Bezlepkové žemle a rožky fotorecept

andrea3 - fotkaandrea3, 16. októbra 2010
Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept)
Foto: andrea3

Vyskúšala som veľa receptov na rožky a žemle, kým som našla ten naj :-) Tento je z brožúrky od firmy Schär.

6
porcií
5 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
1/2 čl
3 PL
200 ml vlažná
1 ks sušené




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mixérom si vypracujeme cesto.

    Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mokrými alebo olejom potretými rukami formujeme žemle alebo rožky a ukladáme na plech. Plech si vyložíme papierom na pečenie alebo silikonovou podložkou. Z tejto dávky vyjde 6 ks. Môžeme potrieť mliekom ale nemusíme a posypeme semienkami.

    Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru si nastavíme na 50C a rožky dáme kysnúť na 30 min.

    Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom prepneme na 200 C a pečieme 30 min, 10 min. z toho mi rúra nahrieva na tých 200 C.

    Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A máme hotovo :-) Žemličky sú chutné aj na druhý deň. Prípadne ich môžeme zmraziť a pochutiť si na nich neskôr.

    Bezlepkové žemle a rožky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

elisticka
@Andrea3 zas nieco dobre:-))vidim ze ty pouzivas len tuto muku je sice drahsia ale mas pekne zemlicky aj rozteky...vyskusam ukladam do KK
elisticka
a paci sa mi to kysnutie v rure uz ked sa potom po vykysnuti s cestom nehybe tak su krasne...zapametam si:-))
andrea3
@elisticka áno väčšinou používam Mix B aj keď je drahšia, ale myslím, že sa oplatí. Na začiatku diéty som používala aj múky promix, ale dcére to veľmi nechutilo. Múky mám na recept, takže ten cenový rozdiel medzi múkami promix a schar nie je taký veľký a navyše výsledný efekt stojí za to :)
1x emsen
majkas
ja som tiez fanusik muk od Schar najme tej chlebovej:) a zemlicky vyzeraju fantasticky!
andrea3
@majkas ďakujem za pochvalu :) žemličky sú aj veľmi chutné, keď malá všetko nezje v jeden deň odložím do mrazničky a potom iba rozmrazím v mikrovlnke a sú ako práve upečené :-)
ivietka2
perfektne zemle aj rozteky!!! chutili ako z normalnej muky :) mnam
majkas
odskusane, chut ozaj vyborna, len tie moje mali strasne hrubu korku, skor ako chlebik nie zemle. mozno som to nepochopila s tym kysnutim v rure alebo co, malo to kysnut pri zapnutej na 50st ci len vyhriatej a potom vypnutej? lebo ja mam pocit ze sa za tu prvu polhodku akoby vysusuli... mozno len moja rura to tak vysusila. A malo to byt zapnute na teplovzdusnu funkciu ci pecenie zhora/zdola?
andrea3
@majkas - rozky vlozím do rúry a nastavim 50 C a pecenie zhora/zdola. za polhodku prepnem na 200 C a peciem 30 min z toho tych 10 min trva kym nahreje na 200 C. Cize pokial by sa nedavali do rury kysnut tak nechame 40 min. kysnut a vlozime do rury nahriatej na 200C, ale zatial som to tak neskusala. Korku nemavam hrubu, ale pokiaľ by sa ti to stalo aj nabuduce, po upeceni potri maslom a korka zmakne a budu aj pekne vonat :) Ale kazda rura pecie asi inak tak treba vyskusat .
majkas
ja som mala teplovzdusne pecenie, vacsinou vsetko peciem na teplovzdusnej, tak to asi preto... no vyskusam nabuduce zhora/zdola a uvidime. a rura je uz 10 rocna, tak uz mozno ma svoje najlepsie roky za sebou:)
andrea3
@majkas myslim, ze keḋ znízis teplotu o 20-40 C mozes piect aj na teplovzdusnej funkcii, ale kysnut by som nechala na peceni zhora/zdola. Rura bude urcite este dobra :) len možno musis urobiť par pokusov, kym to bude ono :-)
veronika79
ja som ich dnes skusala a tiez ich mam strasne tvrde...zvnutra su upecene(ale citim tam kvasnice :-( .. ) ale korka je hrozne tvrda...potrela som to aj maslom, ale neak to moc nepomohlo......a mam to asi aj trosku zhorene by som povedala...
lussi
žemličky su super dnes som ich piekla chutia mi moc dakujem za recept :-)
janinar
ako ich skladujete ? ja som napr.teraz upiekla chlebik / je 21.50/ mam ho zabaleny v navlhcenej utierke,len neviem,co dalej...ci ho takto nechat do rana,alebo zabalit do sacku?
andrea3
@janinar - chlebík, keď vychladne, nakrájam a časť, čo sa zje v ten deň a nasledujúci nechám v sáčku a vonku a zbytok dám zamraziť. Tak isto aj so žemľami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia