Baranina pečená (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Obľúbeným mäsom u nás doma nie len na Veľkú noc je baranina alebo jahňacina. Je druh oviec, ktorých mäso necítiť "baraninou" a aj príprava mäsa dokáže chuť zmierniť. Pridávam ďalší môj recept tentokrát mäsový.

4
porcie
45 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Postup

  1. Umyté mäso zo stehna, môže byť aj s kosťou najskôr zbavím vrchného loja. A asi takto sa mi ho podarilo odmastiť a odblaniť. Idem mäso prešpikovať slaninkou.
  2. Slaninu nakrájam na hranolčeky, úzkym špicatým nožom urobím zárez do mäsa a po noži vsúvam do zárezu slaninu. Pomáham si palcom a ide to.
  3. K mäsu patrí masť, preto si jej trochu roztopím. Mäso vložím do pekáča a opečiem ho najskôr na jednej strane a potom na druhej.
  4. Do výpeku dám cibuľu,cesnak a pór nakrájané nie na jemno a chvíľu podusím. Teraz by som mala pridať koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, no tú išiel syn ešte len kupovať a niekde sa zabudol, tak som dala len trochu mrazenej zeleninovej zmesi a koreňovú zeleninu som podusila zvlášť a dala do marinády pozdejšie. Po udusení zeleniny hoprilejem 1 liter vriacej vody, dve lyžice octu, soli podľa chuti a celé korenie štyroch farieb aj s borievkami a bobkové listy. Nechám všetko prejsť varom.
  5. V kastróliku si opatrne opečiem cukor na karamel, ja robím z hnedého cukru lebo ho doma používame a je aj rýchlejšie hotový. Do karamelu pridám vývar zo zeleninového nálevu a vlejem ho hneď k zelenine a dobre premiešam.
  6. Opečené mäso vložím do misy v ktorej ho budem aj piecť, nalejem zeleninový nálev a zakryjem. Takto nechám mäso minimálne 24 hodín, po šiestich hodinách ho stále otočím, nech sa poriadne napije marinády.
  7. Na druhý deň si rúru nastavím na 200°C a vložím do nej zakrytý pekáč s mäskom a marinádou. Keď sa vývar začne vo vnútri variť, nastavím minútky na 2,5 hoďky a už sa nestarám. Po tomto čase mám mäso upečené. Vyberiem ho a uložím na vrchnák misy aby sa trochu ochladilo.
  8. Vývar so zeleninou čo mi ostal prelejem do kastróla a idem robiť hustú omáčku. Je vlastne podobná ako pri sviečkovej na smotane, len túto nedochucujem smotanou.
  9. Zeleninu najemno rozmixujem, pridám horčicu, ja strúham trošku muškátového orieška, no nie veľa. Podľa chuti zriedim šťavou z citróna a poprípade dosolím, ak je omáčka málo sladká môže sa pridať aj trocha medu, no až po varení.
  10. Mäso odkostím a nakrájam na tenké plátky, čo sa mne veľmi nedarí. No kúsky nie sú ani pre drevorubačov.
  11. K mäsu si opečiem v ešte horúcej rúre vopred prichystané zemiaky nakrájané na hranolky ktoré si premiešam s troškou oleja a dám na plech s papierom na pečenie. Okorením ich mletou rascou a paprikou a až po upečení posolím, aby boli chrumkavé.
  12. Nakoniec naservírujem na tanier a môžeme jesť.