Bezlepkové punčové rezy

Bezlepkové punčové rezy

Autor receptu: marryann

Šťavnaté punčové rezy, na ktorých si pochutia aj celiatici. Pospájala som niekoľko receptov z rôznych stránok, použila som bezlepkové suroviny a výsledok je lahodný bezlepkový zákusok.

35
porcií
45 minút
príprava
90 minút
na 165 °C

Postup

  1. Bielky s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuhej peny. Žĺtky osobitne vymiešame s práškovým cukrom do penista, pridáme horúcu vodu a za stáleho miešania mixérom pridáme polovicu múky s práškom do pečiva. Potom už len varechou na striedačku vmiešame bielka a zvyšnú múku. Rúru necháme vyhriať na 200 °C, vložíme cesto a stiahneme na 165 °C. Pečieme cca 45 min.
  2. Podľa postupu upečieme najskôr korpus zo 6 vajec, ktorý po vychladnutí prerežeme na polovicu. Potom upečieme korpus zo 4 vajec so štipkou červenej potravinárskej farby. Korpusy pečieme na papieri na pečenie, rozmer formy 25 x 35 cm. Dôležité je nechať po upečení červený plát na papieri.
  3. Pripravíme si zálievku: Vodu a cukor necháme zvariť, aby sa cukor rozpustil. Do horúceho vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Postupne pridáme šťavu z citrónov, pomarančov, malinový sirup, rum a najemno nastrúhanú kôru z citrusov. Červený korpus riadne popolievame zálievkou a necháme cca 30 min odstáť.
  4. Plnime nasledovne: Jeden prekrojený korpus poriadne natrieme tmavým džemom (napr. domácim černicovým) a priložíme natretou stranou na poliaty červený korpus. Na vrch položíme podložku alebo plech s papierom na pečenie a celé pretočíme tak, že na vrchu bude červený korpus. Teraz stiahneme papier z červeného korpusu a ešte polejeme zálievkou. Korpus celú zálievku vsaje, netreba sa báť, že bude mokrý. Natrieme ďalší biely korpus džemom a priložíme na červený korpus. Takto naplnený punčák zaťažíme (napr. plech a na vrch položíme 2 krabice džúsu) a odložíme do chladničky aspoň na 24 hod.
  5. Na ďalší deň zaťažený zákusok znovu pretočíme, stiahneme papier na pečenie a polejeme polevou. Poleva: citrónovú šťavu, práškový cukor a potravinársku farbu vymiešame mixérom alebo vareškou cca 10 min (nie metličkami na šľahanie, lebo poleva zostane pórovitá). Nakrájame, keď ešte nie je poleva úplne stuhnutá.