Bazový sirup (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Viem, že je tu už dosť receptov na bazový sirup, ale tento ma veľmi zaujal a je výborný, tak som sa rozhodla, že ho sem uverejním. Možno ho niekto skúsi.

Suroviny

Postup

  1. Ja som robila tri dávky:

    Najprv si prevaríme vodu a necháme vychladnúť. Zatiaľ si umyjeme a zostriháme bazu.
  2. Potom pridáme šťavu s 2 ks. citróna a 1 ks limetka. Jeden citrón a jednu limetku pokrájame a tiež pokrájame aj bylinky. Na jednu dávku som dala asi po 3 stonky medovky a tri stonky maty. Všetko dobre premiešame a zalejeme vychladnutou vodou a necháme odstáť 24 hodín.
  3. Po 24-hodinách všetko s cedíme a dáme do vačšieho hrnca kde pridávame po 1 kg cukru a dobre rozmiešame. Na koniec dáme kyselinu citrónovú a varíme 30 minút. Počas varenie zberáme penu.
  4. Po 30 minútach sirup odstavíme a na sporák si dáme ďalší hrniec do ktorého sme dali vodu, zapneme sporák aby sa voda hriala a sirup ešte teplý nalievame do pohárov,zavýčkujeme a vložíme do teplej vody kde sa bude sterilizovať.
  5. Tu sú už v hrnci všetky poháre a sterilizujeme 20 minút.
  6. Ešte dva sa mi nezmestili do hrnca- vyšlo mi 16 ks - 720 ml. pohárov.
  7. Ešte poznámočka - keď zlievate odstátu šťavu musíte mať vždy 2 litre šťavy. Tak si vždy dajte ešte vodu prevariť aby ste mohli doliať.
    A tu je na porovnanie sirup s trstinového cukru-ten tmavší a s obyčajného cukru ten bledší.
    A prečo dávam do pohárov?
    Lebo sirup sterilizujem nepridávam žiadne konzervačné prídavky a mám dobrú skúsenosť takto uskladňovať sirup. Keď si načneme pohár prelejeme do flašky a pijeme.