Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept)

pusta - fotkapusta, 1. mája 2015
Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept)
Foto: pusta

Na dnes som pripravila podľa receptu na Nosalty pre mojich milovaných niečo sladké a osviežujúce na maškrtenie miesto zmrzliny :-)

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Podklad:
50 g
55 g
12 g
1 ks
25 g
25 g
Mousse:
4 ks
400 g
150 ml
20 g
Na ozdobu:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravila som vaječnú penu, vyšľahala som do peny vajce s práškovým cukrom.

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymazala som tortovú formu výdatne maslom, z pečiaceho papiera som vystrihla kruh veľký ako dno tortovej formy a pásy na pokrytie bokov formy zvnútra, do hrnca som nalámala čokoládu na varenie, pridala som maslo, za stáleho miešania som pomaly roztopila čokoládu a maslo nad horúcim vodným kúpeľom, kým sa spojili v hladký krém,...

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som preosiate horké práškové kakao, vmiešala do krému, nechala trocha vychladnúť, potom som pomaly vmiešala do vlažného pripravenú vaječnú penu, pridala som mleté orechy, ktoré som predtým na sucho opražila ....

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vmiešala som ich do krému a cesto som naliala do pripravenej tortovej formy,...

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vložila piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som asi 15 minút, či je už podklad upečený, som vyskúšala vpichnutím kovovej ihlice do korpusu, ked ihlica zostala čistá, vybrala som korpus z rúry a nechala úplne vychladnúť, vybrala z formy, umyla som ju, osušila, vyložila pečiacim papierom a korpus som vrátila do formy, v pôvodnom recepte použili tortovú formu o priemere 15 cm, ja som mala o priemere 18 cm, preto je podklad nižší.

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Banány som ošúpala, pokrájala na hrubšie kolieska, pridala som jogurt, nesladila som, banány sú už sladké dosť, rozmixovala som ich spolu s jogurtom do hladka pomocou ponorného mixéra, ušľahala som sladkú smotanu na tuhú šľahačku,...

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala k banánovo - jogurtovej zmesi a premiešala spolu, plátkovú želatínu som namočila do 10 PL studenej vody, nechala 10 minút napučať, vyžmýkala a dala do hrnca, na veľmi miernom plameni za pomalého zahrievania a sústavného miešania ručným šľahačom nechala úplne rozpustiť, v žiadnom prípade sa nesmie variť, aby nestratila želírovaciu schopnosť, môže byť len vlažná, do vlažnej rozpustenej želatíny som vmiešala 2 PL banánovo - jogurtovo - šľahačkovej zmesi, ...

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...tento základ som postupne pridala do pripravenej zmesi, aby nevznikli hrčky, rozmiešala a krém na mousse bol hotový,..

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pripravený krém som vliala na čokoládovo - orechový korpus do tortovej formy, vyloženej pečiacim papierom a odložila do chladničky nna 12 hodín na noc stuhnúť.

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový mousse som vybrala z tortovej formy,...

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pokrájala na jednotlivé porcie, tu je výrez z mousse,...

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...posypala mletými opraženými vlašskými orechmi, túto najväčšiu porciu som dala môjmu priateľovi :-) a mohli sme si pri kávičke pochutnávať na tejto dobrote, mousse nie je vôbec presladený, má osviežujúcu príjemnú chuť, ktorá výborne kontrastuje s čokoládovo - orechovým podkladom a s opraženými vlašskými orechmi, je to skvelý zákusok, lepší ako zmrzlina.

    Banánovo-jogurtový mousse (fototorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

smejkad
banany a orechy spolu si velmi neviem predstavit, ale moze to byt maskrta, aj u nas sa celkom casto v lete robia kombinacie tvaroh ci jogurt so slahackou a zelatinou a k tomu co dom da - od cokolady, cez ovocie az po pudingy, parada :-)
tebe sa velmi pekne podarilo :-)
kukulienka71
@smejkad , Slonie slzy poznáš? @pusta , nepochybujem, že je to výborný dezert, určite by mi chutil, kombinácia surovín sa mi páči. Je dosť náročný na prípravu, ale zvládla si ho veľmi pekne aj ten popis je zrozumiteľný, dávam 5*. Aj keď ja poznám moussy ako peny s použitím vajec alebo aspoň bielkov, tu to nahrádza asi tá šľahačka našľahaná-nadýchaná. Príležitosť na vyskúšanie si iste nájdem, KK
pusta1
@kukulienka71 , áno, na prípravu mousse sa používajú aj vajcia, ale nemusia, záleží na tom, o aký mousse ide.
v zásade je to vždy veľmi jemná, dobre vyšľahaná pena, ktorá sa pripravuje z rôzneho ovocia - jahôd, banánov, avokáda, ..iné, čokolády tmavej a bielej, z vykrmenej kačacej a husacej pečene, z rôznych rýb - napr. lososa, iných rýb...atd.
v klasickej čokoládovej - tradičný francúzsky recept, tie vajcia vždy sú alebo aspoň bielky, inak sa takmer vždy používa šľahačka, smotana, jogurt...iné a želatína.
mousse je doménou francúzskej kuchyne.
dakujem za uloženie do kk, za pekné hodnotenie, podrobnejšie vysvetlenie, za 5* a najviac ma poteší, ak tento recept vyskúšaš :-)

na ilustráciu prikladám pár linkov
 varecha.pravda.sk/recepty/mousse-z-udeneho-lososa-lososov...


 www.vseovareni.cz/recepty/jahodovy-mousse-s-pistaciovou-o...


 kitchenette.cz/clanek/foie-gras-mousse...


 www.receptnajidlo.cz/francouzsk%C3%BD+osv%C4%9B%C5%BEuj%C3%A...


 www.activio.sk/2014/12/cokoladova-pena-chocolate-mouss...
pusta1
@smejkad , ak máš rada kombináciu opražených orechov, čokolády s jemnou ovocnou penou a šľahačkou,iste si prídeš na svoje. :-)
správne chuť prirovnala @kukulienka7 , treba však vyskúšať :-)
nie je to žiaden tvaroh na sladko, ani puding či iné so želatínou, ale je to jemná dobre vyšľahaná ľahučká pena v tomto prípade z banánov, jogurtu a šľahačky.
ak vyskúšaš a porovnáš, zistíš ten obrovský rozdiel a už vôbec to nie je o zbytkovej kuchyni a o tom, čo dom dal, pozri pre ozrejmenie tie linky v predchádzajúcom komentári
dakujem za peknú pochvalu.
pusta1
@jozefj , áno, veľmi chutný a osviežujúci mousse. tvoja pochvala ma veľmi teší :-)))
dakujem ti za krásnu pochvalu.
redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
klaudia968
@pusta mrzí ma neviem prečo, ale chcela som dať 5 hviezdičiek ale stále sa mi dávajú iba dve. Tak sa chcem ospravedlniť myslím si, že si zaslúžiš 5 hviezdičiek.
redakcia
@klaudia968 , aj keď ste hlasovali 5 hviezdičiek, po hlasovaní hviezdičkami zostane žltých toľko hviezdičiek, koľko priemerne užívatelia hlasovali za tento recept. Teraz je to priemerne 2,5 hviezdičky, preto po Vašom hlasovaní zostali žlté 2 (tento údaj je zobrazený aj pod hviezdičkami v zátvorke).
marika21
Veľmi chutný recept. Táto kombinácia s banánom výborná. KK5*
pusta1
@marika21 , som rada, že sa ti môj receptík páči :-))!)
hej, je to skvelá kombinácia :-)
dakujem ti za pochvalu, za uloženie do KK a 5*
ivet74
Tak tento koláčik som od jeho zverejnenia robila už dvakrát. Je úžasný! Musela som si ho však prispôsobiť na formu s priemerom 28, tzn znasobit ingrediencie a niekde aj ubrať. Každopádne ***** a KK. Ak budem robiť opäť, pridám aj foto, bohužiaľ sa mi to nepodarilo, nakoľko sa doslova zhltol, ledva stihol stuhnúť :-)
A ešte pozdravujem neprajnych babrakov, ktorým sa recept nepodaril, nabudúce keď budete úspešnejší snáď pridáte viac * .. :-P
pusta1
@ivet74 , tak to ma nesmierne teší :-)))
som rada, že chutilo a už opakovane si robila s veľkým úspechom :-)
dakujem za skvelú správu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia