Čokoládové venčeky

Bezlepkové odpaľované čokoládové venčeky

Autor receptu: novalim

Venčeky a veterníky patria k najobľúbenejším zákuskom slovenských cukrární. Ak ste doteraz odolávali odpaľovanému cestu, nastal čas vyskúšať ho. Odpaľované cesto nie je tak zložité, ako sa o ňom šíria mýty, možno to chce trochu zvyku, ale ak sa ho raz naučíte, zvládnete desiatky ďalších sladkých aj slaných receptov z odpaľovaného cesta, pretože už budete ovládať základ. My na odpaľované cesto používame ryžovú múku z našej dielne.

20-30
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci roztopíme maslo vo vode. Pridáme soľ a premiešame. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, kakaa, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10 minút chladnúť.
  2. Zatiaľ si predpripravíme základ plnky. 125 g smotany privedieme do bodu varu, odstavíme z ohňa a zalejeme ňou 80 g horkej čokolády. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, potom dáme do chladničky úplne vychladnúť.
  3. Cesto preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
  4. Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme pomocou zdobiaceho vrecúška venčeky. Pečieme najprv 10 minút pri 180 °C, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 25 minút, resp. kým sú venčeky zlatohnedé. Hotové venčeky necháme vychladnúť.
  5. Medzitým si dorobíme plnku. Vychladenú smotanu s čokoládou vyšľaháme. Venčeky pozdĺžne prerežeme a pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme vrstvu krému. Potom vyšľaháme zo zvyšnej smotany šľahačku a lyžičkou ju navrstvíme na čokoládový krém.
  6. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 g horkej čokolády s kúskom Cery a namáčame do nej hornú časť rozrezaných venčekov. Prikryjeme naplnenú spodnú časť venčekov a necháme v chlade stuhnúť.