Bezlepková ovocná bublanina
Bezlepková bublanina s ovocím
Autor receptu: novalim
Máte chuť na bublaninu? Prečo nie? Bezlepková bublanina sa dá jesť po celý rok. V každej sezóne, pretože buď máme po ruke čerstvé ovocie alebo využijeme mrazené či zavárané. Bezlepkovú verziu bublaniny pripravíte jednoducho s našou zmesou Promix PK (alebo PK špeciál), ktorá je ideálna na pečenie nadýchaných koláčov, korpusov alebo piškót.
Postup
- Najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise si mixérom vyšľaháme žĺtky s preosiatym práškovým a vanilínovým cukrom do hustejšej peny.
- Potom postupne prilievame olej a mlieko a opäť prešľaháme. V druhej mise ušľaháme z bielkov sneh a jemne ho zapracujeme gumenou varechou do žĺtkovej peny.
- Nakoniec postupne pridávame preosiatu múku Promix PK alebo PK špeciál s kypriacim práškom a znovu všetko spolu premiešame gumenou varechou.
Miešame jemne krúživými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali čo najviac vzduchu. Bublanina tak bude viac nadýchaná.
- Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu alebo zapekacej misy s rozmermi približne 25×30 cm.
- Jahody umyjeme, osušíme a obalíme v múke, aby neklesli na dno koláča. Ak používame mrazené ovocie, necháme ho rozmraziť a odkvapkať na sitku, aby sme ho zbavili prebytočnej šťavy. Poukladáme ich na vrch cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Pečieme pri 170 °C približne 40 minút. Pomocou špajle, ktorú zapichneme do koláča, zistíme, či je už dobre upečený. Bublaninu necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.