Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb s cmarom
Autor receptu: renka73
Skúšala som upiecť bezlepkový
chlieb taký, aby sa podobal ako
vravia moje deti lepkovému. Raz
mi napadlo skúsiť zameniť ocot za cmar a pridať
vlákninu.
Podarilo sa.
Postup
- Kvások: 50ml vlažnej vody,1/2 ČL cukru,10 g droždia
zamiešame a dáme kysnúť na asi 10 minút.
- 5 g psyllia a 50 ml vlažnej vody zmiešame a necháme chvíľku postáť.
- Obe múky, semienka, rascu, soľ premiešame.
Pridáme psyllium, kvások a cmar izbovej teploty.
Mixérom mixujeme 3 minúty.
Potom pridáme olej a mixujeme ešte 2 minúty.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku, ale nemiesime
len vytvarujeme bochník. Preložíme do formy
vyloženej papierom na pečenie a dáme kysnúť do
predhriatej rúry na 50 stupňov 35 - 40 minút.
Ja som piekla v menšej forme na biskupský chlebíček.
- Keď je cesto vykysnuté nevyberáme z rúry len
prepneme na teplotu 180 stupňov a pečieme
50 minút.
- Asi 10 minút pred dopečením potierame chlebík
slanou vodou.