Bezlepkové šišky

novalim - fotkanovalim, 31. januára 2020. Komerčný recept.
Bezlepkové šišky
Foto: novalim

Fašiangy, Turíce, bez šišiek by to nešlo. Bezlepkové šišky, ktoré sme pre vás dnes napiekli my, sú jemné, chutné a majú mäkkú nadýchanú striedku. Zobraziť celý popisFašiangy, Turíce, bez šišiek by to nešlo. Bezlepkové šišky, ktoré sme pre vás dnes napiekli my, sú jemné, chutné a majú mäkkú nadýchanú striedku. Tento recept sme namiešali tak, aby ste si ho jednoducho vedeli doma spraviť aj vy. Základom je naša múka na pečenie – Promix PK špeciál, ktorá neobsahuje alergény a je vhodná aj pre tých, ktorí nemôžu sóju alebo laktózu. Do múky sme pridali našu pohánkovú múku, ktorá vylepší celkové kvality kysnutého cesta a zvýši jeho výživovú hodnotu.

Suroviny

400 g
220 ml (alebo rastlinné, príp. voda)
2 PL
3 PL
4 ks
2 PL
z 1/2 citróna
1 PL
1/2 kocky (čerstvé)
40 g (alebo rastlinný tuk, či bravčová masť)
štipka
Na vysmážanie:




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie s lyžicou cukru a necháme pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások. Pre bezlaktózovú verziu môžeme kravské mlieko nahradiť akýmkoľvek rastlinným mliekom, poprípade aj vodou.

  2. 2

    Do misy dáme múku Promix PK špeciál, pohánkovú múku, zvyšný cukor, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme maslo, žĺtky, rum, kvások a kyslú smotanu (nemusí byť, ale ak ju vynecháte, pridajte trochu viac mlieka alebo inej tekutiny). Pomocou mixéra s hnetacími metličkami vymiešame hladké lepkavé cesto. Cesto necháme v mise, prikryjeme igelitom a necháme asi pol hodinu odpočívať.

  3. 3

    Potom cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a ručne ho premiesime. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhle šišky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme pol hodinu podkysnúť.

  4. 4

    V kastróle rozohrejeme olej alebo masť na teplotu max. 170 stupňov. V strede nakysnutých šišiek spravíme priehlbinku (napríklad pomocou malého štamprlíka) a šišky opatrne kladieme do rozpáleného oleja. Kastról prikryjeme pokrievkou a šišky smažíme asi dve minúty do zlatohneda. Potom pokrievku dáme bokom, šišky pretočíme a dosmažíme aj z druhej strany ešte asi minútu.

  5. 5

    Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke.

  6. 6

    Bezlepkové šišky podávame pocukrované a ozdobené lekvárom. Najlepšie chutia čerstvé, ešte trochu teplé.

Diskusia k receptu

haji
Bezlepkáči se mohou radovat, pěkný recept i fota.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia