Bazový sirup fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. mája 2013
Bazový sirup (fotorecept)
Foto: babkamt

Je čas bazy . Každý rok si z nej robím sirup a bazový bublinkový nápoj . Tento recept mám od mojej švagrinky .

Suroviny

40 ks
70 g
3 kg
3 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Na sirup budem potrebovať : 40 kusov kvetov bazy , odvážila som si 70 g kyseliny citrónovej , 3 kilogramy cukru , 3 litre vody a jeden Gelfix 2 : 1

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvety bazy som umyla .

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dala som prevariť 3 litre vody , do vlažnej som pridala kyselinu citrónovú a Gelfix . Dobre som to premiešala . Do studeného som pridala 40 ks kvetov bazy . Nechala som to 48 hodín odstáť . Potom som to precedila a dala som 3 kilogramy cukru . Dobre som rozmiešala , naliala do fliaš . Sirup som robila len dnes , takže ostatné fotky pridám neskôr.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

arasidka
Susedka grobanská, viem si to predstaviť , ako to píšeš, len jedno mi ešte dopovedz, dáš to do fliaš a ? To ukončenie ozrejmi, je som to ešte nikdy nerobievala, kedysi to robievala mama, ale keby som sa jej spýtala, tak nebude dnes vedieť už ani to, čo je to baza - teda po našom - hulár!
an3da
Robím podobne, bez Gelfixu. Akú on má úlohu?
pauliq
a nedáte to sterilizovať? presne by ma zaujímalo to čo arasidku, ako ďalej..
ola111
@babkamt ,tiež robím takto,ale bez Gelfixu,aj ja som zvedavá,aký je tento sirup s ním,pouč :))Inak tá vôňa bazy je prenádherná,keď sa lúhuje...
fialka49
Vlani som prvý raz robila bazový sirup s Gelfixom Extra 2:1, pretože rada skúšam nové recepty. Vyčítala som ho z reklamného letáku od výrobcu. Použitie Gelfixu pri výrobe bazového sirupu odôvodňoval, že sirup vydrží dlhšie. Minulý týždeň sme minuli zvyšok bazového sirupu pripraveného vlani s nezmenenou chuťou.
babkamt
@arasidka áno dám to do fliaš . Vlani som ho narobila do 2 päťlitrových fliaš od vína , ktoré predávajú v Te... Ale vtedy som pridala do sirupu aj Konzervačný prípravok , ktorý sa používa pri zaváraní ovocia a zeleniny . Jednu 5 litrovú fľašu sme vypili , niečo som z nej darovala . Druhú sa mi podarilo rozbiť . Pri umývaní lepkavej podlahy som si pospomínala na všetky vybrané slová , ktoré poznám - :) Potom si zo sirupu odleješ do pohára a prileješ minerálku , alebo čistú vodu , premiešaš a piješ .
babkamt
@an3da jeho úlohou je konzervovať sirup .@paulig , nie nesterilizujem sirup . Ako som písala @arasidke , keď ho robím vo väčšom množstve , pridám do sirupu prášok , ktorý sa používa na konzervovanie ovocia a zeleniny . Nemusím sa báť , že sa mi sirup pokazí .Keď ho spravíš málo , tak si myslím , že netreba pridať žiadny konzervant , lebo sirup rýchlo vypijete , nebude mať čas sa pokaziť .
babkamt
@paulig , prečítaj si prosím , čo som písala vyššie . Tam som to vysvetlila .@ola111 baza krásne voní . @rados ť mi písala , že ju aj suší a varí z naj čaj .
babkamt
@medovni ček potom sa ozvi , či sa ti podaril .
@fialka49 to , čo si napísala , potvrdzuje , čo som dievčatám odpovedala na ich otázky .Gelfix Extra 2 : 1 konzervuje sirup .
abdul
Bez Gelfixu, či ako to zovú. Dnes som načal poslednú flašu z roku 2009 a v poriadku. Nová " úroda " je zatiaľ 9 litrov a odteraz suším. Vo štvrtok idem oberať na čajové sušenie.
irenaw
tiež nedávam gelfix, z polovice cukru spravím karamel, sirup je zlato-hnedý
rikina
@babkamt , v úvode píšeš, že ste z bazy robili aj bublinkový nápoj - bazovicu. prosím, mohla by si napísať recept aj naň? ďakujem...;o)
babkamt
@irenaw škoda , že som to nevedela skôr . Nabudúce tiež spravím s karamelom.
@rikina včera som vložila recept na bublinkový nápoj.

adina1
ja robím podobný - ale bez konzervantov. Kvety bazy lúhujem aj s nakrájanými citrónmi - zmes potom precedím, pridám cukor, kyselinu citrónovú a nechám to prevariť. Horúci sirup nalejem do "sedmičkových" zaváracích fliaš a chvíľu ešte zasterilizujem - akurát som minula poslednú fľašu z minuloročnej úrody a chystám sa cez víkend variť novú dávku. Výborný je tak v lete ako chladený nápoj s kolieskami citrónu a mätovou vňaťou, ako v zime do horúceho vlastoručne nazbieraného bylinkového čaju.... aj keď teraz to vonku vyzerá skôr na ten čaj - ani sa človeku nechce ísť na zber, ked je taká zima.
lebka
pretože mám velkú mrazničku osvedčilo sa mi sirup po precedení nevariť,dám to do 1, litr. fliaš a do mrazáku,takto isto mrazím aj hroznovú šťavu,je to rokmi vyskúšané
gitusa77
Som za nové veci, a koľkokrát na to doplatím. Dnes som vyskúšala Gelfix do bazového sirupu, ale narobila som si len prácu naviac. Na povrchu sirupu bol po vychladnutí akoby lák - kal. Zamiešala som a po chvíle znova. Tak som neváhala a precedila som cez plátno. To čo zostalo na plátne som vyhodila. Už to robiť takto nebudem. Stačí bez konzervantov a horúci dať do fliaš.
babkamt
@gitusa77 mrzí ma , že nie si spokojná . Ja som sirup občas premiešala počas 48 hodín , čo sa baza vyluhovala .
timinka
@gitusa77 ja som robila bazový sirup pred pár dňami podľa receptu @babkamt a tiež sa mi navrchu urobila maličká vrstva akoby hustejšej peny. Ja som si to však odôvodnila tým, že som sirup po scedení trochu zohriala, aby sa mi roztopil cukor, pretože som sa s tým musela poponáhľať. Vtedy som zaregistrovala slabú penu na sirupe. Tak som dnes (po 4 dňoch od naliatia do fliaš) jednu fľašu otvorila, aby som sa na to lepšie pozrela. "Penu" na vrchu som ochutnala, pripadala mi to ako zhustnutý bazový gelfix - vôbec to nekysne - a odsala som ju servítkami. Sirup je chuťovo výborný - ďakujem @babkamt .
frezia
Ja robim bazovy sirup uz par rokov. Je jednoduchy,robia ho uz aj moji mnohi znami. 10 velkych bazovych kvetov,1 l vody, 1 kg cukru,10 g kyseliny citronovej.
Kvety dam do vody,pridam kyselinu citronovu a necham do druheho dna odstat.Kyselina vytiahne aromu aj chut z kvetov,takze budeme mat dobry zaklad. Na druhy den to precedim,pridam cukor a pomaly zacnem zohrievat a miesat,aby sa cukor dobre rozpustil. Kratko prevarim,necham vychladnut a dam do flias. Skladovat v chlade. Ked chcete viac urobit,vzdy 20 kvetov,2 litre vody,2 kg cukru,20 g kyseliny...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia