Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková)

zofynka - fotkazofynka, 15. apríla 2012
Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková)
Foto: zofynka

Nadýchaná, šťavnatá bábovka, ktorú si zamilujú lepkáči aj bezlepkáči :)

15 minút
príprava
45-60 minút
na 150 °C

Suroviny

5 ks
200 g
5 ks
100 ml
1/2 balíčka
3 bal. po 40g
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si vymastíme bábovkovú formu maslom a vysypeme strúhanými mandľami (kto môže múku tak múkou). Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.

    Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková) - obrázok 1
  2. 2

    Bielka si vyšľaháme do tuha (poriadny sneh, ktorý drží na miske), potom postupne za stáleho miešania pridávame kryštálový cukor.

    Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková) - obrázok 2
  3. 3

    Po zapracovaní cukru do snehu, postupne za stáleho miešania pridávame ostatné suroviny: žĺtka, olej (ja dávam olivový, bábovka je potom vláčnejšia), prášok do pečiva, Zlaté klasy (3x40 g balenie).

    Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu z vymiešanej zmesi nalejeme do vopred pripravenej formy.

    Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková) - obrázok 4
  5. 5

    Do zvyšnej polky pridáme polievkovú lyžicu kakaa, vymiešame.

    Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková) - obrázok 5
  6. 6

    Nalejeme do bielej zmesi a dáme piecť. Teplotu v rúre stiahneme na 150 stupňov a pečieme cca 45 minút, niekedy aj viac, treba pichať špajdlou ale opatrne lebo bábovka rýchlo spľasne keď sa zníži teplota. Ja ju kontrolujem až po cca 30-35-tich minútach. Niekedy mi po vypnutí rúry spľasne viac inokedy menej, ale keď sa vyklopí z formy, vyzerá k svetu a chutí božsky :)

    Bábovka zo Zlatých klasov (bezlepková) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zofynka
Dievčatá určite vyskúšajte, neoľutujete :) Ja robím už len túto, múkové bábovky sa mi zdajú také "zbité" a ťažké.
ppokia
tiež som už robila so zlatým klasom je dobrá, aj tvoja vyzerá nadherne a chutne :-)
mariaklara
Ja robím tú " múkovú " sme na ňu zvyknutí, ale začínam namiesto múky používať aj na zahustenie polievok solamyl alebo gustin, vraj je to zdravšie. Tú moju bábovku mám už nachystanú, možno si ju niekto obľúbi, za to ju nezmažem, už keď som si dala námahu ju pofotiť. Tvoju ukladám a vyskúšam.
lenosko
@zofynka tak ja som to prave vyskusala... presne podla receptu. prvych 30min babovka krasne pomalicky rastla. Pri 35ke zacala klesat aj ked som neotvarala dvierka. Teraz je sice krehka, vonava, ale vyzera ako handricka v babovkovej forme. Kde sa mohla stat chyba? Najprv som vyhriala na 170, potom znizila na 150, spodny a vrchny ohrev. Alebo som mala zapnut teplovzdusnu? Pomooooc ;-(
zofynka
sladke? no ja niekedy nedávam celých 200g cukru, dávam cca 150, ale aj ked dám 200g tak sa mi nezdá príliš sladká.. a s tým pečením to ma mrzi :( Ja ked ju peciem tak dávam program rovnomerného pečenia, nie iba spodný a vrchný ohrev. neveim akú máš rúru... ale priznám sa že zakaždým sa tá bábovka v rúre správa podla seba, u mamy mi vždy vykypí cez ten stred, u mna doma sa nie a nie spraviť.. najlepšia bola keď som ju robila v komunistickej plynovej rúre ;)
lenosko
@zofynka mam Gorenje, elektricku. Musim zistit ktory z tych rezimov je na rovnomerne pecenie. Pre istotu som vtedy zapla nech to ohrieva zo vsetkych stran a mriezka v strede. Mozno aj s pridanim fukania by to nebolo odveci... ale ked sa v starej plynovke vedela urobit, tak musi ist aj s touto novou technikou. Davala som presne 200g krystaloveho, este som si myslela ze to bude ok, ved je akciovy a par rokov stary :-D no ale sladke to bolo az mi usi vykrucalo.
Ale zas aby to nebol az taky neuspech, moj chlap hned doslova zozral polovicu toho vytvoru, s pol litrom kakavka. A pes ma isliel umlatit kvoli tej bledej casti - je hrozne maskrtny a vsetko musi ochutnavat :-)
zofynka
No treba aj ten vzduch pridať do rúry :) ja vždy pečiem v takom režime (odspodu, odvrchu plus teplý vzduch rovnomerne po celej rúre), dúfam že to bude nabudúce lepšie ;)
ocko
prave ju peciem a pozeram co z toho bude moc sa netvari ze bude naberat ale necham sa prekvapit este je v rezime 35min. dam vediet ako dopadla.
ocko
..a uz nie je bola chutna a aj pekne nabehla dakujem.
zelenajahoda
je veľmi, veľmi výborný ja ho pečiem svojmu 8-ročnému synovi, ktorý ma celiakiu,a je na sladké, takže vrelo odporúčam aj pri tejto prísnej diéte, kočky, skúste urobiť z tohto cesta roládu, tak isto aj s kakaom mramorovú, potriem s džemom pocukrujem a je to. Tento recept už mám založený a budem ho používať ako základ pre rôzne varianty. Vrelá VĎAKA.
zakajo
receptík je super :o) troška som sa zľakla keď cesto začalo vytekať z formy - tak sa nafúklo.To cesto čo vytieklo sa upieklo a opatrne som ho dala dole a chutilo super. A potom mi to cesto spľaslo, ale na chuti to neubralo - mňam mňam.
cecilialia
Piekla som ju už viac krát a v rôznych trúbach,ale poviem vám,že je to hotová katastrofa. Ano vyrastie a ak sa pečie tak je aj pekná,ale potom spľasne a zostane z nej handra ako to už spomínala lenosko.Koláčiky pečiem a výborné.Teraz si však myslím,že Zlatý klas patrí predsa len do plniek a ja zostanem pri tých múkových. :) Želám všetkým príjemný deň.
janka2412
Piekla som kolac podla tohto receptu dnes, bola vynikajuci. Ja som do neho pridala este podusenu rebarboru so skoricovym cukrom. Kolac vobec nebol sladky, cesto jemne, nadychane. Piekla som ho na programe klasicke pecenie zhora-zdola, pri teplote 180st. 50 minut. Nebolo treba do neho ani pichat. Pri tejto teplote sa krasne upiekol.
jaricka
Piekla som zatial raz a bola vyborna,dnes skusam znova :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia