Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb s kôrkou fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 18. februára 2019
Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept)
Foto: elisticka

Chlebík bezlepkový si môžeme upiecť aj doma, je výborný a keď sa nezje odložíme do mraziaku...

15
porcií
180 minút
príprava
55 minút
na 225 °C

Suroviny

500 g
2 KL
430 ml vlažná
10 g
1,5 KL
2 PL




Postup

  1. 1

    Urobíme kvások zo 100 ml vody, kvasníc s cukru, necháme 10 minút postáť. Do misky dáme múku, soľ a nalejeme kvások a zvyšnú vodu.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymixujeme cesto a nakoniec pridáme 2 PL oleja.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto zakryjeme fóliou a necháme 60 minút kysnúť.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme do ošatky a dáme do igelitového vrecka a necháme vykysnúť 45 minút.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 225 °C a spodok jenského skla na 2 minúty necháme ohriať. Cesto z ošatky vyklopíme na misu vystlanú papierom, potrieme olejom s vodou, posypeme rascou a dáme piecť na 40 minút zakryté. Potom odoberieme vrchnák a dopekáme ešte 15 minút až je pekne upečená kôrka. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený chlieb potrieme vodou a zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. Dobre vychladnutý môžeme nakrájať.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie chutí omastený s cibuľou. Dobrú chuť.

    Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kimlo
@Branka (21.2.2019 10:00)
Myslím že by to išlo... keby sa piekol na tzv. studený spôsob, bez zapnutia rúry. Je to aj kratšie a ušetrí sa energia.
haji
@Branka (21.2.2019 10:00)
Můžeš i teplý způsob, se zapnutím trouby. Po vychladnutí z chlebíka kůrku odkrojíš. @Kimlo studený odchov je hodně šetrný a kratší.
1x kvakac
lenilenka
Chlieb vyzerá krásne, ale mám otázku, už dlho si robím bez lepku chlieb, podľa receptu, avšak chlieb po troch dňoch začína plesnivieť a má zápach. Prosím máte nejakú radu, ďakujem krásne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia