Pečená paprika

Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Opečená zelená paprika v paradajkovej šťave/omáčke. Teraz v lete, keď je v záhradách plno zeleniny, je ten vhodný čas sa zásobiť aj na zimu :-)

Suroviny

Postup

  1. Teraz je sezóna všeliakej zeleniny a treba mysliet nielen na okamžitú spotrebu, ale podľa možnosti aj na neskôr :-) Chválabohu sa nám tento rok urodilo dosť paprík. Z bielej som už zavarila dosť leča, no a zo zelenej robievam zasa tento recept. Na takúto 1 dávku používam cca 3 kg zelenej papriky. V kusoch ich bolo 23 väčších paprík :-)
  2. Keďže paradajky nám dozrievali tento rok dosť neskoro, som tentoraz použila vlastné zavarené paradajky z minulého roku. Použila som 3 x 7-decové flaše. Tá paprika nemá v tých paradajkách plávať, treba ich len toľko, aby papriku v tej fľaši pokryli. No ale, kto ako má rád :-) Ďalej potrebujeme 2-3 väčšie strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie a soľ. Čo sa týka paradajok, kľudne použite čerstvé v potrebnom množstve. Ale ja už budem robiť len takto z fliaš, je to oveľa menej roboty :-)
  3. Papriku umyjeme a osušíme. Potom skrátime ich stopky a prekrojíme každú papriku pozdlž na 4 časti. Semienka ani jadrovník nevyberáme, všetko sa dá zjesť :-) Napokon papriky narýchlo opečieme na oleji z každej strany. Papriky sa majú naozaj len rýchlo opiecť, nemajú celkom zmäknúť. Lepšie keď ich pri pečení prikryjete, lebo to poriadne prská :-)
  4. Paradajky z fliaš som vyliala do hrnca a povyberala najprv šupky :-) Potom pridáme soľ, korenie a postrúhame cesnak. Takto to dáme na cca 10 minút variť. Napokon vložíme papriky a spolu s nimi od bodu varu ešte 10 minút povaríme. Občas opatrne premiešame. Ono to má len takpovediac celé poriadne prevrieť, kedže tá paprika pri tom pečení už trocha zmäkla. Ak treba dosolíme, dokoreníme.
  5. Napokon papriku naplníme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme dole hlavou. Necháme takto celkom vychladnúť, zvlášť sterilizovať to netreba. Z tohto množstva mi vyšli štyri 7 decové fľašky a za 1 hlbší tanier na ochutnávku deťom :-)
  6. U nás sa to podáva väčšinou na raňajky s chlebom, ale môže to byť aj na večeru :-) Aj keď sa to dosť podobá leču, chuť má predsalen odlišnú, lebo tu je tá paprika opečená. Vajíčko doňho nedávame, ale komu pasuje, ten si môže dať :-) Prajem dobrú chuť.