Baklažán a´la tatársky biftek

irenaw - fotkairenaw, 20. januára 2012
Baklažán a´la tatársky biftek
Foto: irenaw

Jedna z našich najobľúbenejších nátierok :)

15 minút
príprava
45-60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
3-4 PL
3-4 strúčiky
1 ks
2-3 PL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín je orientačné, všetky suroviny pridávame podľa veľkosti baklažánu a chute stravníkov. Baklažán umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom (Aktualizácia po diskusii s @tiginko-m: Baklažán pečieme na sucho, nepotierame!) a husto popicháme vidličkou. Nezabudnite na to, lebo vám praskne v rúre a máte o zábavu postarané. Verte mi, viem o čom hovorím :). Uložíme na plech, môžeme použiť papier na pečenie, pečieme na 200°C do úplného zmäknutia. Podľa veľkosti baklažánu to býva 45-60 minút. Pichnite nožíkom niekde blízko stonky, ak bude úplne mäkký, tak už je celý upečený. Dobre ho upiecť je dôležité pre ďalšie spracovanie, bude sa ľahko šúpať a roztláčať na pyré. Necháme baklažán vychladnúť, odkrojíme stopku, ošúpeme. Kúsky šupky môžu kde-tu ostať :). Celú dužinu dáme do misy a roztlačíme pučidlom na zemiaky. Kedysi som to skúsila aj mixovať, ale nám viac chutí, keď má svoju štruktúru. Pridáme nadrobno posekaný cesnak, cibuľu najemno nakrájanú, kečup, worcester, korenie a soľ. Samotný baklažán je nevýrazný, takže správne ochutenie je dôležité, no veď ako pri pravom tataráku :o). Na záver pridáme trochu olivového oleja pre jemnejšiu konzistenciu. Výborne chutí na cesnakových hriankach.

Diskusia k receptu

ola111
No super,aby som sa ešte raz otočila do obchodu,chýba mi hlavná surovina,ale toto vyskúšam:-)
frezia68
Zaujímavý,inšpirujúci recept.....ak by som prekrojila na polovicu a tak piekla...nepraskol by,ale stratil na chuti?Aj polovičný čas na pečenie....?
ninkanin
no tak zajtra bezim uz aj kupit baklazan.... :D diky za napad
irenaw
ďakujem vám za komentáre. @ola111 úplne rovnako robím nátierku z varenej sóje, nemáš doma? :) @frezia68 nikdy som to neskúsila, väčšinou pečiem baklažán a ešte niečo iné, zeleninu alebo chlieb, tak to mám akurát naukladané. ale čo by sa mohlo stať, vyskúšaj a podeľ sa, jedine, že by z neho vytiekla šťava? raz som ho piekla aj na tej hrubej platni na sporáku, keď som mala v rúre spálenú špirálu aj to sa dá, zhora som ho zakryla obráteným hrncom :).
anaska
Pekný recept aj foto. Zajtra si pochutím a ďakujem už teraz.
olinka12
Aj keď bol dnes obed veľmi dobrý slinky mi tečú. Mám ešte v piesku odložený baklažán z vlastnej úrody už aj idem poň bude aj skvelá večera ďakujem za recept a ukladám aby bol vždy po ruke.
evanaaa
Na pečený baklažán si chuť robím už dávno, ale keď človek nestihne vyskúšať všetko čo chce, najmä dobroty odtiaľto, no už si dám záväzok a spravím po čom srdce túži, hihi. Tu sú tiež podobné recepty už dané, skúsim sa podívať, ako sa dá ešte piecť baklažán, ale ak vcelku, nič sa nestane.
irenaw
@dogagador ja nedávam, ale niekto možno dáva, určite má aj tento recept rôzne verzie. ak sa ti žiada kľudne daj a podeľ sa s názorom :)
irenaw
@evanaaa nedajú sa stihnúť všetky dobroty ale možno raz príde deň, keď bude čas práve na baklažán :)
zirafninka1
Same dobre recepty pridavas. Pre mna musi byt bez worcestra, ale to niecim nahradíme:)
sneica
tatarak milujem a preto musim skusit tuto alternativu...
ola111
@irenaw ,výbornýýý,síce som pri pečení bola v strehu,že či mi nevyletí
z rúry,keď si to tak dramaticky opísala,ale nie,upiekol sa dobre a tento
bakla-tataráčik je lahodný a chutný:-)
irenaw
@ola111 teším sa, že chutí :))) a netreba sa báť, ak nezabudneš popichať šupku.
marianne69
spravila som vcera na veceru s topinkou,chcela som sa podakovat bolo to uplne uzasne na cesnakovej hrianke.Ja hadam tych mojich masozravcov naucim aj zeleninu jest:-).Velmi im to chutilo,stale sa vypytovali z coho to je,zatvarila som sa tajomne,ze TAJOMSTVO SEFKUCHARA,nevedia,ze baklazan to bol.:-))
irenaw
@marianne69 super, potešila som sa veľmi. aj som sa zasmiala, lebo ja to robím rovnako, keď skúšam niečo neobvyklé. prezradím až zjedia a pochvália. pred pár rokmi som prvýkrát piekla mrkvový koláč na veľkonočnú opekačku. zjedol sa rýchlosťou blesku, že aký dobrý a šťavnatý. keď už nebolo vravím, že tam bola strúhaná mrkva. mala si vidieť tváre našich chlapov. ale odvtedy ho robím každý rok a stále chutí, asi to do roka rozdýchali :O)))
lucylee
Aj ja som si ho hned urobila. Je fantasticky. Len som si trochu zmenila pomer surovin a pridala som este citronovu stavu a namiesto worcestra som dala sojovku. Ja worcester nepouzivam. Citron dodal tomu ten spravny "říz".
irenaw
@lucylee to je presne taký recept, že každý si dá ako to chutí jemu. ja dávam veľký baklažán a malú cibuľu a malý fialový cesnak, nechcem prehlušiť baklažán. teším sa, že výsledok chutil :))) dobrý tip s citrónom, skúsime.
tamik
dneska som ho robila a čakám až príde domov rodina a ochutná.mne teda chutil:)
irenaw
to sa teším a dúfam, že aj ostatným bude :)
irenaw
ďakujem za vyskúšanie, teším sa, že chutilo :)
kimlo
Neverím že je taký dobrý ako ozajstný tatarák, ale určite to vyskúšam lebo baklažán mám veľmi rád... :-)
jujoska
mozem potvrdit, ze je vyborny, uz som ho robila niekolkokrat. Samozrrejme, je to nieco ine ako klasicky, ale je to dobrota. Len mala poznamka k receptu: je uplne zbytocne baklazan potierat, alebo polievat olejom pri peceni. Zbytocne sa olej pali a teda smrdi. Aj tak pouzijeme len vnutro, ktoreho sa olej ani nedotkne. Trochu olivaku skor odporucam pridat do baklazanu pri ochucovani...
irenaw
@kimlo to by som sa ani neopovážila tvrdiť, pravý je len jeden ;-). @jujoska v pôvodnom recepte písali, že keď potrieme šupku olejom, tiež to zabráni prasknutiu. keď máš odskúšané, že je to v pohode bez oleja, tak potierať nebudem. ak mi náhodou vyskočí v rúre z kože, dám ti vedieť ;-)
tiginko
@irenaw neboj že ti vyskočí z kože :-) ja ho pečiem bežne na "sucho", len ho ihlicou trochu poprepichujem a v pohode sa bez akéhokoľvek vzrušenia tíško upečie :-)
irenaw
@tiginko mne raz praskol, odvtedy som ako ten chlapík, čo nosil opasok aj traky, lebo nedôveroval svojim gatiam... načase popracovať na sebe, najbližšie aj ja pečiem suchý. dúfam, že sa zdržím a nedopichám ho na franforce :-)))
tiginko
@irenaw musím sa strašne smiať pri tej predstave, ako picháš do baklažánu ako zmyslov zbavená :-) :-) Hotové voodoo :-) Ale mňa to naozaj prekvapuje, že môže prasknúť, to si ho piekla nepopichaný, alebo popichaný a nenatretý olejom?
irenaw
@tiginko tiež sa usmievam, pri predstave, ako sa ti na tom lekne natriasa bruško :-) robíš aj vlnky? polovica baklažánu bola mimo plechu a v tom rozpoložení som nebola schopná pitvy, ale akosi som si nevedela spomenúť, či som použila vidličku. buď prechodné pominutie zmyslov, alebo skleróza, alebo bol nepopichaný. olejovať som ho začala až potom akože istota je guľomet :-)
tiginko
keby len vlnky, ja sa vždy rovno preklopím do vody a vieš čo to je s tým bruchom liezť naspäť? Tak poprosím, nabudúce seriózne, ešte že takýchto veselých ľudkov tu nie je veľa
irenaw
ešte prechladneš, nabudúce nekrúť palcami na bruchu a pridŕžaj sa lekna :-))) ... a čo je to, to seriózne?
tiginko
Irenko to by ti tu mnohí/é vedeli lepšie vysvetliť ako ja :-)
irenaw
... už chápem, veď ide o fazuľky a šošovičky...
eldina
ale ahahooooooooo!!! dalšia baklažánožrútka!!!!...:))) dakujem za tip....receptov na baklažán nie je nikdy dosť...:)
irenaw
@eldina si ma odhalila, práve som pozerala tvoju omáčku. aj by som ti smajlíka dala, ale som seriózna kvôli žabke, ešte je studená voda...
zdenka411
ja peciem baklazan vzdy rozpoleny na polovicu, narezeme v nom vnutri pasy a tie prešpikujem cesnakom....jemne pokvapkam lanovym olejom a osolim..... takze takto kludne mozno aj tu postupovat pri tomto..... pocas pecenia sa do neho dostane aj chut cesnaku a to je vyborny zaklad na tento tatarak.... a tym ze je rozpoleny je to v trube hotove raz dva... :-) uz sa tesim ako vyskusam tento tvoj receptik
irenaw
@zdenka411 tiež tak robím, tuším @tiginko ma inšpirovala, je to skvelé. ale, že by som to po upečení zaonačila na tatarák mi veru nenapadlo :-))) vďaka za tip.
happychef
Vynikajuci! Podavala som na cerstvo upecenom irskom chlebiku z celozrnnej muky a zozal uspech :)
katka78
@irenaw toto je aká dobrota! Ďakujem pekne za recept, už som ho hneď aj ďalej odporučila :-)


katka78
@zuzanka1367 robievam to isté, fotka v komentoch na mňa pôsobí ako magnet, priláka nazrieť k receptu a keď ma aj ten osloví, ukladám do KK, alebo hneď skúšam. Krásna farebná fotka! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia