Baklažán dusený v miso omáčke

sandriw - fotkasandriw, 25. marca 2016
Baklažán dusený v miso omáčke
Foto: sandriw

Rôzne obmeny tohto receptu sú v Japonsku veľmi obľúbené. Okrem baklažánu tvorí hlavnú zložku miso, čo je fermentovaná sójová pasta. Miso sa považuje za Zobraziť celý popisRôzne obmeny tohto receptu sú v Japonsku veľmi obľúbené. Okrem baklažánu tvorí hlavnú zložku miso, čo je fermentovaná sójová pasta. Miso sa považuje za jednu z najzdravších potravín, ktorá vraj dokáže ochrániť aj pred chorobou z ožiarenia. Existuje niekoľko druhov, podľa toho, čo sa do zmesi pridáva, ale v zásade sa rozdeľujú na biele, červené a zmiešané. Ja som použila genmai miso (pridáva sa hnedá ryža), ktoré patrí k tým tmavšieho zafarbenia. Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit/

30 minút
príprava

Suroviny

1 menší ks
250 ml
1/2 ČL (instantný
2 PL (japonské ryžové víno)
2 PL (fermentovaná sójová pasta)




Postup

  1. 1

    Baklažán prekrojíme na polovicu a potom každú časť pozdĺžne na 4 „mesiačiky“. Vložíme do studenej vody na cca 15 min, aby sme sa zbavili prípadnej horkosti. Mrkvu ošúpeme na nakrájame na hrubšie kolieska.

  2. 2

    V hlbšom kastróle ohrejeme vodu, nasypeme dashi granule a necháme rozpustiť. Pridáme mirin a premiešame. Pridáme miso pastu a miešame, kým sa nerozpustí.

  3. 3

    Do omáčky v jednej vrstve poukladáme osušené mesiačiky baklažánu. Pomedzi môžeme pridať mrkvu, Na povrch umiestnime alobal, ktorý zabezpečí, že sa baklažán bude variť rovnomerne. Varíme 10 minút, potom mesiačiky obrátime na druhú stranu a varíme cca 5 min, alebo kým nie je baklažán dostatočne mäkký.

  4. 4

    Podávame s uvarenou neosolenou ryžou.

Diskusia k receptu

haji
Hmm, zajímavý receptík i slovní doprovod. Ráda se pokochám a hlavně poučím, přestože vařit nebudu /ingredience - tím nemyslím mrkev a lilek/. Děkuji za rozšíření obzorů!
zuzanka1367
Ochutnala by som rada, ak budem mať všetky pochutiny aj by som odskúšala, zaujímavé.
sandriw
V dnešnej dobe sú už našťastie mnohé z týchto ingrediencií dostupné či už v supermarketoch alebo v potravinách so zdravou výživou. Samozrejme, ak niečo nedostať, tak sa to vždy dá niečím nahradiť. Miesto dashi sa dá použiť len voda, alebo vývar. Dokonca aj samotný dashi vývar sa robí z rôznych kombinácií ingrediencií (riasy, sušené ryby, sušené shiitake), podľa typu jedla alebo preferencií kuchára. Granulovaná forma je pre urýchlenie času, niečo ako naše bujóny ;) Mirin sa dá vynechať, alebo zameniť za biele víno a troškou cukru (nejakého toho zdravšieho, v pomere 1/2 ČL ku 1 PL vína), mnohí odporúčajú suché sherry. Jedine miso je nenahraditeľné, ale to už bežne v BIO obchodoch dostať :) Tak isto je možné pridať aj sójovú, ustricovú alebo rybaciu omáčku pre doplnenie chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia