Bažantie prsia so zemiakovým dauphinois

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bažantie prsia umyjeme a osušíme utierkou. Slaninku nakrájame na tenšie pásiky asi 5–6 cm dlhé. Mäso prešpikujeme slaninkou, okoreníme, osolíme.
  2. Nákyp: Zemiaky nakrájame na tenké plátky. Ohňovzdornú misu vytrieme strúčikom cesnaku a olejom. Zemiaky osolíme a okoreníme a navrstvíme do misy tesne na seba. Smotanu a žĺtky rozšľaháme a pridáme syr, soľ a korenie. Týmto krémom zalejeme zemiaky. Rúru rozohrejeme na 170 °C, pečieme 25 min. do zlata.
  3. Bažantie prsia: do mierne rozohriatej panvičky nalejeme olej a mäso pomaly opekáme s cesnakom a tymianom. Otáčame ho a prelievame výpekom asi 15 min., necháme 2–3 min. odležať, podávame prekrojené.
  4. Omáčka: Do hlbšej panvice dáme vývar a víno, privedieme do varu a pomaly odparujeme až do mierne glejovitého stavu, pridáme maslo, lesné ovocie, dochutíme výpekom z mäsa.