Čokoládové venčeky
Čokoládové venčeky

Bezlepkové odpaľované čokoládové venčeky

novalim - fotkanovalim, 6. októbra 2018. Komerčný recept.
Bezlepkové odpaľované čokoládové venčeky
Foto: novalim

Venčeky a veterníky patria k najobľúbenejším zákuskom slovenských cukrární. Ak ste doteraz odolávali odpaľovanému cestu, nastal čas vyskúšať ho. Odpaľované cesto nie je tak Zobraziť celý popisVenčeky a veterníky patria k najobľúbenejším zákuskom slovenských cukrární. Ak ste doteraz odolávali odpaľovanému cestu, nastal čas vyskúšať ho. Odpaľované cesto nie je tak zložité, ako sa o ňom šíria mýty, možno to chce trochu zvyku, ale ak sa ho raz naučíte, zvládnete desiatky ďalších sladkých aj slaných receptov z odpaľovaného cesta, pretože už budete ovládať základ. My na odpaľované cesto používame ryžovú múku z našej dielne.

20-30
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
125 g (alebo rastlinný tuk)
250 ml
0,5 ČL
30 g
20 g
100 g
4 ks
1 ČL (alebo guarová)
Plnka:
250 ml
80 g
Poleva:
100 g
0 g (na polevy)




Postup

  1. 1

    V hrnci roztopíme maslo vo vode. Pridáme soľ a premiešame. Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, kakaa, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej gumy a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10 minút chladnúť.

  2. 2

    Zatiaľ si predpripravíme základ plnky. 125 g smotany privedieme do bodu varu, odstavíme z ohňa a zalejeme ňou 80 g horkej čokolády. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, potom dáme do chladničky úplne vychladnúť.

  3. 3

    Cesto preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.

  4. 4

    Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme pomocou zdobiaceho vrecúška venčeky. Pečieme najprv 10 minút pri 180 °C, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 25 minút, resp. kým sú venčeky zlatohnedé. Hotové venčeky necháme vychladnúť.

  5. 5

    Medzitým si dorobíme plnku. Vychladenú smotanu s čokoládou vyšľaháme. Venčeky pozdĺžne prerežeme a pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme vrstvu krému. Potom vyšľaháme zo zvyšnej smotany šľahačku a lyžičkou ju navrstvíme na čokoládový krém.

  6. 6

    Vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 g horkej čokolády s kúskom Cery a namáčame do nej hornú časť rozrezaných venčekov. Prikryjeme naplnenú spodnú časť venčekov a necháme v chlade stuhnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia