Barbie torta

mimit - fotkamimit, 5. novembra 2014
Barbie torta
Foto: mimit

Viem, ze torty s potahovkami sa u mnohych netesia vekej oblube. ALE, bezpochyby su deturence, ktorym urobia velku radost, a preto ich samozrejme robime. Zobraziť celý popisViem, ze torty s potahovkami sa u mnohych netesia vekej oblube. ALE, bezpochyby su deturence, ktorym urobia velku radost, a preto ich samozrejme robime. Tento recept sem pridavam pretych, ktori by chceli vediet, ako na to.

Suroviny

2 hrnčeky
2 hrnčeky
2 ks
12 ks
Plnka (parížsky krém):
300 ml
25 g
2 ks
300 g
400 g
2 ks
Plnka 2 (pod poťahovku):
125 g
50 g
1 ks
300 ml
Ostatné suroviny:




Postup

  1. 1

    Postup na cesto je klasický- žĺtka oddelíme od bielok, z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec pridáme sneh z bielok. Na to, aby som upiekla Barbie tortu, som potrebovala tortovú formu (tá moja je z IKEA) s priemerom 23 cm a kovovú misku s vnútorným priemerom horného okraja 21 cm. Asi polovicu cesta som vyliala do tortovej formy a upiekla, druhú polovicu som dala do kovovej misky vymazanej maslom a poprášenej múkou a takisto upiekla. Mám taký "trik", aby nedošlo k prílišnému lávovému efektu v miske, a to, že cesto v miske pred pečením ešte akoby otočím do každej strany, aby sa cesto nalepilo aj asi cm nad jeho nomálnu hladinu pri pečení. Dôležité samozrejme je, aby cesto malo rovnakú konzistenciu v miske. Cesto pečiem na 200 stupňov, kontrolujem špajdlou. Prikladám foto misky a formy

    Barbie torta  - obrázok 1
  2. 2

    Parížsky krém: väčšiu časť mlieka dáme variť s vanilkovým cukrom, v zvyšku mlieka dobre rozmiešame puding a potom pridáme aj žĺtky. Vylejeme do horúceho mlieka a uvaríme puding. Keď už je hustý, pridáme nalámanú čokoládu a varíme, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a nevznikne jednoliata hustá krémová hmota. Dáme vychladiť a kým chladne, vyšľaháme si šľahačku, ktorú pridáme do krému, až keď bude studený.A potom hneď vychladiť. Najlepšie na pár hodín.

  3. 3

    Plnky pod marcipán nie je treba veľa. Najkôr si uvaríme puding, necháme ho vychladnúť. Kým chladne, vyšľaháme si maslo (pri izbovej teplote zmäknuté) s práškovým cukrom a keď vychladne puding, spojíme ho s maslovou hmotou. Dáme vychladiť do chladničky. Samozrejme, môže byť takáto plnka v celej torte, ide len o to, že pod marcipán sa musí dať vždy maslová plnka. Takže ak je hlavná plnka bez masla, je treba dorobiť trocha maslovej plnky.

  4. 4

    A teraz k samotnému skladaniu torty. V niektorých návodoch na internete sa uvádza, že by sa mala do stredu korpusu urobiť diera na barbie, aby sa dala vložiť. Ja som to tak neurobila. Bála som sa, akoby som potom vyplnila medzeru a či by mi pevne barbie stála. Korpus z tortovej formy som rozdelila iba na 2 časti. Spodnú časť som poliala jahodovým sirupom, natrela jahodovým džemom a potrela parížskym krémom. rovnako ako vrchnú časť. Potom som rozrezala aj korpus z misky, a to na 3 časti. Spodnú časť som nalepila na krém, ktorý ostal na vrchu prvého korpusu, a postupovala som rovnako až po vrch korpusu. Vznikla mi akoby kopula, ktorá do tvaru šiat barbie potrebovala iba malé úpravy. To, čo som zrezala, som odložila, ešte sa mi to hodí na domodelovanie vrchu sukne. Celú tortu som rovnomerne pokryla maslovým krémom a dala zachladiť.

  5. 5

    Po asi hodine som sa k torte vrátila s barbie, ktorú som medzičasom obalila potravinárskou fóliou, ale iba kúsok pod prsia. Nohy tesne k sebe. Dlhým nožom s ostrým hrotom som presne na vrchu v strede pichla až po spodok torty a vložila som barbie do tejto medzery, išlo to ľahko, lebo nohy barbie boli do špičky tesne k sebe prilepené fóliou.

  6. 6

    Potom som odrezky spojila s trochou maslového krému a vypracovala lepkavú hmotu, ktorú som naplácala od vrchu torty po asi bedrá barbie (nebolo to viac ako 1,5 cm do výšky), aby vznikol pekný štíhly vrch sukne. Potom som už radšej išla spať, a pokračovala som ráno.

  7. 7

    Ako prvé som z poťahovej hmoty vypracovala korzet. V predu do špičky a vzadu v strede chrbta som spojila poťahovku a prstami som ju stlačila pri chrbte ale to spojené som nechala asi 1 cm od chrbta odstávať. Pretože mamina dievčatka, pre ktorú som tortu robila, chcela, aby mala barbie aj krídla. A keďže ja nemám rada v torte drôty ani nič umelé, vyrobila som si takto plochu, na ktorú iba vodou prilepím krídla z poťahovky. Potom som vykrajovala srdiečka z poťahovky, začala som tmavo ružovou, do zbytku som vždy vmiešala trochu bielej a vznikol ďalši bledší riadok. Začala som odspodu, postupovala hore. Pozor, srdiečka treba hore tým špicom poctivo nalepiť do plnky, inak sa zosunú. ja som pre istotu aj v mieste, kde sa bokmi srdiečka prekrývali, lepila troškou vody. Dolu som do stredu srdiečok vložila jedlú perličku striebornú. Potom som išla robiť zadnú časť. Nakoľko sa mi nepodarilo pekne na 1 raz pokryť celú zadnú časť, skúšala som to 3 krát a nemala som už na to nervy, lebo som si tým len ničila poťahovku, rozhodla som sa pokryť ju na viackrát. začala som zasa od spodu, asi v jednej tretine. Potom už iba krídla urobiť. Vyrezala som skalpelom tvar krídel, radšej z hrubšie vyvaľkanej poťahovky, pokreslila gélovkou zmiešanou s trochou vodky a na asi 5 minút som ich dala na tvrdej rovnej podložke do chladničky. Poťahovka tak nebola mäkka a držala tvar, ale ešte nebola príliš tvrdá, aby sa nedala nalepiť. A teraz k lepeniu. Veľkým štetcom s mäkkými štetinami namočeným v čistej vode som viackrát prešla po tej časti, ktorú som si nachystala na krídla, až kým som nedosiahla jemnú lepkavosť. Potom som vytiahla krídla z chladničky a po jednom ich nalepila. Spodnou časťou sa opierali o sukňu. vložila som medzi ne malý vrchnáčik, aby sa k sebe neprilepili a stvrdli v polohe, akej som im ja pripravila. A barbie torta je na svete.

    Barbie torta  - obrázok 7
  8. 8

    A ešte spredu

    Barbie torta  - obrázok 8

Diskusia k receptu

martamm
@Mimit , krásna je Tvoja tortička, vnučka by sa takej určiote potešila, prekvapím ju na sviatok. A z Tvojho postupu som sa dozvedela dôležitú informáciu, že pod marcipán treba dať maslovú plnku. Práve zajtra budem piecť tortu pre vnúčika, tak sa budem držať Tvojej rady. Ďakujem :)
elisticka
je prekraaaaaaaasna !! veru na to treba dobre nervy uz som tiez rozmyslala urobit vnucke ...ale nejak sa mi do toho nechce.. a obdivujem ta ze si to dokazala z K 2 to je najhorsia hmota aku poznam ... mne sa z nej nic nedarilo kupujem teraz tie nove z Popradu a veru s tymi sa pracuje super ...ale ukaldam si torticku do KK a ked najdem odvahu skusim :-) inak mas 5*
alex37
Tvoja tortička je krásna, aj keď mi radšej klasiku...ale vyzerá nádherne :-)
victoria221
Torťička krasnaaaa určiťe chutna !!!! ;-) :-) marcipan nam neprekaža skôr naopak velmy nam chuťy....mame raď aj klasicke torty bez marcipanu ale zvičajne mavame na sviatky torty s marcipanom ďeťom tie šeliake figurky ozdoby marcipanove velmi chuťia. 5* A Kk :-) :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia