Betlehem

Autor receptu: goe

Recept mám z internetu - artmama. Osvedčil sa mi takže ho pečiem, lebo perníčky sú hneď mäkké a chutné. Je tu už veľa receptov na perníčky, ale pridávam aj tento môj.

20 minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Postup

  1. Vajcia a cukor vyšľaháme a pridáme medovníkové korenie a škoricu. Med zohrejeme aby bol vlažný /nie horúci/ a pridáme k vajciam. Do múky pridáme sóda bikarbónu a premiešame. Potom pridáme k vyšľahaným vajciam a dobre zamiesime až je z toho jednoliate cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 4-5 hodín.
  2. Vykrajujeme rôzne tvary, ktoré dáme na plech kde sme si dali pečiacu fóliu /lepšie ako papier na pečenie, lebo na niektorý menej kvalitný papier sa perníčky lepia/. Pečieme v rúre dopredu vyhriatej na 200°C podľa veľkosti medovníčkov cca 7 - 10 min. Medovníčky musia byť len trochu hnedé. Po vybratí ich hneď potrieme ešte horúce s rozšľahaným žĺtkom, ktoré sme si vyšľahali s trochou vody. Perníčky zdobíme bielkovou polevou najskôr nasledujúci deň. Dovtedy ich uchováme v uzavretej nádobe. Hneď po upečení sú mäkké.
  3. Polevu si pripravíme tesne pred zdobením. Cukor 2x preosejeme. Bielko s cukrom a solamylom miešam 15 min. na elektrickom šľahači. Potom pridám toľko ciktrónovej šťavy, aby nebola poleva ani hustá, ale ani riedka. Dáme do zdobítka a kreslíme.Treba si to odskúšať na jednom perníčku. Táto poleva zaschne do 1/2 hod. a dobre drží. Ak nám ostane poleva, môžeme ju uchovať v chladničke aj niekoľko dní, ale musí byť v uzatváracej nádobe, aby neobschla.