Biely sneh

sweetlaab - fotkasweetlaab, 5. februára 2015
Biely sneh
Foto: sweetlaab

Tento recept som našla v Montrealskom denníku Metro, ktorého pôvodný zdroj bol Récettes du Québec. Ja som namiesto masla použila menej tukový mascarpone, namiesto Zobraziť celý popisTento recept som našla v Montrealskom denníku Metro, ktorého pôvodný zdroj bol Récettes du Québec. Ja som namiesto masla použila menej tukový mascarpone, namiesto hydrogénuhličitanu amónneho (E503) sódu bikarbónu a k mlieku na cesto pridala zakysanku. Pre vanilkovú arómu som použila cukor aromatizovaný prírodnou vanilkou a nie umelým vanilínom. Viac na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/02/white-snow-in-quebec-biely- sneh-v.html

25
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
9 PL
9 PL (nap. hroznový)
12 PL
2 PL (acidko, zakysanka)
1 ks
500 g
1 čaj. lyžička
2 ks (limetky)
Krém:
4 PL
8 PL
500 ml
250 g
2 ks
1 sáčok




Postup

  1. 1

    Pre cesto, zmiešajte, vypracujte všetky ingrediencie a rozdelte zmes na 3 časti pre 3 pláty cesta. Rozvaľkajte cesto na doske. Pečte pri 150 °C po dobu 15 - 20 minút, alebo do zlatista. Buďte opatrní, udržujte bielu - zlatistú farbu pečiva (podľa možností).

  2. 2

    Pre krém, zmiešajte múku a cukor v mlieku a varte na miernom ohni, kým nezhustne (krémovitý). Odstránte z ohňa a nechajte vychladnúť. Pridajte mascarpone a po troške citrónovú šťavu. Krém by sa nemal rozlievať.

  3. 3

    Roztrite polovicu krému na prvom upečenom ceste. Pridajte druhé cesto a zvyšok krému naň roztrite. Dokončte s tretím cestom.

  4. 4

    Dajte do chladu a pokrájajte nasledujúci deň. Pred podávaním posypte práškovým cukrom aby sa napodobnil vzhľad snehu.

  5. 5

    Tiež som natrela krém na posledné cesto, ale keď som krém posypala cukrom, studený vrchný krém sa trochu popraskal.

Diskusia k receptu

sweetlaab
Ďakujem Sovka, pozrela som recept, ano je veľmi podobný. A aj v tomto recepte sa použil hydrogénuhličitan amónny, tzv salajka. Možno že ak by som použila salajku, cesto by bolo kyprejšie. Ale skúsila som to so sódou bikarbónou, pretože ju preferujem. Pripájam ten originálny recept, je tam fotografia Bieleho snehu (Blanche neige), podobá sa bielemu snehu viac než môj, od autorky, ktorá ale Slovenka nie je :-)
 www.recettes.qc.ca/recette/blanche-neige-232024...
ziegelfeld1968
@sovka62
Si úplne mimo. Tento recept priniesla do Kanady Jiřina N. z obce Postoloprty v roce Pána xxxx. Ty asi nevieš že už na tejto planéte je len pár miest kde ešte nevkročila česká noha a Kanada nie je v tomto výnimkou
ubka
Veľmi pekné spracovaný recept s pekným výsledkom, pôsobí sviežo a chutne, určite vyskúšam.
sweetlaab
Ďakujem Ubka, stojí to zato, a možno že ho ešte aj ty vylepšíš...vlastne až teraz som sa dozvedela, že jedna jeho verzia - krémeš - je známa už oddávna na Slovensku, v Gemeri a Honte, a dokonca na Morave je známy ako "sedlácky krémeš". Niekedy sa stáva, že Slovák musí ísť do cudziny, aby našiel to, čo je aj doma :-)))
sweetlaab
Ďakujem za komentár Ziegelfeld. To máš pravdu, v Kanade je veľa Čechov a je pravdepodobné že tento druh krémešu tam priniesla Jiřina... :-)
hubata
Jednoznačne tento jednoduchý krémeš medzinárodne zľudovel. Vraj dlho vydrží.... len ako to vyskúšať keď my všetko hneď zjeme hmmm.
Ukladám do KK, vďaka za receptík, je to výborný zákusok. S citrónovou plnkou bude chutiť.
sovka62
@sweetlaab , to už tí Česi od nás opajcli naozaj všetko? A ešte sa s tým chodia chváliť za more? No čo už, od múdrejšieho sa treba učiť, povedala si Jiřina z Polstolprt a vybrala sa hľadať slávu do Nového sveta. (Konečne na Vareche niečo, na čom sa človek zasmiať, ďakujem ti).
1x apik
sweetlaab
Ďakujem Terinka, Ďakujem Sovka. Ano, treba skúsiť aj iné medzinárodné kuchyne a učiť sa aj od iných.
evanaaa
Podľa mňa má @sovka pravdu, tento koláč je pôvodne SALAJKOVÝ, piekla ho ešte moja stará mama, ktorá sa narodila v 19 stor.a poslala synovi na vojnu ( 1. svetová!) a je oricinálny práve tou slajkou, síce sa dá aj inak, ale to už nie je ono. Ale verím, @sweetlaab , že ten tvoj je tiež veľmi chutný. A napriek všetkému, aj tomu, čo píše @ziegelfeld1968 pochybujem, že pochádza z Čiech, ale na mňa ohľad neberte......
havino
máš ho krásny, už som ho piekla veľmi dávno, roky, ale formou krémešu, čiže len dva pláty a medzi krém, ale tento tvoj sa mi veľmi páči a asi tri mesiace dozadu som aj salajku kvôli nemu kúpila, takže si ma inšpirovala s viac vrstvovým.
sweetlaab
Vďaka Havino a Elysa, keď ho budem robiť druhý krát tak skúsim použiť aj ja salajku, uvidím čo to spraví :-) len neviem či sa mi podarí upiecť belšie cesto, tak ako je to v originálonom recepte "Blanche neige" ktorého link je vyššie ...
steffik
včera upečené a dnes už zjedené. Sú výborné. Ja som vrch posypala práškovým cukrom a bolo. Odporúčam citronovú šťavu použiť všetku. Fajne to dochutí, to zistíte, až keď sú koláčiky "odležané". výborný recept
sweetlaab
Ďakujem Tinca. Šteffik, to som rada že to vyšlo, spravila si to podľa pôvodného receptu a dobre, lebo vrch má byť posypaný len práškovým cukrom :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia