Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb s cmarom

Autor receptu: renka73

Skúšala som upiecť bezlepkový chlieb taký, aby sa podobal ako vravia moje deti lepkovému. Raz mi napadlo skúsiť zameniť ocot za cmar a pridať vlákninu. Podarilo sa.

50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kvások: 50ml vlažnej vody,1/2 ČL cukru,10 g droždia zamiešame a dáme kysnúť na asi 10 minút.
  2. 5 g psyllia a 50 ml vlažnej vody zmiešame a necháme chvíľku postáť.
  3. Obe múky, semienka, rascu, soľ premiešame. Pridáme psyllium, kvások a cmar izbovej teploty. Mixérom mixujeme 3 minúty. Potom pridáme olej a mixujeme ešte 2 minúty.
  4. Cesto dáme na pomúčenú dosku, ale nemiesime len vytvarujeme bochník. Preložíme do formy vyloženej papierom na pečenie a dáme kysnúť do predhriatej rúry na 50 stupňov 35 - 40 minút. Ja som piekla v menšej forme na biskupský chlebíček.
  5. Keď je cesto vykysnuté nevyberáme z rúry len prepneme na teplotu 180 stupňov a pečieme 50 minút.
  6. Asi 10 minút pred dopečením potierame chlebík slanou vodou.