Čokoládové venčeky
Bezlepkové odpaľované čokoládové venčeky
Autor receptu: novalim
Venčeky a veterníky patria k najobľúbenejším zákuskom slovenských cukrární. Ak ste doteraz odolávali odpaľovanému cestu, nastal čas vyskúšať ho. Odpaľované cesto nie je tak zložité, ako sa o ňom šíria mýty, možno to chce trochu zvyku, ale ak sa ho raz naučíte, zvládnete desiatky ďalších sladkých aj slaných receptov z odpaľovaného cesta, pretože už budete ovládať základ.
My na odpaľované cesto používame ryžovú múku z našej dielne.
20-30 porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- V hrnci roztopíme maslo vo vode. Pridáme soľ a premiešame. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, kakaa, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10 minút chladnúť.
- Zatiaľ si predpripravíme základ plnky. 125 g smotany privedieme do bodu varu, odstavíme z ohňa a zalejeme ňou 80 g horkej čokolády. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, potom dáme do chladničky úplne vychladnúť.
- Cesto preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme pomocou zdobiaceho vrecúška venčeky. Pečieme najprv 10 minút pri 180 °C, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 25 minút, resp. kým sú venčeky zlatohnedé. Hotové venčeky necháme vychladnúť.
- Medzitým si dorobíme plnku. Vychladenú smotanu s čokoládou vyšľaháme. Venčeky pozdĺžne prerežeme a pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme vrstvu krému. Potom vyšľaháme zo zvyšnej smotany šľahačku a lyžičkou ju navrstvíme na čokoládový krém.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 g horkej čokolády s kúskom Cery a namáčame do nej hornú časť rozrezaných venčekov. Prikryjeme naplnenú spodnú časť venčekov a necháme v chlade stuhnúť.