Bezlepkové pirohy
Bezlepkové pirohy

Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou fotorecept

novalim - fotkanovalim, 27. septembra 2022. Komerčný recept.
Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: novalim

Nevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu. Zobraziť celý popisNevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu. Namiesto obyčajných zemiakov sme použili bataty a klasickú bezlepkovú múku sme nahradili pohánkovou. Psyllium dodalo cestu vláčnosť a bonusovú výživovú hodnotu. Preliate horúcou čučoriedkovou omáčkou a posypané orechmi chutili naozaj fantasticky. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte ich aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk

70 minút
príprava
7-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Pirohy:
4 ks stredne veľké
500 g
1 PL
1 ks
štipka
Na omáčku:
500 g (môžu byť aj mrazené)
2 PL
50 ml
Na posypanie:
 posekané




Postup

  1. 1

    Bataty uvaríme v hrnci do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť.

    Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom bataty ošúpeme a roztlačíme na kašu.

    Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pracovnú dosku nasypeme pohánkovú múku, urobíme v nej väčšiu jamku a do nej vložíme batatovú kašu a psyllium. Pridáme vajce, štipku soli a príborovým nožíkom akoby krájaním poprepájame suroviny. Potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme trošku múky. Cesto by malo byť veľmi vláčne a malo by sa dať ľahko vyvaľkať.

    Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Postupne každú vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a formičkou na pirohy vykrajujeme kolieska. My sme použili formičku s priemerom 8 cm. Koliesko cesta vždy uložíme na formičku, doňho vložíme 3-4 čučoriedky (alebo iné ovocie, prípadne plnku podľa chuti) a dôkladne uzavrieme. Pokiaľ nemáme formu na pirohy, môžeme vykrajovať aj pohárom, potom preložiť na polovicu a prstami pirohy uzavrieť (je to ale oveľa pracnejšie).

    Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pirohy varíme vo vriacej vode 5-7 minút (musia vyplávať na povrch). Medzitým si pripravíme čučoriedkovú omáčku. Umyté čučoriedky vložíme do hrnca, podlejeme asi 0,5 dl vody a pridáme cukor. Privedieme k varu, znížime na miernu teplotu a ešte 2-3 minútky povaríme, aby sa cukor úplne rozpustil. Hotové pirohy vyberieme dierkovanou naberačkou z vody a necháme odkvapkať.

    Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú porciu prelejeme čučoriedkovou omáčkou a posypeme posekanými vlašskými orechmi.

    Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    TIP: Pirohy môžeme plniť tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou, výborne chutia aj so slivkovým lekvárom. Z cesta sa dajú pripraviť aj slivkové alebo iné ovocné guľky.

Diskusia k receptu

haji
Neotřelý receptík, ráda bych pirohy ochutnala už kvůli zajímavému spojení surovin.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia