Bazový, lipový a agátový sirup

terakota - fotkaterakota, 10. marca 2014

Je obdobie, začínajú kvitnúť stromy, lipa, baza, agát, javor. Všetky tieto kvety majú svoje čaro na výroby osviežujúcich nápojov. Pokiaľ vládzem, kvety oberám Zobraziť celý popisJe obdobie, začínajú kvitnúť stromy, lipa, baza, agát, javor. Všetky tieto kvety majú svoje čaro na výroby osviežujúcich nápojov. Pokiaľ vládzem, kvety oberám sám, vyberám iba čisté prostredie čo najďalej od komunikácii a iných zdrojov znečisťovania. Oberané kvety neumývam, zbavujem sa tým pelu a nektáru ako aj identickej arómy, ktoré sú základom kvalitného sirupu na prípravu nápojov. Napr. populárne "mochyto" z mätového sirupu.

Suroviny

100gr/2,5 lt
 alebo salicyl




Postup

  1. 1

    Očistené nazbierané kvety zbavíme stoniek a uložíme do hrnca aby sa uležali. Po niekoľkých hodinách zalejeme čistou mäkkou nechlórovanou vodou, najlepšie zo studničiek, alebo z dobrého domáceho vodného filtra. Môže byť aj upravená voda pre kojencov. V krajnom prípade postačí vychladená prevarená voda (var cca 15 min.) Zalievame iba tak aby ich voda iba zakryla, potom sa dvíhajú od dna a budú mať snahu plávať. Pridáme kyselinu citrónovú Na dva a pol litra cca 100 gr. a jeden citrón porezaný na kolieska. Prikryté necháme 24 hod. stáť, občas premiešame. Po 24 hodinách precedíme, kvety dobre vymačkáme cez riedku handru. Kal nie je na závadu, je to z peľu. Varíme 30 min. od bodu varu na miernom ohni, potom pridáme cukor. Na dva litre vody cca 1 až 1,5 kg cukru podľa priania. Povaríme ešte 10 minúty. Na koniec môžeme pridať trochu kyseliny salicylovej – salicyl na konzervovanie, a ešte za horúca plníme do fliaš. Dobre uzatvoríme a zabalíme do deky na 24 hod. Vylisované kvety nemusíme vyhadzovať, ale ich roztriasť a nechať na slnku alebo v sušičke na ovocie vysušiť. Neskôr ich pridávame ku bylinkovým čajom ( repík lekársky, ľubovník bodkovaný, žihľava, praslička) alebo aj ku klasickým čajom, ktoré lúhujeme priamo, nie porciované. Kvety neboli zbavené látok, ktoré sa uvoľňujú iba v horúcej vode a ostala v nich aj identická aróma.

  2. 2

    Rovnako urobíme sirup z žihľavy, mäty a medovky, s tým rozdielom, že ju posekáme na drobno a zalievame horúcou - nie vriacou vodou. Ostatné ako hore. Žihľavu a medovku zbierame iba mladú bez kvetu a mätu najlepšie v plnom kvete. Na zdravie!!

Diskusia k receptu

frezia68
Stará a skúsená škola :-) Páči sa mi,len dnes ťažko nájdem čisté prostredie,aby som napr.bazu nemusela umyť. Ale rada by som si s Tebou pripila Na zdravie :-) Lipu mám aj pod oknom-krása,ak zakvitne,no kúpim leda na trhu......a kto vie,kde zbierali? Ale ukladám do KK,mäta bude :-)
joel
no ja neviem, ale žeby už teraz ako uvadzaš kvitli stromy?
radost
sirupy už žiadne nerobím..ale zbieram bylinky a kvety na čaj a tinktúry..uznávam božiu lekáreň..snažím sa zbierať v prírode - čo najdalej od komunikácií..a po daždi..neumývam ich..
terakota
joel. Je už polovica marca, zdá sa mi že s ňou prichádza aj jar a čo nevidieť aj rozkvet stromov. Mám dojem, že po odkvitnutí už bude ten recept na dve veci. Hádaj ktoré sú to.
lianka
@ terakota, máš pravdu, radšej v predstihu ako po odkvete. Tie sirupy sa mi celkom pozdávajú, hoci u nás sladké nápoje neidú, ale z lipy by som vyskúšala, máme na dvore velikánsky strom lipy do stovky mu veľa nechýba, len by som sa chcela opýtať, že keď kvety nazbieram, či ich môžem nechať postáť zo 2 - 3 dni. Totiž keď píšeš, že neumývať, keď ich nazbieram tak je v tých kvetoch veľmi veľa takých malých čiernych chrobáčikov. Keď ich suším, zvyknem to riešiť tak, že ich nechám vo veľkom vailingu na terase, nech povyliezajú. Prosím poraď. Ďakujem!
terakota
S chrobáčikmi v lipe nemám chrobákov v hlave, lepšie povedané skúsenosti s nimi. Ja ich nemávam, ale stejne to môžeš začať robiť aj na druhý deň po zbere, keď chrobáčikovia vylezú. Len treba dať pozor, aby sa kvety "nesparili" pri nevhodnom uložení. Mal som ale niečo v bazových kvetoch, ale som to povyberal pracne prstami z každého kvetného sväzku. Čo k tomu povedať, práca pre vraha.
aroooo
nie je tam veľa kys. citrónovej 300g ´= 30 dkg???????
gordonko
robil som čisto bazový syrup( jednoduchšie aj z obyčajnou vodou ) a vydržal mi niekolko rokou... jedinné čo tam bolo,že hore v hrdle sa mi spravila usadenina - plesnivina asi z pelu - odstranil som to tak že som to nabral na špajdlua vytiahol to ..... syrup sa dá v harúcích dňoch piť riedený z vodou ,ale najviac mi chutil zo sodou ..... je dobrý na žalúdok.
luss44
Ja som zrovna včera natrafila v komore na bazový sirup z vlaňajška a nič mu nie je. Robila som podobne ako je tento rcp. Už sa teším, ked všetko zakvitne a prídu na rad sirupy a púpavový medík.
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
nefertiti
Pekný recept. Hoci by som zrejme nepridávala kyselinu salicylovu, iba by som sirup sterilizovala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia