Pečená paprika
Pečená paprika

Biber kızartması/Pečená paprika fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. augusta 2018
Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept)
Foto: cesminaz

Opečená zelená paprika v paradajkovej šťave/omáčke. Teraz v lete, keď je v záhradách plno zeleniny, je ten vhodný čas sa zásobiť aj na zimu Zobraziť celý popisOpečená zelená paprika v paradajkovej šťave/omáčke. Teraz v lete, keď je v záhradách plno zeleniny, je ten vhodný čas sa zásobiť aj na zimu :-)

Suroviny

3 kg
3x7 dl
3 strúčiky
1 KL
podľa potreby
 na opekanie




Postup

  1. 1

    Teraz je sezóna všeliakej zeleniny a treba mysliet nielen na okamžitú spotrebu, ale podľa možnosti aj na neskôr :-) Chválabohu sa nám tento rok urodilo dosť paprík. Z bielej som už zavarila dosť leča, no a zo zelenej robievam zasa tento recept. Na takúto 1 dávku používam cca 3 kg zelenej papriky. V kusoch ich bolo 23 väčších paprík :-)

    Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keďže paradajky nám dozrievali tento rok dosť neskoro, som tentoraz použila vlastné zavarené paradajky z minulého roku. Použila som 3 x 7-decové flaše. Tá paprika nemá v tých paradajkách plávať, treba ich len toľko, aby papriku v tej fľaši pokryli. No ale, kto ako má rád :-) Ďalej potrebujeme 2-3 väčšie strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie a soľ. Čo sa týka paradajok, kľudne použite čerstvé v potrebnom množstve. Ale ja už budem robiť len takto z fliaš, je to oveľa menej roboty :-)

    Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papriku umyjeme a osušíme. Potom skrátime ich stopky a prekrojíme každú papriku pozdlž na 4 časti. Semienka ani jadrovník nevyberáme, všetko sa dá zjesť :-) Napokon papriky narýchlo opečieme na oleji z každej strany. Papriky sa majú naozaj len rýchlo opiecť, nemajú celkom zmäknúť. Lepšie keď ich pri pečení prikryjete, lebo to poriadne prská :-)

    Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky z fliaš som vyliala do hrnca a povyberala najprv šupky :-) Potom pridáme soľ, korenie a postrúhame cesnak. Takto to dáme na cca 10 minút variť. Napokon vložíme papriky a spolu s nimi od bodu varu ešte 10 minút povaríme. Občas opatrne premiešame. Ono to má len takpovediac celé poriadne prevrieť, kedže tá paprika pri tom pečení už trocha zmäkla. Ak treba dosolíme, dokoreníme.

    Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Napokon papriku naplníme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme dole hlavou. Necháme takto celkom vychladnúť, zvlášť sterilizovať to netreba. Z tohto množstva mi vyšli štyri 7 decové fľašky a za 1 hlbší tanier na ochutnávku deťom :-)

    Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    U nás sa to podáva väčšinou na raňajky s chlebom, ale môže to byť aj na večeru :-) Aj keď sa to dosť podobá leču, chuť má predsalen odlišnú, lebo tu je tá paprika opečená. Vajíčko doňho nedávame, ale komu pasuje, ten si môže dať :-) Prajem dobrú chuť.

    Biber kızartması/Pečená paprika (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

libka1
Ahoj, zaujimavy a aktualny recept, tiež spravím. Len ma zarazilo, že si tam dala 3x 7 dcl paradajkovej stavy a 3 kg papriky a vyslo ti nakoniec 4x 7 dcl flase a jeden tanier. To sa tak zmensi objem pri vareni? Jete to na studeno alebo to zohrievate pred jedenim?
motyka
Práve mi doniesli tašku papriky a ďalšie mám v chladničke. Zajtra určite vyskúšam. Nemám domáce nakladané paradajky. Môžem použiť aj paradajkovú šťavu a pridať čerstvé paradajky ?
Cesminaz - Ty si nezmar a starostlivá gazdinka. Verím, že to bude fajnové a že sa mi to podarí tak, ako Tebe.
cesminaz
@Haji :-) dakujem.No vies,kto má deti,tam treba byt usilovný :-) Sú hladný :-)) @Mitzy :-) @Libka1 no asi sa o trochu zmenší :-) ano mne len tolko vyslo,ako písem.Ked tá paprika zmäkne,tak sa jej vela zmestí do flaše.Jeme to zohriate.Občas si niekto do toho v panvici na sporáku klepne1-2 vajíčka a nechá chvílku prevret bez miešania.A má s volským okom na jemno ;-) Budem rada ak skúsiš.
1x haji
cesminaz
Milá @Motyka môzes dat aj len čerstvé paradajky ak chces,ved tie si pustia štavu.Ale kludne môzes aj miesat.To budes vidiet podla oka,ze asi kolko ich budes potrebovat.A kedze budes robit z čerstvých paradajok,ja by som ti odporučila aj zo 1-2Pl pretlaku pre este krajšiu farbu a hustotu :-) Daj prosím ta potom vediet.Tu nemas co pokazit,urcite sa ti to super podarí.Prajem ti krásny slnečný den!
1x motyka
cesminaz
@Kimlo je to velmi chutné,budem rada ak vyskusas :-) Kludne daj aj chilli,aj ja som to spravila na pikantnejšie.
motyka
@Cesminaz - tak sa ozývam s vyskúšaným receptom. Použila som aj čerstvé paradajky a doplnila som paradajkovým pretlakom a kečupom /domácim/. Ostatné podľa Teba. Tá opekaná paprika s tou šťavou má výbornú a výnimočnú chuť. Na večeru sme si dali s volským okom a grilovanou klobáskou. Pečivo - priamo z pekárne. Bolo to skutočne vynikajúce.
Trochu viacej práce, ako s lečom, ale stojí to za to. Určite keď budem mať papriku aj paradajky, tak ešte urobím. Po jednej fľaštičke som rozdala, tak mi ostala len jedna.
Ďakujem za fajnový recept.
cesminaz
Milá @Motyka velmi si ma svojou spravou potesila :-) No hej,je s tym trocha roboty,ale s čím nie? :-) Som rada,ze vam chutilo a dakujem za tvoju odozvu.Prajem pekný den!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia