Bezlepkové veterníky

nika8 - fotkanika8, 2. mája 2015
Bezlepkové veterníky
Foto: nika8

Ako som prešla na bezlepkovú diétu, veterníky som skúšala len raz a bohužiaľ sa nepodarili. Zaujal ma však jeden recept z knihy Dr. Zobraziť celý popisAko som prešla na bezlepkovú diétu, veterníky som skúšala len raz a bohužiaľ sa nepodarili. Zaujal ma však jeden recept z knihy Dr. Oetker, tak som sa rozhodla to ešte raz skúsiť v upravenej bezlepkovej verzii. Nakoľko som bola spokojná, chcem sa s vami o tento recept podeliť, možno sa niekto inšpiruje :)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
30 g
1/2 balíčka
1 ČL
250 ml
50 g (Palmarin)
5 ks
Plnka:




Postup

  1. 1

    Cesto: múku zmiešame so škrobom, kypriacim práškom a guarovou gumou. V hrnci privedieme do varu vodu s maslom (pri niektorych bezlepkových cestách mám lepšiu skúsenosť s margarínom, ako s maslom. Preto som aj tu použila palmarín - to je len moja skúsenosť, samozrejme to nie je podmienkou :).

  2. 2

    Hrniec odložíme zo sporáka a primiešame zmes múky, škrobu a kypriaceho prášku a vymiešame hladké cesto, ktoré sa nelepí na okraj nádoby.

  3. 3

    Horúce cesto hneď dáme do misky a postupne zapracujeme vajcia elektrickým šľahačom. Cesto necháme vychladnúť.

  4. 4

    Cesto bolo tuhšie, preto som mokrými rukami vypracovala bochníky, ktoré som naukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. (veľkosť si prispôsobíte podľa toho, aké veľké veterníky chcete).

  5. 5

    Pečieme pri 180 °C cca 25-30 min. Minimálne počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame. Zo začiatku sa mi zdalo, že cesto nerastie, ale ku koncu sa pekne nafúklo :). Necháme vychladnúť.

  6. 6

    Plnka akú som robila ja: množstvo surovín pre plnku si upravíme podľa počtu upečených veterníkov - preto nepíšem presné množstvo.

  7. 7

    1. plnka: uvaríme zlatý klas podľa návodu na obale. Do horúceho pudingu som dala trochu bielej čokolády (len tak pre lepšiu chuť) a miešala, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme vychladnúť. Puding sa mi zdal hustý, tak som ho potom zjemnila ešte malým množstvom vyšľahanej šľahačky.

  8. 8

    2. plnka: šľahačku vyšľaháme do tuha. Aby lepšie držala, môžme pridať jeden stužovač. Môžme dosladiť podľa chuti.

  9. 9

    Veterník som pozdĺžne prerezala, zdobiacim vreckom som nastriekala najprv pudingovú plnku, naukladala som trochu ovocia - lesnú zmes (pre osvieženie) a na ovocie som nastriekala ešte vyšľahanú šľahačku. Priklopila som vrchnou časťou veterníka a posypala práškovým cukrom.

  10. 10

    Plnky môžu byť rôzne, záleží len od chutí a fantázii sa medze nekladú :). Dúfam, že som niekoho inšpirovala. ;)

Diskusia k receptu

jozka2
Nika8,vyzeraju uzasne.ZAiste skusim vyskusat aj tvoje aj tie kukuricne co pridal mesiar50.Mas odomna 5*****
nika8
@jozka2 - dakujem, dufam, ze budu chutit. Na tie kukuricne som uz tiez pozerala ;)
motyka
Vyzerajú prekrásne. Si šikovná a oceňujem, že pomáhaš ľuďom, ktorí nemôžu jesť všetko. Preposielam kolegyni, manel nemôže lepok. Bude ti povďačná. 5*.
nika8
Dakukem ;). @motyka - rada sa podelim o recept, castokrat sa aj ja takto inspirujem :). Budem rada, ak niekomu pride vhod.
evanaaa
Je fajn, že sa ti aj takto podarili, mne by sa ani tie obyčajné nedarili, ale zaujala ma tá quarová guma, videla som ju vo viacerých receptoch, ale aj v hotových výrobkoch ( aj diabetických), rada by som chcela vedieť, kde sa dá kúpiť a akú ma vlastne funkciu - je to nejaké spojovadlo?
havino
pekné ich máš a viem, čo je to inprovizovať s mukami a pečením
vieranika
evanaaa, správne usudzuješ. Guarova guma sa používa v malých množstvách a nahrádza lepok ktorý prirodzene spája-lepí cesto. Používa sa hlavne v bezlepkových výrobkoch. Kupujem ju v predajni so zdravou výživou.
nika8
@havino - dakujem :). Mas pravdu, niekedy je to risk a priznam sa, ze zo zaciatku mi toho aj vela skoncilo v kosi :(. Clovek sa aspon stale nauci nieco nove :)
nika8
@evanaaa -ani mne sa nie vzdy vsetko zadari na prvy krat, ale urcite by sa ti podarili ;). @vieranika ma pravdu - co sa tyka tej guarovej gumy - pouziva sa ako zahustovadlo, dokaze viazat vela vody aj za studena. Pouzivam hlavne v receptoch, ktore nepoznam a neviem, ako sa cesto sprava, pri krehkych cestach, tam, kde ide viac muky ... @vieranika - dakujem za rychlu reakciu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia