Cheesecake

Bánovecký cheesecake - jemný a výborný

Autor receptu: natassa22

Raz som dostala "tajný" tip, že mám výskúšať do cheesecaku použiť namiesto Philadelphie alebo mascarpone našu klasickú Bánoveckú neochutenú nátierku. A tak som vyskúšala. A výsledok ma fakt milo prekvapil...

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Používam väčšiu okrúhlu formu s priemerom 26 cm. Tú si zo spodnej strany vysteliem papierom na pečenie. Najskôr mrazené ovocie - podľa chuti, na panvici roztopím kus masla, vysypem tam ovocie a vanilkový cukor a keď sa pustí šťava, sem tam pomiešam, kým sa z toho nespraví takmer džem - vyredukovaná tuhšia zmes.
  2. Sušienky si rozdrvím úplne ako na strúhanku. Keď mám - roztopím si maslo a pridám ho k sušienkam. Poriadne premiešam a vysypem to do formy na dno a rukami poriadne potláčam a utľapkám tak, aby sa mi na celý spodok spravila rovnomerná zmes tak, že trocha vystupuje do bokov. Keď to mám - dám do rúry na 10 min na 180 stupňov (vyberiem to, až keď realne vidím, že je korpus do zlata upečený)
  3. Všetko na cesto by malo mať izbovú teplotu. Medzitým, kým sa pečie korpus, spravím cesto : habrováčikom najskôr premiešam všetky Bánovecké nátierky, pridám kyslú smotanu, stále miešam. Pridám jedno vajíčko - dokonalo vymiešam. Až potom druhé vajíčko, a zasa dokonalo vymiešam. Tretie vajíčko, vymiešam a nakoniec žĺtok. Celé premiešam, pridám cukor, šťavu z polovičky citróna, citrónovú kôru, trocha strúhaného kokosu, prípadne aj štipku škorice a celé poriadne vymiešam.
  4. Keď mi korpus z rúry mierne vychladol, rozotriem naň vyredukovanú ovocnú zmes, kúskom masla potriem okraje formy, zalejem pripraveným cestom a dám do rúry na 160-170 stupňov na cca 60 minút (pod formu s koláčom dávam plech zaliaty vodou, kvázi vodný kúpel, aby cheesecake nepripekal a mal dobrú konzistenciu). Kým sa koláč pečie, neotváram rúru, aby nespľasol. Závisí od typu rúry, či sa spraví za hodinu, alebo mu treba dopriať pár minút navyše - ja viem, že je hotový, keď otvorím rúru a potrasiem s formou. Ak sa celá tá masa trasie ako huspenina - je upečený. Rúru treba vypnúť a koláč nevyberám, ale nechám ho vychladiť v rúre pri máličko otvorených dvierkach. Až ked je celkom vychladnutý, vytiahnem ho a dám rovno do chladničky (toto robím na večer, aby do rána v chladničke stuhol).
  5. Na druhý deň si pripravím polevu - vo vodnom kúpeli zohrejem cca 100 ml šlahačkovej smotany, do nej nalámem dve celé Milka čokolády a miešam habrovačikom, kým nemám polevu. Tú rovnomerne rozotriem na celý povrch koláča a hneď na to aj naukladám čerstvé ovocie podľa chuti (pekné sú jahody, prepolené na polovičky a na husto poukladané a pomiešané s malinami a čučoriedkami. Ja som našla u nás v obchode posledne len čučoriedky). Keď to mám celé ozdobené, treba to dať stuhnúť do chladničky, prípadne ak treba rýchlo - na hodinku do mrazáku. Až keď to celé vytuhne, až úplne nakoniec otvorím bok formy a zľahka ho vytiahnem a dám preč. Cheesecake je tým pádom súci na podávanie. Dobrú chuť