Baklažánové karí

Autor receptu: martinis

Karí je vynikajúce jedlo, ktoré sa pripravuje po celom svete a aj vďaka tomu má mnoho obmien - zeleninové či mäsové, pálivé, aj menej, zložité aj jednoduché. Tentokrát jedno vegetariánske - z baklažánu, paradajok a výborných korenín.

1
porcia
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Keď pripravujete karí, vždy musí mať výraznú chuť a pri bezmäsitých variantách obzvlášť. Dôležité teda dnes budú koreniny aj postup ich úpravy. Najprv si však pripravme cibule : očistíme ich, prekrojíme a pokrájame nadrobno.
  2. Na veľkú panvicu dáme lyžicu masla, či rastlinného oleja. Malo by sa používať ghí, ale ja som ho zatiaľ neskúšal pripraviť. Roztopíme ho a minútu v ňom smažíme škoricu. Skvelá, voňavá kombinácia :)
  3. Pridáme aj cibuľu a bobkový list, na strednom plameni osmážame, až kým nechytí cibuľa peknú farbu. Pridáme mleté čili, mletý koriander aj karí korenie. Zamiešame a opekáme 5 minút, zatiaľ si môžme nakrájať paradajky aj baklažán na zhruba rovnako veľké kúsky.
  4. Po piatich minútach pridáme paradajky, baklažán aj čili papričku. Čerstvú som po ruke nemal, rozdrvil som dve sušené. Osolíme, zamiešame a povaríme na slabšom strednom plameni 20 minút, kým sa všetky chute dokonale neprepoja a zelenina nezmäkne.
  5. Toto jedlo vždy podávam horúce a ideálne bez prílohy, pretože kto by ju zvládol, tak klobúk dolu :)) Chutná večera pre priateľov korenených a pikantných jedál, ktorí oželejú mäso :-)
  6. Môj tip : Ak použijete namiesto masla či ghí rastlinný olej, získate plnohodnotné vegánske jedlo.