Bezlepková vianočka
Bezlepková vianočka

Bezlepková vianočka s tvarohom

novalim - fotkanovalim, 14. septembra 2018. Komerčný recept.
Bezlepková vianočka s tvarohom
Foto: novalim

Aj vy si niekedy cez víkend dáte radi na raňajky vianočku s maslom a kakaom? Ahaaaa, vravíte, že máte celiakiu a vianočku ste nejedli, Zobraziť celý popisAj vy si niekedy cez víkend dáte radi na raňajky vianočku s maslom a kakaom? Ahaaaa, vravíte, že máte celiakiu a vianočku ste nejedli, ani nepamätáte? Vyskúšajte náš recept. Špeciálne, na kysnuté vyvinutá zmes Novalim Promix ALFA, v kombinácii s jemným tvarohom, žĺtkami, čerstvým droždím a mliekom je základom našej bezlepkovej vianočky. Vďaka tvarohu ostala mäkká aj na ďalší deň!

120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
6 PL
300 ml
1 kocka
3 ks
1 ČL
z 1 citróna
1 hrsť
50 g
100 g
1 bal.
2 ČL (alebo xantánová)
Na potretie:
1 ks
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme postáť.

  2. 2

    Polovicu mlieka si zohrejeme a rozpustíme v nej droždie, 1 PL kryštálového cukru a 1 PL zmesi Promix ALFA. Necháme na teplom mieste nakysnúť (trpezlivo počkáme, kým sa na kvásku nezačnú vytvárať “bublinky”). Medzitým si premiešame suché prísady – promix ALFA (1-2 PL zmesi môžeme odobrať na neskoršie pomúčenie pracovnej dosky), soľ, vanilku, guarovú gumu.

  3. 3

    Vaječné žĺtky rozmiešame s tvarohom, rozpusteným maslom, kôrou z citróna a so zvyšným mliekom izbovej teploty.

  4. 4

    Do múčnej zmesi pridáme vajíčkovú zmes a nakysnutý kvások a pomocou mixéra miesime asi 5 minút. Pridáme vyžmýkané hrozienka a miesime ešte 2 minúty.

  5. 5

    Misu s cestom prikryjeme mokrou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť do zdvojnásobenia objemu, asi hodinu.

  6. 6

    Po nakysnutí vyklopíme cesto na jemne pomúčenú pracovnú dosku (použijeme odložené 1-2 PL zmesi Promix ALFA na pomúčenie). Jemne premiesime a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Tie ušúľame do cca 25 cm dlhých pásov, opatrne ich pozaplietame ako vrkoč a vložíme do vymastenej, bezlepkovou múkou vysypanej formy na chlebík. Ak sa cesto pri zapletaní porušilo, mokrými prstami ho opatrne “opravíme”.

  7. 7

    Vo forme na chlebík necháme vianočku ešte podkysnúť (ideálne v rúre na 40 stupňov a na dno rúry dáme misu s vodou).

  8. 8

    Podkysnutú vianočku vyberieme z rúry, nastavíme teplotu na 180 stupňov. Vianočku potrieme žĺtkom, rozmiešaným s 1-2 PL mlieka, vložíme do rozohriatej rúry, na spodok rúry dáme misku s vodou, aby sa nám tvorila para. Pečieme asi 35 minút. Po dopečení potrieme tenkou vrstvou oleja a necháme úplne vychladnúť v nádobe.

  9. 9

    Ak neplánujete vianočku zjesť hneď po upečení, skladujte ju v uzatvárateľnom plastovom sáčku. Prípadne ju nakrájajte na plátky a tie mrazte. Keď si budete mať chuť dať vianočku, jednotlivé plátky môžete zmrazené vložiť do hriankovača a budú ako čerstvé.

Diskusia k receptu