Báleše fotorecept

drobcova - fotkadrobcova, 29. decembra 2015
Báleše (fotorecept)
Foto: drobcova

Videla som množstvo receptov na báleš, ale mi sme odjakživa takto volali toto jedlo. Robievalo sa to u nás väčšinou v sobotu a dá Zobraziť celý popisVidela som množstvo receptov na báleš, ale mi sme odjakživa takto volali toto jedlo. Robievalo sa to u nás väčšinou v sobotu a dá sa to jesť aj na druhý deň.

6
porcií
50 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
10 g
0,5 l
1 ČL
štipka
2 dl
 na potretie
3 ks
3 ks
1 bal.
2 PL




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia, cukru urobíme kvások. Preosiatu múku, soľ, olej, kvások dobre vymiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme dobre vykysnúť.

    Báleše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešame tvaroh, žĺtka, práškový cukor a hrozienka. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a povykrajujeme väčšie kolieska, ktoré naplníme tvarohovou zmesou (1 lyžicu).

    Báleše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spojíme kraje a vytvarujeme ucelené kolieska zdola hrubšie na vrchu tenšie. Poukladáme ďalej od seba na plech, vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom.

    Báleše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov do ružova. Majú byť mäkučké a jemné. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

sovka62
@tricia , báleš nie je buchta, líši sa tvarom. Báleš je posúch, jedno či veľký, natiahnutý cez celý plech, alebo menšie, tak ako v tomto prípade. Je to typický výraz z Trnavy a okolia, tu každý (aj my, prisťahovalci), vieme, čo znamená, keď sa povie báleš.
Takéto som ešte neskúšala, ale dobrá inšpirácia, budú na rozdiel od buchiet opečené kolom dookola, to poteší moje vnučky, ktoré z bucheit majú najradšej koniec koncov (tak volajú tie rohové).
Ďakujem, @drobcova.
nesi
U nás sú to osúchy a najlepšie sú plnené kapustou , kapustníky alebo plnka z cukrovej repy zmiešanej s makom a cukrom
sashenka1
A na vychode-Zempline,je to bejles,piekla ho moja babka,aj krstna a bol na cely plech,velmi dobrucky bol...
ivazik
A na Moravě jsou to vdolky, pečené nasucho na plotýnce. Ty se pak potírají švestkovými povidly, sypou tvarohem a pokapou kysanou smetanou. Moje babička je dělala také, ačkoliv pocházela ze severozápadních Čech.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia