Biber dolmasi / Plnená paprika fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. októbra 2015
Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept)
Foto: cesminaz

Paprika sa da plnit na 100 sposobov :-) Ja vam ponukam jeden z mojich,ako ju pripravujem ja :-)

25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

28 - 30 ks
3 - 4 ks
3 ks
Plnka:
600 - 700 g
2 ks
6 strúčiky väčšie
2 kopcovitejsie pl (biber salcasi)
3 čl
1 menší zväzok
2 dl
1/2 dl
Na podliatie:
6 dl
1 pl (salca)
Zálievka:
6 - 7 strúčiky väčšie
2 čl
2 pl (biber salcasi)
1 - 2 pl
2 dl




Postup

  1. 1

    Papriku mozte plnit hociakej farby a velkosti,celkom ako sa vam paci :-) Ja tu mam male "pufi" papriky,ktore sa mi opticky velmi na plnenie hodili. 2 taketo papriky su ako 1 velka paprika. Dalej si pripravime paradajky a cibulu,lebo tie tam daju tiez vybornu chut :-) Podla chuti,si mozte pridat este aj cukinu..

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si plnku.. Mlete mäso,nadrobno nakrajanu cibulu,struhany cesnak,nakrajanu vnat,olej,sol,mätu, paprikovu pastu a ryzu zmiesame dokopy.Ak nemate paprikovu pastu,tak pouzite mletu cervenu papriku cca.1PL.. Hotovu plnku dame zatial bokom.

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravime si papriku.. Ja zvyknem papriku s jej klobucikom zavriet naspät :-) krajsie to ukaze.Takze kazdej paprike spravime opatrne dookola mensi (nie hlboky) rez..Musime davat pozor,aby sme jadro neodrezali z klobucika dole :-/ Potom zlahka zakrutime klobucikom raz dolava-raz doprava,aby sa nam odpojilo od papriky. A nasledne klobucik lahko vytiahneme z papriky ;-P

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnenie ide velmi lahko a rychlo :-) Malou lyzickou naplnime papriku skoro po vrch.V strede urobime lyzickou malu priehlbinku tak,ze plnku vymazeme na boky hore,aby sme vedeli lahsie strcit naspät klobucik papriky :-) Ale nema zist dovnutra ani priliz lahko,inak potom vypadne..ono sa ten klobucik ma tam akoby prilepit ;-))

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravime si zalievku.. Na troche oleja spenime chvilku na drobno nakrajany cesnak.Potom pridame mätu a paprikovu pastu.Cele nechame chvilku poskvrcat a potom to zalejeme vodou.Osolime a cele nechame par minut povarit.Nakoniec pridame 1-2pl citronovej stavy a odstavime zalievku zatial bokom.. A napokon si v jednej miske rozmiesame 1pl salce/paradajkove pyre so 6dl vody..to bude na podliatie papriky.Namiesto salce mozte pouzit aj husty paradajkovy pretlak..

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som robila v pizzmatiku,lebo tam sa viac zmesti naraz :-) ale kludne mozte v panvici,alebo aj v pekaci v rure. Takze.. V pizzamatiku (v panvici) si rozpalime olej,na ktory poukladame papriku a zprudka ju z oboch stran opecieme.Takto uz vopred opecena paprika ma celkom inu chut :-) Ked sme ju opiekli,tak ju podlejeme nasou paradajkovou vodou :-) A zakryte nechame na strednom ohni varit-dusit.. Podla chuti si mozte k paprike pridat paradajky,cibulu,ci kusky cukini :-)

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..asi po 15 minutach,cize v polovici varenia,popolievame papriky s nasou "zalievkou" a znova zakryjeme.A uz len dopecieme-dovarime do mäkka :-) (u mna este 10-15minut)

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovo ;-P Toto jedlo je jednoduche,velmi oblubene nielen u dospelych,ale dokonca aj u deti.Najlepsie chuti s dobrym pecivom,ktore si mozte mackat do stavy ;-P ..alebo so zemiakovou kasou :-) Pre jednu osobu sa pocitaju take 3 papricky. Dobru chut :-)

    Biber dolmasi / Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@cesminaz , si navarila ako pre koscov...) tiež som uvažovala použit do plnky hovädzie mäso, lebo teraz mám domáce..v každom prípade tvoje jedlo pôsobí na mňa zvodne..) inak ja z papriky neodstránim vnútro odkrojením dokola, ale vtlačím prstami dovnútra jadrovník a nožom ho vytiahnem von, takže mi zostane na paprike suknička, ktorá bráni, aby sa paprika pri varení zbavila plnky..ale to iba na okraj...nič v zlom prosím..
jozka2
VYzera vyborne,urcitye aj tak chute.Vyborny poznamku si pridala Izka,zato sa neda hnevat iba byt rad,ze sme o nieco mudrejsi.
marika9
Vyzerá to veľmi lákavo. Pekne a dôsledne si popísala postup. Ukladám a ešte sa hádam nájdu papriky, aby som mohla vyskúšať.
afataga
to je urcite vyborne jedlo, robim trochu podobne od alex, do plny ide saturejka, ja to potom peciem v rure, vyskusam aj takto, lebo ja tu nasu plnenu papriku moc nemam rada, a len tak na margo: sa ti machruje s tymi malymi paprikami, ked byvas v paprikovej velmoci :-)
cesminaz
@terinka55 @jozka2 dakujem vam za mile slova,som radaze sa receptik paci :-) @marika9 ja este vzdy mam par paprik vonku na koreni,ale tiez uz pomaly koncia :-( Verim,ze neolutujes ak vyskusas,je vynikajuca. @afataga ani ja niesom moc na tu "klasicku" slovensku plnenu papriku :-) ..radsej ide u nas plnena na taketo sposoby.Verim,ze ta od @alex je vyborna,ale poviem ti,ze ani skusku tejto neolutujes ;-) Ked sa tie vsetky suroviny aj mata spoja,je to fantasticka chut.Kludne rob kde chces,vrure ci hore v panvici,to je uz na tebe. Co sa tyka tych "papriciek" tie my doniesla susedka :-) Ja mam v zahrade taku vacsiu fajtu paprik.Hned ked som ich uvidela,uzaj som vedela co bude ich koniec ;-))
lucicik
neznasam (rozvarenu) ryzovu slovensku plnenu papriku , zboznujem turecku:-)