Belgická polievka Waterzooi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je recept na veľmi známu starodávnu polievku zo 16. storočia, ktorá sa varí v Belgicku dodnes a je veľmi obľúbená, pôvodne sa varila z rýb z riek v okolí Gentu vo Flámsku, dnes sa varí z kuracieho mäsa a množstva zeleniny i zelených vňatí, z nových zemiakov, je to jemná smotanová a výživná polievka vynikajúcej chuti, ktorá má viacero obmien, v závislosti od regionov, kde sa pripravuje, podáva sa s domácim chlebom.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Než som začala variť polievku, pustila som sa do krájania, potom to už ide rýchlo, jarnú cibuľku aj s vňaťou som pokrájala na kolieska, mrkvu a zeller na prúžky, častejšie sa používa stonkový /stopkový/ zeller, pór som pokrájala na jemné prúžky, časť zelleru, mrkvy a póru som odložila bokom, použijem ich až na záver ako vložku do polievky, nové zemiaky som pokrájala na veľké kocky, ak máte menšie nové zemiaky, ponechajte ich vcelku,...
  2. ...kuracie prsia som pokrájala na malé kocky, petržlenovú a zellerovú vňať som posekala na jemno,...
  3. ...v hrnci som rozpustila maslo, na rozohriatom masle som orestovala pór, jarnú cibuľku, pridala som pokrájané kuracie prsia, restovala som ich kým sa zatiahli na povrchu,...
  4. ...pridala som čerstvo nastrúhaný muškátový orech, šafran, premiešala, nasledovalo čerstvo mleté čierne korenie, šalvia, lístky čerstvého tymiánu,...
  5. ...bobkové listy, priliala som vodu, osolila, priviedla do varu a na strednom plameni som povarila asi 15 minút, kým kuracie mäsko zmäklo, pridala som pokrájanú mrkvu, zeller a nové zemiaky, varila som spolu asi 7 - 8 minút,....
  6. ...zatiaľ som v miske dobre rozšľahala 2 vaječné žĺtky ručným šľahačom, postupne po kvapkách som zašľahala sladkú smotanu do hladkého krému, potom som zase postupne vmiešala 2 malé naberačky vývaru z polievky, aby sa vyrovnali teploty,...
  7. ...túto zmes som postupne a pomaly vmiešala do variacej polievky, krátko som povarila spolu,čím sa polievka jednak zahustí a jednak zjemní...
  8. ...kým sa polievka dovarila, opražila som na 30 g na rozohriateho masla odloženú zeleninu - pór, zeller a mrkvu tak, aby zostala trošku chrumkavá, al dente,...
  9. ...opražená zelenina a polievka boli hotové naraz.
  10. Polievku som podávala horúcu, na tanieri som ju posypala vňaťou jarnej cibuľky, zelleru a petržlenu, do stredu som pridala na masle opraženú chrumkavú zeleninku, ako príloha bol čerstvo upečený domáci chlieb.
  11. Ide o veľmi chutnú obľúbenú výdatú belgickú polievku Waterzooi /názov polievky odvodený od slova "zoolen" = "do varu"/ v oblastiv Gentu vo Flámsku, pochádza zo 16. storočia, pôvodne sa robila z rýb, dnes z kuracieho mäsa, zeleniny, vňatí, korenín a šafránu, na záver sa vmieša zmes z vaječných žĺtkov a sladkej smotany, ktorá polievku zjemní a zahustí, pozrela som si viac receptov, odlišujú sa v maličkostiach, niekde krájajú zeleninu na kolieska, inde na prúžky a kocky, nové zemiaky pridávajú väčšinou vcelku, zemiaky tam musia byť vždy, bonusom je pridanie karamelizovanej zeleninky na tanieri, polievka je krásne žltá zo šafránu, je nádherne voňavá, zjemnená žĺtkami a smotanou, videla som aj recept, kde sa bylinky vkladajú do celého kuraťa, ktoré sa alebo krátko opečie predtým alebo len varí v polievke hned od začiatku, nech sa už zvolí ktorýkoľvek variant prípravy, výsledok je fantastický a vysvetľuje obľúbenosť a rozšírenosť tejto polievky nielen v Belgicku, osobne by som ju zaradila u mňa medzi slávnostné polievky, navyše je rýchlo hotová, príprava jednoduchá, ak sa vám páči, vyskúšajte,prosím, prajem Dobrú chuť :-)
  12. ešte pre záujemcov, šafrán sa pripraví na dalšie spracovanie v tomto prípade tak, že sa dá asi do 2 PL horúcej vody a potom sa použije aj s vodou, v ktorej sa nechal odstáť.