Bezlepkové sušienky

Bezlepkové keksíky Špekulacius

Autor receptu: novalim

Vždy sa zíde mať po ruke dobrý recept na rýchle keksíky, ktoré viete dopredu napiecť a vydržia zopár dní. Pred Vianocami pridáme do takéhoto receptu správne voňavé koreniny a chrumkavé a krehké špekulacius keksíky sú na svete.

20
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame a premiešame najprv suché prísady. Potom nastrúhame marcipánovú hmotu, pridáme na malé kocky nakrájaný tuk alebo maslo a javorový sirup. Všetky suroviny spracujeme do kompaktného cesta. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho na dve hodinky odpočívať v chladničke. Môžeme si ho pripraviť aj deň vopred, dlhší odpočinok v chladničke spôsobí, že cesto sa lepšie nasýti jednotlivými vôňami a chuťami a bude sa s ním aj lepšie pracovať.
  2. Po odpočinutí cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili zmesou Promix PK špeciál, vyvaľkáme na hrúbku asi pol cm a vykrajujeme koláčiky. My sme si zvolili pečiatky, aby boli keksíky zaujímavejšie.
  3. Pečieme na 180 stupňoch v rozohriatej rúre asi 12 minút.