Balkánsky koláč

momi - fotkamomi, 15. novembra 2013
Balkánsky koláč
Foto: momi

Dnes som robila klasické zemiakové pagáčiky. Vykrajovanie ma po chvíli prestalo baviť a tak som z druhej polovice cesta urobila závin s plnkou z Zobraziť celý popisDnes som robila klasické zemiakové pagáčiky. Vykrajovanie ma po chvíli prestalo baviť a tak som z druhej polovice cesta urobila závin s plnkou z balkánskeho syra. Takže ponúkam recept na slané pohostenie 2 in 1:-)

15
porcií
50 minút
príprava
20/40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 ks
1 ČL
200 ml
21 g
1 ČL
100 ml
2 ks
125 g
 na potretie
Plnka do závinu:
150 g
1 ks
2 ČL




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, olej, vajce, kvások. Vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý 1 cm.

  2. 2

    Na cesto nastrúhame zemiaky a Heru (predtým zachladenú v mrazničke), posypeme sušeným oregánom. Zložíme (ako obálku) a necháme odpočinúť. Rozvaľkáme na oblžnik a opať zložíme. Rozvaľkanie, zloženie a odpočinok zopakujeme 3x.

  3. 3

    Polovicu cesta rozvaľkáme na obdľžnik, vykrajujeme z neho pagáčiky (vyjde 20-30 ks). Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšlahaným žĺtkom a posypeme rascou. Pečieme cca 20 min. v rúre vyhriatej na 180 C.

  4. 4

    Pripravíme si plnku do závinu. Nastrúhaný balkánsky syr zmiešame s celým vajcom, smotanou a korením čubrica. (smotany pridáme toľko, aby plnka nebola príliš riedka). Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na tenko, potrieme plnkou, zvinieme, uložíme na plech, popicháme vidličkou a potrieme rozšlahaným žĺtkom. Pečieme cca 45 min na 180 C.

Diskusia k receptu

momi
kimlo - pochvala od takeho majstra, to si vážim! bol to iba taký experiment z nudy:-)
evanaaa
No tento nápad sa mi páči, miesto vykrajovania pagáčikov spraviť slaný koláč z toho cesta vcelku....a aký by bol z oškvarkového pagáčového, iste tiež dobrý, nie?
momi
evanaa, moze to byt velmi chutne, ja oskvarky zboznujem. myslim, ze kolac so zemiakoveho pagacoveho cesta moze byt zaujimavy aj s plnkou s kyslej kapusty a udeneho masa. a naopak ten oskvarkovy s niecim lahsim napriklad tym syrom alebo spenatom a syrom. vcera som videla vynikajuci recept na taketo pagace, tiez skvele cesto podla mna:  www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-re...

evanaaa
@momi , tie koláče z pridaného linku sa mi páčia, škoda že nie sú tu, mohla som si ich uložiť do KK, tak trochu mi pripomínajú kapustníky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia