Bazový sirup

Bazový sirup
Foto: daniella9
daniella9Daniella9, recept pridal: 31. mája 2012 23:09Ďalšie jeho recepty

Príjemné osvieženie počas horúcich dní, najlepšie s kockami ľadu:-)

Suroviny

15
minút
príprava
180
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor, citron - očistíme ho a prekrojíme na polovicu, a kyselinu citronovú. Necháme na slabšom plameni pomaly zovrieť.
Bazový sirup - obrázok 1

2

Ked začne vrieť, zvýšime plameň na maximum a varíme, kým sa objem tekutiny nezmenší o polovicu..
Bazový sirup - obrázok 2

3

Odstavíme plameň a pridáme bazové kvietky. Jemne pomiešame a necháme vychladnúť.
Bazový sirup - obrázok 3

4

Vychladnutý sirup scedíme cez sitko do druhého hrnca.
Bazový sirup - obrázok 4

5

Sirup ešte jedenkrát scedíme cez látkovú vreckovku, ktorá zachytí zvyšné nečistoty, a naplníme ním vopred umyté fľaše.
Bazový sirup - obrázok 5

6

Hotovo. Sirup skladujeme bud v chladničke alebo v špajzi na tmavom mieste.
Bazový sirup - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • michsamant, 1. júna 2012 o 06:33
    Toto mamina robila, ked sme boli male. Mnam.


  • heliana, 1. júna 2012 o 08:09
    mám čerstvo nazbieranú bazu...


  • sjuz, 1. júna 2012 o 08:15
    už mám narobených vyše 20 litrov...:)


  • janac, 1. júna 2012 o 09:24
    ...a veľmi dobrý je aj z mäty...recept ten istý, ale som bazu nahradila mätou. Odporúčam!!!


  • daniella9, 1. júna 2012 o 10:04
    @janac
    dobré vedieť:-)


  • borek, 1. júna 2012 o 11:12
    Bezový sirup dělám takto : 15 květů (i více ) 2 l převařené studené vody, 80 g kyseliny citronové, možno přidat 1 citron-pokrájený - vyluhovat 24 hod.Potom přecedit, vsypat 2 kg cukru, nechat do druhého dne rozpustit, pro rychlejší rozpuštění, můžeme trochu zahřát, nalít do lahví, uchovat v lednici, míchat s vodou, velice osvěžující. :-))


  • domci4, 1. júna 2012 o 13:38
    Takýto som hľadala :) ďakujem


  • medovnicek, 1. júna 2012 o 14:21
    hoď po mne jednu fľašu:)


  • ppokia, 1. júna 2012 o 15:03
    mám rada takéto sirupy skúsim aj stou metou ,ukladám,


  • jillsun, 1. júna 2012 o 15:56
    super*** prave som nad niecim takym rozmyslala na poslednej vychadzke so psami... pan, kt. trhal bazu bol na to aj patricne vybaveny. mal dlhy hacik a asi tri kose...


  • daniella9, 1. júna 2012 o 16:04
    @medovnicek
    a čo za to?:-D


  • tiziana, 1. júna 2012 o 18:57
    už sa chystám na bazu asi týždeň, teraz ju dážď pekne umyl, len aby ma niekto nepredbehol :-DDD


  • dvorka, 1. júna 2012 o 20:07
    Tiež už mám bazový aj púpavový sirup a robila som niekedy dávnejšie aj žihľavový. Mätový mám od vlani a je skvelý. Toho roku sa chystám aj na medovkový, aby som ľahšie zaspávala :)


  • ola111, 2. júna 2012 o 18:02
    Voňavý a dobrý...


  • flori189, 2. júna 2012 o 21:40
    najviac mi chutí bazový,potom žihľavový a dááávno sme robili aj púpavový(to ešte za socíku,keď družstevníci práškovali polia :) ),ale tam išlo veľa cukru a nemal veľmi výraznú arómu


  • janka1011, 5. júna 2012 o 10:28
    ako dlho takýto sirup vydrží?


  • zuzula2, 7. júna 2012 o 21:57
    noo akurat ho robim a uz sa veeeeelmi tesim :-) davno sme ho uz nemali... a ja si osobne myslim ze nie velmi dlho rychlo sa minie :-D


  • zuzula2, 7. júna 2012 o 22:12
    a pupavovy mozem tiez takto spravit? len namiesto bazy pupavu? ten matovy urcite vyskusam.. milujem matu.. a medovkovy tiez takto podobne?? ja by som velmi ocenila receptiky... dakujeeem :-)


  • daniella9, 8. júna 2012 o 17:37
    @janka1011
    no mla by vydržať pár mesiacov:-)


  • helaxa, 9. júna 2012 o 16:05
    Idem spraviť bazový, ale teraz má láka aj medovkový. Uvidím, ak mi
    zostane voda, lebo práve sa chladí, vyskúšam, medovky mám dosť a som, zvedavá.


  • helaxa, 18. júna 2012 o 18:39
    Spravila som na skúšku aj medovkový z polovičnej dávky, čiže z l litra vody, naši ho hodnotili ako výborný . Dala som asi 12 dg medovky /stopky asi 20 cm dlhé, počas luhovania som ich niekoľko krát stllačila/, 1,5 kg cukru, 1 citrón, 4 dg kyseliny citrónovej , postupovala som ako pri bazovom sirupe, cukor sa rýchlejšie rozpustill


  • sumko999, 20. mája 2013 o 20:25
    Zajtra ideme zbierať bazu a urobíme si vlastný.. kupovali sme ho v Lidl 1liter za 1,99 ale domáci je domáci :-) ďakujeme za recept :-)


  • daniella9, 21. mája 2013 o 09:49
    @sumko999
    nemáte zač, nech sa vám podarí:-)


  • zsuzsu, 21. mája 2013 o 14:18
    ide sa na bazu... mňamm :) dakujem za receptík,džusik viem robiť,sirup idem prvýkrát :)


  • mohicanka, 21. mája 2013 o 21:20
    ahoj, idem skúsiť tento tvoj recept, len neviem že koľko z neho vyjde sirupu, že aké fľaše si mám nachystať, dakujem za odpoved


  • daniella9, 22. mája 2013 o 08:26
    @zsuzsu
    Nech sa vám podarí:-)
    @mohicanka
    ja som použila 7 dcl fľaše, niektoré litrové, odhadovala som:-)


  • daniella9, 22. mája 2013 o 08:27
    @zsuzsu
    Nech sa vám podarí:-)
    @mohicanka
    ja som použila 7 dcl fľaše, niektoré litrové, odhadovala som:-)


  • sali, 24. mája 2013 o 22:09
    Danielka,vyskusal som recept,je to vsetko ok,len nechapem,preco mam minat cas a energiu na to,aby som varil v tej prvej faze az do vtedy,kym sa neodpari polovica vody.


  • danja301, 26. mája 2013 o 09:07
    popozerala som vsetky recepty na bazovy sirup,rozhodla som sa pre ten tvoj a vysiel fantasticky....nauveritelna chut, a vona hned som ho dala do kk:)


  • daniella9, 26. mája 2013 o 11:50
    @sali
    aby výsledkom nebola len sladká voda:-)
    @danja301
    som veľmi rada, že ste s týmto receptom spokojná a že vám sirup chutí:-)


  • danja301, 26. mája 2013 o 13:03
    vysledkom urcite nie je len sladka voda...ma fantasticku chut a vonu...moje deti ho prirovnali k "tomu co predavaju v lidli" taktuiez ma nalepku prirodny ,ale urcite su tam nasypane aj ine veci a vona je urcite z esencie a nie z pravej bazy......mozem vrelo odporucit...tento recept je super!!!


  • daniella9, 27. mája 2013 o 15:09
    @danja301
    dakujem veľmi pekne za pozitívny komentár, veľmi si cením vašu pochvalu:-)


  • danja301, 29. mája 2013 o 08:42
    pochvala vam pravom patri...:)


  • stromo, 30. mája 2013 o 14:37
    prečo mi vo flašiach plesnivie, neviete niekto ?


  • daniella9, 30. mája 2013 o 20:04
    @stromo
    vytvorila sa vám taká biela ,,kožka'? Vyberte ju, sirupu nič nie je
    inak suseda mi raz spomínala ako tomu predísť, dúfam, že si to ešte dobre pamätám, sirup treba sterilizovať. Fľaša sa obráti hore dnom a uloží do horúcej vody a zahrieva sa. Opravte ma ak sa mýlim. Ja to nerobím a sirupu to vôbec neuškodilo.
    A inak ono to záleží aj od vrchnákov. Napríklad, ked mamina robí paradajkový pretlak, tak používa fľaše z pálenky a borovičky a tam sa tá kožka vytvorí tiež, pretlak je ok. No a minule sme použili aj dvojdecové fľašky od Relaxu, a tam nevznikla vôbec. Takže je to aj o vrchnákoch, možno dobre netesnia a dostáva sa vám tam aj vzduch a preto sa vám objavila pleseň.


  • anka246, 4. júna 2013 o 20:23
    Mätovÿ? Joj a ja som ju skosila.. teraz musìm čakať kým narastie, ale určite si ho navarím. dnes som varila z bazy


  • anka246, 4. júna 2013 o 20:41
    sirup sa môze naliat vrený do 7 dcl pohárov zavíčkovať a prikryť dekou a v zime nalejeme do fľašky.. ja som si tak narobila do rezervy žihľavovú vodu nat vlasy..


  • mirrec, 1. júna 2014 o 22:09
    Ako umývate bazu, len prepláchnete v sitku pod vodou, alebo aj namočíte, mam pocit, že najviac arómy z bazy, peľ ostane v tej prvej vode ?
    Aký je váš názor, že sa to dáva do studenej vody, nebolo by viac arómy, keby sa to uvarilo či zalialo horúcou či teplou vodou, ako čaj ?
    Niekde dávajú k.citronovú až na koniec, niekde písali na začiatok, že sa vylúhuje viac arómy ?
    Robím to prvý krát, prečítal viac receptov, tak si potom vyber ....


  • daniella9, 2. júna 2014 o 10:18
    @mirrec
    no ja som najskôr robila tak, že som bazu opláchla a potom som ju dávala do tej cukrovej šťavy. Výsledný sirup bol sladší. Tento rok som robila tak, že som ju nepremyla, ale dala rovno do hrnca a nechala aj niekoľko hodín lúhovať. A nechala som aj stopky na niektorých kvetoch, nie moc, zopár. Výsledný sirup už nebol až taký sladký ako ten predošlý a bol aj trošku trpký, ale len tak jemne - to vdaka tým pár stopkám. Ale ked nechcete mať v sirupe trpkosť, tak stopky nedávajte. A peľ z kvietkov sa mi usadil na dne fľaše. Citron dávam vždy na začiatku, ošúpaný. A kvety zvlášť nelúhujem, príde mi to ako práca navyše:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist