Bielkové rezy Rozbúrené more fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 17. apríla 2014
Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept)
Foto: mariamka

Recept je zo stránky "napecto" a pôvodne sa volal "Turecké kocky". Nič mi to nevravelo, tak som názov troška pozmenila. Zaujala ma hlavne kombinácia Zobraziť celý popisRecept je zo stránky "napecto" a pôvodne sa volal "Turecké kocky". Nič mi to nevravelo, tak som názov troška pozmenila. Zaujala ma hlavne kombinácia kysnutého cesta, lekváru a bielkového snehu. Pre tých, čo nemusia krémové, ideálny dezert.

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
125 g
125 g
30 g
6 PL
1 ČL
130 g
4 ks
 štipka
5 ks
180-200 g (podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Navážime si suroviny na cesto, ja som nemala hrubú múku, tak som dala polohrubú. A vajíčka som mala menšie, tak som dala rovno 5 žĺtkov. Mlieko zohrejeme, maslo necháme povoliť.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracujeme na bochník, ak sa vám nechce ručne, ide to pekne aj v pekárni.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečiaci papier som si okótovala podľa rozmerov plechu, môj má 33x33 cm, v rohoch možno vidno tie krížiky. Otočila naopak, pomaslovala a cesto som rozgúľala na požadovanú veľkosť. Trošku som mu pomohla rukami, je mäkké, poddajné, naozaj sa s ním ľahko pracuje.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prenesieme na plech aj s papierom a nemilosrdne popicháme vidličkou.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme lekvárom, doporučený bol marhuľový, ale vyskúšala som aj čučoriedkový, pol na pol, ktorý bude lepší :)

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz musí náš polotovar hodinku na teplom mieste odpočívať a pomaly kysnúť. Ja som zapla rúru na 50 °C a pri polootvorených dvierkach som ho tam nechala hovieť, takto pekne podrástol.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    S miernym predstihom si dáme vyhriať rúru na 200 °C a podkysnutý koláč dáme piecť na 15-20 minút. Medzitým si ušľaháme tuhý sneh z 5 bielkov a práškového cukru. Ja som pridala trošku postrúhanej citrónovej kôry pre vôňu. Navrstvíme na predpečený koláč a dáme dopiecť na 5-10 minút. Vzorku si vymyslite akú chcete :)

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu už zapečený sneh. Snažte sa to neprepáliť.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krájame opatrne nahriatym nožom.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu som odfotila skrojky, na nich najlepšie vidno, aký je koláčik ľahký, pórovitý, takmer ako piškóta.

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ak si ho upečiete, budem rada, určite vám bude chutiť. Trebárs aj na Veľkú Noc, stihnúť sa to dá, pekné sviatky, priatelia :)

    Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

luss44
@Mariamka , ozaj si len trošku pozmenila názov :)) Ale nech sa volá akokoľvek, určite je skvelý. Poznám ho s lineckým cestom, aj Tvoje kysnuté sa hodí. Koláčiky so zapečeným snehom sú u mňa obľúbené. 5*****
mariamka
@jozka2 co su pisanky?
@luss44 mne bol inac tak povedomy,, :)) stale, ze co mi to pripomina a ono s lineckym, len som ho este nerobila, moze byt tiez fajn
radost
@mariamka

toto je naj môjho syna..ked sa opýtam:"čo ti upečiem?"..ked príde z Prahy domov..vždy odpovie:
"ženský rozmar..!!"
pod týmto názvom ho mám v kuch.knižke z 1983 roku..teta ho volala Turecký lepník..kedysi veľmi dávno-ked som ju raz za rok-pre 100km vzdialenosť cestovala navštíviť -upiekla nám ho..na džem ešte posypala podrvené,nasekané..nie mleté..orechy alebo mandle..
dobrota..
nemala som v pláne..ale po tvojom pripomenutí ho možno v sobotu upečiem..
želám ti dni sviatkov jari prežiť veselo so svojimi blízkymi..
:-)
mariamka
a uz sme doma, tak ZENSKY ROZMAR dakujem @radost niet divu ze sme take rozmarne,, zienky,, je to naozaj fajnotka, aspon som pripomenula :)
mariamka
mozno sa niekoho dotkne tento moj duplikat, ale naozaj som netusila dosledky, vsetkym povodnym ZENSKYM ROZMAROM sa ospravedlnujem, ked bude treba, vymazem
sovka62
Tak to vidíš, ženský rozmar mám v kuchárskej knihe, veľa krát mi naň padli oči, ale recept je bez obrázku a akosi ma nezlákal. Ale keď ho vidím takto, to je hneď niečo iné. A ozaj, ktorý lekvár bol teda lepší?
mariamka
@sovka62 mne viac chutil cucoriedkovy, je vyraznejsi a dobre ladi s tym sladkym snehom, marhulovy je jemnejsi ale chutove tiez dobre, rozhodne dzemom netreba setrit
eviana
@mariamka , tak tento si uložím a niekedy isto vyskúšam, vyzerá jednoducho a pritom veľmi efektívne a chutne... prekrásne si more rozvlnila, rozbúrila, úžasne veľkonočne načančala... veľmi chválim a ďakujem za krásnu rozmarnú ženskú inšpiráciu :)
mariamka
@evianka mala som vycitky za tento recept, ale ty si ich odohnala, ja dakujem .. vies, ze nedam sem nieco prvoplanove, toto chuti malym aj velkym, damam aj panom, krasne sviatky ti prajem :)
elysa
vyzerá lákavo, ja by som sa ponúkla, ale tie moje potvory doma zapečený sneh nemusia....
havino
u nás snehové zapečené schválili v poslednej dobe a veru som nejedla tento ženský rozmar, s krehkým cestom podobné áno a chutilo a s kysnutým musím otestovať, tak sa mi páči, že po sviatkoch bude na rade, jednoduchý a chutný, dobre, že si ho tu dala, s kysnutým nepoznané pre mňa a lákavé
mariamka
@damy dakujem dodatocne za dalsie mile komentare @elysa @3sandra3 @margaretka28 @havino ... take vychyrene kucharky, je mi ctou :) mna to malo pracne cesto naozaj zaujalo, lebo vyslo skvele a vydrzi vlacne par dni, rozmyslam o dalsich variantoch, rozmar je rozmar :)
medovnicek
recept s pôvodným názvom mám v jednej kuchárskej knihe, ale nie je tam fotopostup, teraz keď si ho sem pridala, tak ho určite vyskúšam:)
trava
Už som to skúšala 2x upiecť a vždy mi sneh spadne... :(
Neviete mi prosím niekto poradiť, ako na to? Sneh mám úplne tuhý, vysoký, keď ho dám na horúci koláč (dávam do neho pre istotu aj soľ, aby držal), ale v rúre akosi ku koncu upadne... Ozvite sa, vďaka.
mariamka
@trava to ma mrzi,, neviem, kde je pes zakopany, ja som ho mala aj na druhy den takto pekny, viem, ze sa to stava, ci od rury, ci od teploty, netusim... vie to rozladit , to chapem, su tu ine kucharky-cukrarky, nechame si poradit :) aj tak dakujem za vyskusanie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia