Bezlepkový čokoládový koláč

Bezlepkový čokoládový koláč

Autor receptu: novalim

Na bezlepkový čokoládový koláč s lesným ovocím nebudete potrebovať takmer žiadnu múku. Prekvapí vás, aký je chutný a šťavnatý a najmä milovníci silnej čokoládovej chuti si prídu na svoje. Podávajte ho s čerstvým ovocím, je to ideálny letný dezert ku kávičke.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme ovocnú náplň. Ovocie s cukrom a vanilkovým extraktom dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Necháme 2-3 minúty prevariť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  2. Medzitým si pripravíme cesto. Vo väčšej mise si z bielkov a soli vyšľaháme polotuhý sneh, potom pridáme krupicový cukor a šľaháme ďalej, kým sa cukor v snehu nerozpustí. Sneh by mal byť lesklý.
  3. Postupne potom pridávame všetky ostatné suroviny, pričom kakao a práškový cukor preosejeme a jemne ich gumenou varechou vmiešavame do snehu.
  4. Tortovú formu s priemerom 18-20 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej polovicu cesta. Na to uložíme vychladenú a scedenú ovocnú zmes a nakoniec prikryjeme druhou polovicou cesta. Povrch uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
  5. Pečieme približne 35-40 minút. Upečený bezlepkový čokoládový koláč necháme aspoň 30 minút vychladnúť, kým ho vyberieme z formy. Nakoniec koláč posypeme práškovým cukrom.