Bazový sirup

daniella9 - fotkadaniella9, 31. mája 2012
Bazový sirup
Foto: daniella9

Príjemné osvieženie počas horúcich dní, najlepšie s kockami ľadu:-)

15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

40 ks
2 litre
1 ks
1 PL
1 kg




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor, citron - očistíme ho a prekrojíme na polovicu, a kyselinu citronovú. Necháme na slabšom plameni pomaly zovrieť.

    Bazový sirup - obrázok 1
  2. 2

    Ked začne vrieť, zvýšime plameň na maximum a varíme, kým sa objem tekutiny nezmenší o polovicu..

    Bazový sirup - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme plameň a pridáme bazové kvietky. Jemne pomiešame a necháme vychladnúť.

    Bazový sirup - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutý sirup scedíme cez sitko do druhého hrnca.

    Bazový sirup - obrázok 4
  5. 5

    Sirup ešte jedenkrát scedíme cez látkovú vreckovku, ktorá zachytí zvyšné nečistoty, a naplníme ním vopred umyté fľaše.

    Bazový sirup - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo. Sirup skladujeme bud v chladničke alebo v špajzi na tmavom mieste.

    Bazový sirup - obrázok 6

Diskusia k receptu

sjuz
už mám narobených vyše 20 litrov...:)
janac
...a veľmi dobrý je aj z mäty...recept ten istý, ale som bazu nahradila mätou. Odporúčam!!!
borek
Bezový sirup dělám takto : 15 květů (i více ) 2 l převařené studené vody, 80 g kyseliny citronové, možno přidat 1 citron-pokrájený - vyluhovat 24 hod.Potom přecedit, vsypat 2 kg cukru, nechat do druhého dne rozpustit, pro rychlejší rozpuštění, můžeme trochu zahřát, nalít do lahví, uchovat v lednici, míchat s vodou, velice osvěžující. :-))
1x baron
ppokia
mám rada takéto sirupy skúsim aj stou metou ,ukladám,
jillsun
super*** prave som nad niecim takym rozmyslala na poslednej vychadzke so psami... pan, kt. trhal bazu bol na to aj patricne vybaveny. mal dlhy hacik a asi tri kose...
tiziana
už sa chystám na bazu asi týždeň, teraz ju dážď pekne umyl, len aby ma niekto nepredbehol :-DDD
dvorka
Tiež už mám bazový aj púpavový sirup a robila som niekedy dávnejšie aj žihľavový. Mätový mám od vlani a je skvelý. Toho roku sa chystám aj na medovkový, aby som ľahšie zaspávala :)
flori189
najviac mi chutí bazový,potom žihľavový a dááávno sme robili aj púpavový(to ešte za socíku,keď družstevníci práškovali polia :) ),ale tam išlo veľa cukru a nemal veľmi výraznú arómu
zuzula2
noo akurat ho robim a uz sa veeeeelmi tesim :-) davno sme ho uz nemali... a ja si osobne myslim ze nie velmi dlho rychlo sa minie :-D
zuzula2
a pupavovy mozem tiez takto spravit? len namiesto bazy pupavu? ten matovy urcite vyskusam.. milujem matu.. a medovkovy tiez takto podobne?? ja by som velmi ocenila receptiky... dakujeeem :-)
helaxa
Idem spraviť bazový, ale teraz má láka aj medovkový. Uvidím, ak mi
zostane voda, lebo práve sa chladí, vyskúšam, medovky mám dosť a som, zvedavá.
helaxa
Spravila som na skúšku aj medovkový z polovičnej dávky, čiže z l litra vody, naši ho hodnotili ako výborný . Dala som asi 12 dg medovky /stopky asi 20 cm dlhé, počas luhovania som ich niekoľko krát stllačila/, 1,5 kg cukru, 1 citrón, 4 dg kyseliny citrónovej , postupovala som ako pri bazovom sirupe, cukor sa rýchlejšie rozpustill
sumko999
Zajtra ideme zbierať bazu a urobíme si vlastný.. kupovali sme ho v Lidl 1liter za 1,99 ale domáci je domáci :-) ďakujeme za recept :-)
zsuzsu
ide sa na bazu... mňamm :) dakujem za receptík,džusik viem robiť,sirup idem prvýkrát :)
mohicanka
ahoj, idem skúsiť tento tvoj recept, len neviem že koľko z neho vyjde sirupu, že aké fľaše si mám nachystať, dakujem za odpoved
sali
Danielka,vyskusal som recept,je to vsetko ok,len nechapem,preco mam minat cas a energiu na to,aby som varil v tej prvej faze az do vtedy,kym sa neodpari polovica vody.
danja301
popozerala som vsetky recepty na bazovy sirup,rozhodla som sa pre ten tvoj a vysiel fantasticky....nauveritelna chut, a vona hned som ho dala do kk:)
danja301
vysledkom urcite nie je len sladka voda...ma fantasticku chut a vonu...moje deti ho prirovnali k "tomu co predavaju v lidli" taktuiez ma nalepku prirodny ,ale urcite su tam nasypane aj ine veci a vona je urcite z esencie a nie z pravej bazy......mozem vrelo odporucit...tento recept je super!!!
stromo
prečo mi vo flašiach plesnivie, neviete niekto ?
daniella9
@stromo
vytvorila sa vám taká biela ,,kožka'? Vyberte ju, sirupu nič nie je
inak suseda mi raz spomínala ako tomu predísť, dúfam, že si to ešte dobre pamätám, sirup treba sterilizovať. Fľaša sa obráti hore dnom a uloží do horúcej vody a zahrieva sa. Opravte ma ak sa mýlim. Ja to nerobím a sirupu to vôbec neuškodilo.
A inak ono to záleží aj od vrchnákov. Napríklad, ked mamina robí paradajkový pretlak, tak používa fľaše z pálenky a borovičky a tam sa tá kožka vytvorí tiež, pretlak je ok. No a minule sme použili aj dvojdecové fľašky od Relaxu, a tam nevznikla vôbec. Takže je to aj o vrchnákoch, možno dobre netesnia a dostáva sa vám tam aj vzduch a preto sa vám objavila pleseň.
anka246
Mätovÿ? Joj a ja som ju skosila.. teraz musìm čakať kým narastie, ale určite si ho navarím. dnes som varila z bazy
anka246
sirup sa môze naliat vrený do 7 dcl pohárov zavíčkovať a prikryť dekou a v zime nalejeme do fľašky.. ja som si tak narobila do rezervy žihľavovú vodu nat vlasy..
mirrec
Ako umývate bazu, len prepláchnete v sitku pod vodou, alebo aj namočíte, mam pocit, že najviac arómy z bazy, peľ ostane v tej prvej vode ?
Aký je váš názor, že sa to dáva do studenej vody, nebolo by viac arómy, keby sa to uvarilo či zalialo horúcou či teplou vodou, ako čaj ?
Niekde dávajú k.citronovú až na koniec, niekde písali na začiatok, že sa vylúhuje viac arómy ?
Robím to prvý krát, prečítal viac receptov, tak si potom vyber ....
daniella9
@mirrec
no ja som najskôr robila tak, že som bazu opláchla a potom som ju dávala do tej cukrovej šťavy. Výsledný sirup bol sladší. Tento rok som robila tak, že som ju nepremyla, ale dala rovno do hrnca a nechala aj niekoľko hodín lúhovať. A nechala som aj stopky na niektorých kvetoch, nie moc, zopár. Výsledný sirup už nebol až taký sladký ako ten predošlý a bol aj trošku trpký, ale len tak jemne - to vdaka tým pár stopkám. Ale ked nechcete mať v sirupe trpkosť, tak stopky nedávajte. A peľ z kvietkov sa mi usadil na dne fľaše. Citron dávam vždy na začiatku, ošúpaný. A kvety zvlášť nelúhujem, príde mi to ako práca navyše:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia