Krémová baklažánová polievka
Krémová baklažánová polievka

Baklažánový krém so špenátovou roládou

Milan Kovalčík
spolumajiteľ a šéfkuchár reštaurácie Fabrika v Poprade, 14. januára 2019
Baklažánový krém so špenátovou roládou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči. Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu atmosféru Zobraziť celý popisSlovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči. Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu atmosféru rodinného kozuba. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Treba na to len odvahu improvizovať, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.

4
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

2 ks veľké
4 PL
2 strúčiky
1 ks
800 ml
Špenátová roláda:
125 g čerstvý
1 PL
1 PL
1 ks
40 g
 (na vymazanie plechu)
 (na vysypanie plechu)




Postup

  1. 1

    Rúru rozohrejeme na 200 °C. Baklažán umyjeme, na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 40 minút, až kým nezmäkne. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

  2. 2

    V hrnci rozohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po zmäknutí pridáme pretlačený cesnak a baklažánovú dužinu. Zalejeme vývarom a varíme 30 minút. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Špenátová roláda: Špenát preberieme, oblanšírujeme a pomelieme. Potom doň pridáme múku s mliekom, soľ, žĺtok a opatrne primiešame sneh z bielka. Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme ju. Plát potrieme vymiešaným syrom Lučina a zavinieme do rolády. Krájame na plátky, ktoré podávame k polievke.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia