Jablkový koláč
Barónkine jablkové rezy
Autor receptu: marienka44
Mala som dávnejšie kúpené jablká, ktorých šupka už bola mierne vysušená. Bolo ich treba
minúť a tak som upiekla tieto rezy.
30 porcií |
120 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Na prípravu cesta pokrájame zmäknutý tuk, napr. Heru, pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou a práškovým cukrom, 4 žĺtky. Vypracujeme mäkké cesto. Približne jednu tretinu cesta odoberieme a odložíme najlepšie do mrazničky na cca 30 min.
- Zvyšok cesta uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech ( ja som použila bravčovú masť ) klasického rozmeru. Keď sa mi nedarilo cesto preniesť válkom, plech som vyložila cestom po častiach a uhladila som ho malým valčekom, ktorý sa často používa aj na vaľkanie lokší. Kúpila som ho v predajni AZ asi za 5 €.
- Jablká umyjeme, ošúpeme, nahrubo postrúhame a navrstvíme na cesto. Postrúhané jablká som pokropila citrónovou šťavou, aby nestmavli oxidáciou. Posypeme jemne škoricou, vanilkovým cukrom. Na prilepšenie som jablká posypala mletými orechami a namočenými sušenými brusnicami.
- Zo 4 bielkov a trošku soli som vyšľahala tuhý sneh a za stáleho miešania som pridávala po malých častiach vriaci hustý sirup z cca 1 dcl vody a kryštálového cukru. Môže sa urobiť sneh klasickým spôsobom, teda sneh a práškový cukor bez sirupu. Mne sa páči prvý spôsob, lebo sneh je tvrdší.
Sneh navrstvíme na jablká. Na sneh nastrúhame vychladnutý zvyšok cesta na najväčších slzičkách struháka.
Koláč pečieme v predohriatej rúre na druhej šíne odspodu pri 180 °C do ružova. Mne sa podaril trochu tmavší koláčik. :-)
- Poznámka: V chladničke som mala uskladnené ďalšie bielky z predchádzajúceho pečenia a časť som priliala k 4 bielkom, aby snehová vrstva bola vyššia.