Bazový med

kucharka100 - fotkakucharka100, 19. mája 2012

Recept je aktuálny, pretože práve kvitne čierna baza. Mám ho v písanke už dávnejšie. Vyskúšajte.

60-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 liter
1 ks
1 ks
1, 20  kg




Postup

  1. 1

    Bazový kvet umyjeme, tak isto aj citrón a pomaranč. Citrusové plody narežeme na plátky. Všetko okrem cukru dáme variť 20 minút a necháme stáť 24 hodín. Na druhý deň precedíme cez gázu do kastróla, pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Naplníme do výživových pohárikov. Uložíme do špajze.

Diskusia k receptu

radulienka
Výborný recept, ukladám a vyskúšam. Doteraz som poznala len bazový šampus a sirup z kvetov, ale skúsim aj toto, vďaka za inšpiráciu!
hubata
A u nás ešte len začína kvitnúť baza...... ale ukladám, lebo tak ako píše radulienka poznám takisto len šampus a sirup. Nie je to síce pravý med, ale ovoňať v zime čierny čaj bazou by bolo určite príjemné.
eldina
koľko je to"varíme do zhustnutia"? lebo ak nám tam ostane len "vôňa" bazy a nič iné z nej,tak to je zdravší sirup...:)ten len zovrie a plní sa do fliaš .../nechcem rýpať,pýtam sa/..:))
eldina
@hubata čauko, ja dávam v zime do čaju sirup z bazy,tým sladím..ale aj púpavovým/ved ho treba nejako zlikvidovať/..:)
sjuz
ja som si práve tak narobila levanduľový - sirup - med - je to taký redší "med" - na palacinky je proste neskutočný:), a mám už aj 20 fliaš bazového sirupu, ale dobrý nápad urobiť ho taký hustý:)
eldina
@sjuz vidím,že sme v tomto rovnaké,ked už variť sirup/bazový/-tak veľa...:)) tiež si poviem,že ked sa s tým už "hrám"-tak nie na etapy,ale naraz..:) mňa to ešte len čaká
ola111
Med som ešte nerobila,ešte hádam také dva týždne musím počkať na bazu,potom urobím...
kucharka100
@eldina do takej hustoty ako sa leje čerstvý med....nie dlho.
Ďakujem vám všetkým za vaše príspevky. Vidím, že som urobila dobre, keď som sem receptík pridala. Budete spokojné.
katarina1959
Robila som med podľa receptu z mimibazaru je výborný - poznámka pre seba, aby som ho o rok našla.
samantha221
Dobrý deň, chcem sa spýtať, na akú hustotu približne zhustne medík? Práve ho totiž varím... Ale mama keď ho robila, zostal riedky.
ivetka1981
kolko ho treba variť ženule..varí sa už vyše hodiny a stále je riedky ako voda :-(
cesminaz
@ivetka1981 ..ja zvyknem varit tak isto agatovy a pupavovy.Vari sa cca 2hodiny pomaly za obcasneho miesania..Po 1 a pol hodine si vyber z neho za lyzicku na tanierik a pockaj kym vychladne.Tak zistis hustotu,lebo horuci ho mas tekutejsi nez studeny! Max 2 hodiny mu musia stacit pri tejto jednej davke :-) ..ak mas väcsiu davku,tak sa vari aj viac hodin.
fifipierko
Toto určite urobím, ďakujem za recept. Báza je úžasná, jej kvet je nepostrádateľný v čajovej zmesi, ktorú robím a bázový džém je určite najlepší zo všetkých doposiaľ robených džémov. Teda pre našu rodinu to tak je.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia