Kváskový chlieb

Bezprácny kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Minimum námahy, maximálny výsledok. Taký je tento bezprácny kváskový chlieb :-)

20 minút
príprava
30 minút
na 250-200 °C

Postup

  1. Všetky suroviny len poriadne zmiešame v miske, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 hodín prekvasiť. Najlepšie večer nachystať a ráno pokračovať.
  2. Po dvanástich hodinách vezmeme prekvasené cesto a na pomúčenej doske ho pákrát poprekladáme. Vytvarujeme bochník, ktorý chytíme za spodnú stranu, pretočíme a tú peknú hladkú stranu "pohladkáme" škrobom, aby sme mali 100 % záruku, že sa neprilepí do ošatky. Vložíme tou poškrobovanou stranou do ošatky (ktorá je tiež vysypaná škrobom), prikryjeme utierkou a necháme kvasiť ešte 3 hodiny pri izbovej teplote.
  3. Cca polhodinu pred koncom kvasenia si dáme vyhriať rúru na 250 °C a hneď tam vložíme pekáč s hrubým dnom, v ktorom budeme piecť chlieb a na dno jeden starý, ktorý slúži na záparu. Tesne pred vyhriatím rúry si nachystáme všetko, aby sádzanie chleba prebehlo čo najrýchlejšie. Na dosku si nachystáme vystrihnutý pečiaci papier, žiletku na narezanie, chlieb v ošatke, utierky a hrnček s horúcou vodou.
  4. Keď máme rúru a plechy vyhriate, tak si vyklopíme chlieb z ošatky na dosku, na ktorej je pečiaci papier, ľubovoľne narežeme, vytiahneme horúci plech, prenesieme chlieb, rýchlo šupneme do rúry a do spodného plechu vylejeme horúcu vodu z hrnčeka. Rýchlo zatvoríme a pečieme 10 minút so záparou na 250 °C, potom spodný plech vyberieme, znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 20 - 30 minút, kto chce mať ako vypečený.
  5. Necháme vychladiť na mriežke alebo takto na dvoch-troch varechách nad hlbokým pekáčom.