Bezlepková kakaová torta s pribináčikovo-banánovou plnkou

strobi - bez fotkystrobi, 5. júna 2016
Bezlepková kakaová torta s pribináčikovo-banánovou plnkou
Foto: strobi

Korpus torty je bez múky a bez cukru. Je výborný, nadýchaný a nádherne tmavý.

12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

250 g
50 g (karob)
4 ks
100 ml (ryžový sirup)
14 g
50 ml
500 g
3 ks
2 ks
4 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme na sneh so štipkou soli a dáme zatiaľ do chladničky. Vyšľaháme si tiež žĺtka do peny a postupne pridáme kakao/karob. Aby nám neostala tuhá hmota, priebežne pridávame teplú vodu (nie horúcu, aby sme nespravili z vajíčok praženicu :D) Následne pridáme roztopený med/ryžový sirup a vsypeme posekané orechy. Na záver do zmesy vmiešame aj sódu bikarbónu a spojíme s vyšľahaným snehom. Pečiaci papier uložíme na spodok tortovej formy a boky vymastíme mäkkým máslom. vlejeme cesto a pečieme pri teplote 150 stupňov, termoobeh, cca 30 min. Korpus bude na vrchu mäkký, avšak vo vnútri už suchý a nelepivý. Pri klasickej trúbe treba 170 stupňov. Po dopečení a jemnom prechladnutí, si korpus prekrojíme na polovicu (tip urobíme to nitkou).

  2. 2

    Plnka: Vyšľaháme si dve smotany na šľahanie dotuha, V druhej miske si vymixujeme roztlačené banány spolu s tvarohom. Pridáme pár kvapiek tekutej stévie, alebo ryžového sirupu, či medu, podľa chuti, ale nie je nutnosťou, lebo banány sú dosť sladké. Primiešame k šľahačkám a na záver jemne vmiešame dva práškové pudingy bez varenia. Ostane krásne tuhá plnka, ktorú môžeme natierať na korpus, časť si odložíme, aby sme mohli natrieť vrch a boky korpusu (tip - túto plnku odporúčam natierať na korpus cca 2 hodinky pred podávaním, pretože ak tortu urobíte deň vopred a naplníte aj plnkou, šľahačka v plnke už nedokáže držať svoj tvar a začne sa roztápať).

  3. 3

    Poleva: Rozlámeme si čokoládu na kúsky, vlejeme smotanu na šľahanie a v hrnci ich miešame, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Pri prvej bublinke, ktorá sa objaví na povrchu zohrievanej polevy, hrniec s polevou odstavíme. Polevu môžeme už po chvíli nalievať na tortu, pričom pekne drží aj keď ju dávame na boky. Šľahačkou v čokoláde docielime to, že poleva stuhne a pritom ostane stále mäkká na pekné krájanie.

Diskusia k receptu

haji
Všechno nejlepší oslavenci či oslavenkyni! Recept i dort vypadá moc dobře, je vidět, že je čerstvý - právě vyšel z dílny milujících rukou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia