáme pečené pirohy / tiež niektoré rodiny varia na Štedrý deň/ a nie bobaľky.
motyka
no veď to. Idem spať. Prajem dobrú noc.
zinnajdha
Fajn recept.
ospravedlňujem sa šéfkuchárovi že opravujem: b o b a ľ k y sú s krátkym a.
boxik
@motyka som už 43 rokov naturalizovaný východniar , pochádzam od Nitry, ale dávam ti za pravdu , pretože bobaľky je presne to čo opisuješ ty vrátane ich prípravy na jedenie ,vždy som obdivoval starú mamu mojej ženy že vie narobiť obrovské množstvo tejto drobnej pochúťky, robila ich pre celú rodinu.Sebakriticky sa priznám že mňa toto jedlo žiaľ nechytilo ale to nič nemení na tom že je to jedna z tradícií Vianoc tu na východe a tie naše západniarske pokusy ,vrátane tohoto receptu nie sú to pravé. Bobaľky sú bobaľkami len na východe a to vrátane podoby v akej ich tu robia.
tiginko
Ja tradične pečiem opekance pár dní vopred. Sú tvrdé a pred Štedrou večerou sa zabaria horúcim mliekom a podávajú sa posypané makom, poliate maslom a medom. Jednoduchá dobrota, ktorá chutí fantasticky. U nás sa traduje, že pre šťastie musí každý zjesť aspoň tri tieto "peniažteky" a keď slobodná dievka ukradne otcovi opekanec z vidličky, do roka sa vydá :-)
evanaaa
Bobalky, pupáky, opekance....ja osobne som ich nerobila ani nejedla, ale už ako malej mi mama opisovala štedrý večer na dedine kde ona vyrastala, a neboli to žiadne rožky alebo veka, to ste @mijaita mýľne informovali, veď ony sa pečú a mali by byť ešte menšie ako napr. dukátové buchtičky, veď si tu pozrite niektoré šikovné recepty, kde uvidíte, aké majú byť. Veka je podľa mňa sendvič a také pupáky som ešte nevidela, dokonca ich predávajú hotové.....podľa mňa by mali mať rozmer 1x1 cm. Ak som nepochopila a píšem o inom, tak prepáčte. A @boxik , práve tam, odkiaľ ty pochádzaš, sa to tak robievalo ( mama pochádzala z Vrábľov).
evanaaa
Ak sa podívate vpravo na: Pozrite si aj toto - je vidno, aké by mali byť., je tam pár receptov na ne.
evanaaa
@mariamka , veď si aj myslím, že mi niečo uniklo, potrebujem ale aby ma niekto usmernil, asi som nechápavá..... :))) no, ešte raz si to radšej prejdem.....
motyka
Vrátila som sa na stránku a čo nečítam. No @tiginko ? Toto som ešte nepočula. Škoda, že si to neuverejnil pred Štedrým večerom. Tak to hneď poradím naším dievčatám v rodine. Pre budúce Vianoce. Keď v priebehu roka sa nedočkáme nejakej svadby.
1x motyka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia