Bezlepkový chlieb ako veka

veronikavari - bez fotkyveronikavari, 19. novembra 2015

Ak pridáte viac cukru/medu a uberiete soľ získate vynikajúcu vianočku.

110 minút
príprava
50 minút
na 220 a 180 °C

Suroviny

500 g
6 g
25 ml
500 ml
25 g
15 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások a to tak, že do časti vody pridáme med a droždie. Do misky nalejeme zvyšnú vodu, olej, prisypeme múku a soľ. Premiešame a pridáme kvások. Pomocou mixéra s hnietacimi hákmi mixujeme cca. 5 minút. Vymixované cesto premiestnime do vymastenej jánskej misy a necháme kysnúť asi 30-45 minút aby chlebík pekne podrástol. Možno nechať kysnúť aj v rúre vyhriatej na 30-50 stupňov. Chlebík vytiahneme a rúru vyhrejeme na 220 stupňov, vložíme do nej veko jánskej misy s vodou a chlebík pečieme cca. 5 minút, následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút. Po dopečení chlebík vyberieme z rúry, vyberieme aj z jánskej misy a až vychladnutý krájame.

    Bezlepkový chlieb ako veka - obrázok 1

Diskusia k receptu

slavka11
zaujimavy receptik. Prosim Ta muka ktora je tu spomenuta sa da kde kupit. Mamina prechadza na bezlepkovu dietu a tak sa v tom zaciname iba orientovat. Dakujem za pomoc
veronikavari
@kukulienka71 dakujem. @slavka11 v lekárni na recept. Je velke mnozstvo muk dostupných na recept. Ciastocne ich hradi poisťovňa. Doporucujem pozriet zoznam kategorizovanych dietetickych potravin na stranke ministerstva zdravotníctva. Takisto aj na fb je dost celiatickych skupin :)
popoluska340
RECEPTIK UKLADAM,moze sa pouzit MIX-IT , ale aj MIX-B ta je vyslovene na kysnute cesta,a chlebiky.Mam doma Mix-it tak vyskusam.
používateľ nemá avatar
123
123
varím a pečiem "bezlepku" už 25 rokov, ale tvoje recepty sú zase niečo nové - tiež som skúšala nahradiť klasické múky v receptoch bezlepkovými-hlavne Jizerkou, napr. medový krémeš- mám takmer totožný recept... si šikovnica, niektoré recepty určite odskúšam
popoluska340
Dnes som piekla podla tohto receptiku ,len z 1/2 davky.Vymenila som formu za keramicky hrniec.A paradny.Peciem vo forme hranatej,len som chcela zmenu.CHutovo velmi dobry.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia